|
|
Bolu Mutfağı |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc31434
Gönderme Tarihi: 21.Arl.2008
2,256 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bolu aşçıları ile ünlüdür. Mengen’den yetişen aşçıların tarihi, padişah mutfağına kadar dayanmaktadır. Atatürk’ün aşçısı da Mengenliydi. Mengenli ustalar günümüzde bizim memleketimizde olduğu kadar diğer ülkelerde de tanınmaktadır. Her yıl yapılan Mengen Aşçılar Festivali kültür ve turizme katkısı açısından büyük önem taşımaktadır.
Yörede genellikle mutfak, yemek ve oturmak amacıyla kullanılmaktadır. Evlerin yapımında mutfağın geniş olmasına ayrıca özen gösterilmektedir. Köylerde hemen hemen her evin bahçesinde toprak veya tuğladan yapılmış fırın bulunmaktadır. Odun ateşinde fırında pişen hamurun veya yemeğin lezzeti oldukça farklıdır. Yörede düğünler “ekmek atımı” denilen gözleme dağıtımıyla başlamaktadır. Okuyucu düğün için gezerken her eve gözleme bırakır. Bu gelenek kız istemeye giderken de uygulanmaktadır. Ancak, zamanla bu kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerimiz arasına girmişti. Düğün yemekleri komşuların bir araya gelmesi suretiyle yapılır. Yayla çorbası, yaprak dolması, et yemeği, hoşaf, börek, baklava düğün yemekleri arasında yer alır. Ayrıca, kedi batmazı, paşa pilavı, cevizli çörek, yoğurtlu bakla çorbası, kabaklı gözleme, katık keş yöreye özgün yiyeceklerdir. Mudurnu’nun saray helvası yurt çapında ün yapmış bir kuru tatlı çeşididir.
Yöresel yemekleri: Yayla çorbası, patates çorbası, ovmaç çorbası, kızılcık tarhana çorbası, tarhana çorbası, nohutlu çorbası, yoğurtlu bakla çorbası, imaret çorbası, çiğ börek, kabaklı gözleme, acı su bazlamacı, çantıklı pide, etli mantı, ekmek aşı, patatesli köy ekmeği, kedi batmaz, mantar sote, orman kebabı, kaldırık dolması, kaşık sapı, Mengen pilavı, Kıbrısçık pilavı, keşli cevizli erişte, höşmerim, Mengen kuzu güveç, katık, kaşık atmaç, bakla çullaması, paşa pilavı, kabak hoşafı, kara kabak tatlısı, palize, coş hoşafı, karavul şerbeti, kızılcık şurubu, saray helvası, Bolu Beyi tatlısı, Mudurnu baklası, uğut tatlısı.
|
BOLU MUTFAĞI |
|
acara
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.07.2005
Mesajlar: 143 Şehir: Mordoğan |
Kısa URL: https://ml.md/lc40126
Gönderme Tarihi: 29.Ağu.2009
2,252 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bolu Valiliği
Bolu yöresinin tarihi ve turistik özelliklerinin yanı sıra yemekleri de oldukça zengindir. Özellikle Mengenli aşçılar dünyaca tanınmışlardır. Mengen'den yetişen aşçıların tarihi padişah mutfaklarına kadar dayanmaktadır. Atatürk'ün aşçısı da Mengenliydi. Günümüzde turistik tesislerin bir çoğunda Mengenli aşçılara rastlamak mümkündür. Aşçılık sanatı Mengen İlçesinin ata mesleğidir. Bu nedenle Mengen'de 1985 yılında Anadolu Aşcılık Meslek Lisesi açılmış ve bu sanatın bilimsel olarak geliştirilmesi amaçlanmıştır.
Her yıl Eylül ayının ilk haftasında da Mengen'de Türkiye'nin tek "Aşçılık Festivali" düzenlenmekte ve yarışma, sergi, konser, panel, şov, spor karşılaşmaları gibi etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Özellikle her yıl değişik türde bir şov yemeği hazırlanmakta ve çok ilgi çekmektedir.
Yöremizde genellikle mutfak, yemek yapmak ve oturmak amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle evler yapılırken, mutfağın geniş olmasına özen gösterilmektedir. Köylerde hemen hemen her evin bahçesinde tuğla ve topraktan yapılmış fırın bulunmaktadır.
BAŞLICA YÖRE YEMEKLERİ
Ovmaç Çorbası, Kızılcık Tarhana Çorbası, Tarhana Çorbası, Nohutlu Çorba, Yayla Çorbası, Yoğurtlu Bakla Çorbası, İmaret Çorbası, Çiğ Börek, Kabaklı Gözleme, Acı Su Bazlamacı, Çantıklı Pide, Etli Mantı, Ekmek Aşı, Patatesli Köy Ekmeği, Kedi Batmaz, Mantar Sote, Orman Kebabı, Kaldırık Dolması, Kaşık Sapı, Mengen Pilavı, Höşmerim, Mengen Kuzu Güveç, Katık, Kaşık Atmaç, Bakla Çullaması, Paşa Pilavı, Kabak Hoşafı, Kara Kabak Tatlısı, Palize, Coş Hoşafı, Karavul Şerbeti, Kızılcık Şurubu, Saray Helvası.
|
Bolu Yemekleri |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc75657
Gönderme Tarihi: 11.May.2012
1,612 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolujet Magazin
Günümüze kadar ulaşan belgelerde saray mutfaklarında çalışan aşçılar arasında Bolu-Mengenlilerin önemli bir yer tuttuğunu görürüz. Ünlü aşçıların yetiştiği Bolu ve yöresinin mutfağı da günümüzde zengin bir lezzet yelpazesi sergilemeye devam ediyor.
Bolu evlerinin mutfakları sadece yemek yapılan bir yer değildir. Aynı zamanda yemek yemek ve oturmak için de kullanılır. Mutfaklardan bahçeye bir kapı daha bulunur. Buradan çıkılan bahçedeki topraktan veya tuğladan yapılan fırınlarda yemek, ekmek pişirilir. Yöresel yemeklere kısaca bakacak olursak iklim sebebiyle daha çok hamur işleri ve et yemekleri ön plandadır.
Başlıca yöresel yemek isimleri ise şunlar: Kızılcık tarhanası çorbası (özellikle hastalara içirilir), patates, yayla, imaret, sütlü oğmaç, düğün, erişte, tarhana, nohutlu çorba, yoğurtlu ve bakla çorbası, orman kebabı, kedi batmaz, bakla çullaması, acı su bazlaması, mantar sote, ekmek aşı, çantıklı pide, kül çöreği, kaldırık dolması, paşa pilavı, kabak hoşafı, kabaklı gözleme, somun ekmeği- patatesli köy ekmeği, Mengen pilavı, Bolu beyi tatlısı,cevizli çörek, et yemeği, çoş hoşafı, palize, Kıbrıscık pilavı, saray helvası, Mudurnu baklavası, kaşık sapı, uğut tatlısı, kaşık atmaç, cevizli erişte, keşli aş, kara kabak tatlısı, katık, höşmerim, güveç, karavul şerbeti, elma ve erik marmelatı, bakla çullaması.
|
Bolu Yemek Kültürü |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc174536
Gönderme Tarihi: 09.Ekm.2023
97 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bolu ili aşçıları ile ünlü bir ildir. Bolu’nun Mengen ilçesinde yetişen aşçıların tarihi incelendiğinde , padişah mutfağına kadar dayanmaktadır. Atatürk’ün aşçısı da Mengenli olduğu görülmektedir. Bolu ve ilçesi Mengen'de yetişmiş ustalar bugün ülkemizde ve diğer ülkelerde de tanınmaya devam etmektedir.
Bolu'nun Mengen ilçesinde her yıl düzenlenen Aşçılar Festivali kültür ve turizme sağladığı katkı açısından önemi büyüktür. Bolu ili ve ilçelerinde, eskiden bu yana evlerin mutfakları salondan bağımsız inşa edilmiştir ve oldukça büyüktür.
Bolunun Köylerinde evlerin bahçelerinin çoğu toprak veya tuğladan yapılmış fırın bulunmaktadır. Bu fırınlarda genelde somun ekmeği denilen içerisine yörede yetişen patates eklenen ekmek yapılır. Odun ateşinde fırında pişen bu ekmek veya yemeğin lezzeti diğer lezzetlere göre oldukça farklıdır.
Yörede yapılan düğünlere "ekmek atını" denilen gözleme dağıtımıyla başlamaktadır. Okuyucu denilen kişi düğün için ev ev gezerken her eve gözleme bırakır. Geçmişten gelen bu gelenek kız istemeye giderken de uygulanmaktadır. Bunun yanında, zaman içinde kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerimiz arasına girmiştir.
|
Bolu Yemekleri |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 1410 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc179912
Gönderme Tarihi: 15.Ekm.2024
22 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bolu'nun fındık şekeri, çikolatası, çam balı, kaymağı, tereyağı ünlü tatlılarıdır. Kabaklı gözleme yöreye özgü hamur işidir. Mudurnu'nun saray helvası, köpük helvası, Göynük'ün şeker fasulyesi Seben'in elması, üzümü, Mengen'in peyniri yörenin tadılmaya değer yiyecekleridir.
|
|
Bolu Mutfağı Tarifleri Diğer Konular
|
|