Kısa URL: https://ml.md/lc107136
Gönderme Tarihi: 27.Nis.2015
1,740 defa indirildi / yazdırıldı
Kahramanmaraş Valiliği
Hacı Ali Özturan
Yarım kg pancar
1 kâse yogurt
2-3 diş sarımsak
1 tatlı kasıgı nane
Tuz
Önce pancarlar yıkanır. Suda haslanır. Sonra çesme suyunda dinlendirilir ve yıkanarak suyu süzülür. Üzerine sarımsaklı yogurt konur. Az su ile sıvılastırılır. Karıstırıldıktan sonra yüzüne nâne atılarak servis yapılır. Boranı genelde bulgur pilavıyla yenir.
Not: Boranı,sarımsaklı yogurtla yapılan bir yemektir. Bu cacık türünün ilk kez yapıldıgı kentin adı Borandır. Sanırım Iraktadır. İhyâ-i Ulûm-id-Dîn eserinin yazarı İmam Gazâlînin görkemli eserinde (sayfasını anımsamıyorum) boranının ilk kez yapılısı söyle anlatılmaktadır: Boran kasabasında bir eve konuklar gelir. Ancak ev hanımı evde degildir. Evin yetiskin kızı kolları sıvar ve hazır bulunan pancarı dogradıktan sonra haslar, üzerine de sarımsaklı yogurt dökerek karıstırır. Sonra pilavla birlikte konuklarına ikram eder. Boran kasabasından dolayı yemegin adı Boranî olarak kalır. Türkçemizde söyleniş şekli boranıdır. Gazâlînin ihyası (2005 yılına göre) yaklasık 1045 yıl önce yazılmıstı. Demek ki boranı en az 1045 yıllık bir yemektir. Begensek de begenmesek de bir kültür zenginligimizdir.
Kısa URL: https://ml.md/lc74447
Gönderme Tarihi: 06.Nis.2012
2,409 defa indirildi / yazdırıldı
Kahramanmaraş Belediyesi
5-10 dal Pancar
600 Gr yoğurt
1 Yemek Kaşığı Tuz
2 Diş Ezilmiş Sarımsak
1 Tatlı Kaşığı Nane
Pancarlar yıkanır doğranır, haşlanır.
Çırpılmış yoğurt içerisine pancar, sarımsak, tuz ilave edilir.
Üzerine nane ilave edilerek servise hazır hale getirilir.
Kısa URL: https://ml.md/lc47044
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2010
3,753 defa indirildi / yazdırıldı
Kahramanmaraş'lılar Vakfı Genel Merkezi Ankara
Malzemeler
1 kg Pancar ve sapları
1 kg Yoğurt
2-4 Diş sarımsak
1 Tutam nane
Yapılışı
ince doğranmış pancar tuzlu suda haşlanır. Daha sonra süzgece dökülerek soğuk suda yıkanır ve iyice sıkılır. Sarımsaklı yoğurtla karıştırılıp üzerine nane atılarak servis yapılır.