|
Börek Çorbası (Gaziantep) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc5371
Gönderme Tarihi: 18.Haz.2006
2,996 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü
100 gr. kıyma
750 gr. kuşbaşı et
1 kg. süzme yoğurt
500 gr. un
250 gr. nohut
125 gr. zeytinyağı
1 adet yumurta akı
Tuz, karabiber, nane
Kıyma önce 2 yemek kaşığı yağ ile tavada kavrulur.Soğanlar ince ince doğranarak tavanın içine eklenir. Soğanlarda kav rulunca ocaktan indirilir ve soğumaya bırakılır. Bir kap içine un,soğumuş olan kıyma, karabiber, tuz be bir bardak su konarak sert bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Elde edilen hamur üzeri ıslak bir bezle örtülerek 10-15 dk. dinlendirilir. Dinlendirilen hamur 8 parçaya ayrılarak bezeler yapılır. Bezeler elle 1-2 cm. kalınlığında açılır ve bıçakla tavla zarı büyüklüğünde küçük küçük doğranır. Doğranan böreklerin üzerine un serpi lerek 6 saat dinlenmeye bırakılır. Diğer tarafta kuşbaşı etler bir tencerede 2 yemek kaşığı yağ ile kavrularak akşamdan ıslatılan nohut ve 1,5 lt. su eklenerek kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Ayrı bir tencerede yoğurt, 1adet yumurta akı ve bir bardak su ile iyice çırpılır. Daha sonra ocağa konarak kaynayıncaya kadar karıştırılır. Pişmiş et ile nohut azar azar ilave edilir. Hemen arkasından 6 saat dinlenmiş olan böreklerin unu elenerek (unsuz olarak) kaynamakta olan yemeğin üzerine boşaltılır. Yemek ocakta 1 taşım daha kaynatılır ve kızdırılmış yağ ve nane ile yapılan sos yemeğin üzerine dökülüp servis yapılır.
|
Börek Çorbası (Gaziantep) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc115747
Gönderme Tarihi: 28.Mar.2016
1,600 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
HAMUR İÇİN:
75O Gr un
Tuz
Yoğuracak kadar su
İÇİ İÇİN:
300 Gr yağsız kıyma
1 baş soğan
1 yemek kaşığı sadeyağ
ÇORBA İÇİN:
500 Gr kuşbaşı et
1 Su bardağı nohut
3 kg yoğurt
2 baş soğan
1 adet yumurta
Nane
Tuz
Sadeyağ
Hamur yoğrulur, üzeri nemli bir bezle örtülerek yaklaşık bir saat dinlendirilir. Kıyma kıyılmış bir baş soğan ve bir kaşık sadeyağ ile kavrularak soğumaya bırakılır. Hamur yufka ekmekten biraz kalın olarak açılır. İçine kavrulmuş kıyma yayılarak açılan hamur ikiye katlanır, bıçakla birer cm eninde kesilir, sonra 5 i,10 u yan yana ve üst üste konularak aynı şekilde boyunda kesilir (hamurlar tavla zarı büyüklüğünde olmalıdır) uçları kapatılır. Hamurun kesimi bittikten sonra bir tepsiye yayılarak kurutulur.(isteğe göre kurutulan hamurlar yağda kızartılabilir) Bu arada soğanlar yemeklik doğranır. Et ile nohut üzerine basacak kadar suyla pişirilir. Soğanlar eklenir ve yemeğin yoğurdu hazırlanır (yoğurt süzülür kesilmemesi için içine bir yumurta kırılarak veya bir kaşık soda eklenerek hafif ateşte kaynatılır.) yoğurt etin bulunduğu tencereye boşaltılır. Yaklaşık 5 dk kaynatıldıktan sonra hazırlanan hamurlar eklenir, hamurlar pişince çorba ocaktan alınır üzerine sadeyağ ve nane dökülerek servis yapılır.
|
Börek Çorbası (Gaziantep) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc159235
Gönderme Tarihi: 05.Ağu.2021
414 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.aksam.com.tr
Börek için:
150-200 g kıyma (koyun eti)
1,5-2 su bardağı un
1 adet soğan
1-2 yemek kaşığı sadeyağ / zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
½ tatlı kaşığı tuz
Yemek için:
300-500 g kuşbaşı et (koyun eti)
½ -1 su bardağı nohut
2-4 su bardağı süzme yoğurt
2-4 yemek kaşığı sadeyağ/ tereyağı
1 adet yumurta (isteğe göre)
1 yemek kaşığı kuru nane
½ çay kaşığı karabiber
Tuz (isteğe göre)
Kuşbaşı et tencereye konularak üzerini birkaç parmak aşacak şekilde su eklenip kaynatılır. Kaynarken oluşan köpükler (kefler) kaşıkla alınarak atılır. Köpüklerin alınması yemeğin suyunun berrak olması açısından oldukça önemlidir. Köpükler alındıktan sonra, bir gece önceden ıslatılan nohut ve tuz ilave edilerek yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Börek adı verilen soğanlı kıymalı hamur parçalarını hazırlamak için soğan ince kıyılır. Kıyma, geniş bir tavada yarım fincan su ile iyice kavrulur. Suyunu çeken kıymaya soğan, 1 yemek kaşığı tereyağı / sadeyağ ve yarım tatlı kaşığı tuz ilave edilerek soğan şeffaflaşıp yumuşayıncaya kadar kavrulur. Üzerine karabiber ilave edilerek soğumaya bırakılır.
Un, tuz ve su ile sert bir hamur hazırlanıp 15-20 dakika dinlendirilir. Hamur iki parçaya bölünür. Börekleri şekillendirmek için birbirine benzeyen iki farklı yöntem mevcuttur.
1. Yöntem: Tezgâh üzerinde oklava ile hamurdan kalınca yufkalar açılır. İçlerine kavrulmuş kıyma eşit miktarda yayılarak ikiye katlanır. Üstüne bastırarak soğanlı kıymanın hamura yayılması ve yapışması sağlanır. Yufkalar 5-6 kat kıvrılarak katlanır, bıçakla önce şeritler, sonra birer parmak kareler halinde kesilir. İki elin baş ve işaret parmaklarıyla sıkılarak üçgen prizmalar haline getirilip unlanmış tepside sertleşene kadar bekletilir veya 150-160 °C'de üzeri kızarmayacak şekilde fırınlanarak kurutulur.
2. Yöntem: Dinlendirilmiş hamura kavrularak soğutulmuş kıyma eklenerek iyice yoğrulur. Hamurdan bir parça koparılarak iki elin parmakları arasında parmak inceliğinde şeritler yapılır ve nohut büyüklüğünde küp küp doğranır. Hamurlar iki elin başparmağı ile işaret parmağı arasında sıkılarak, içeri çökmüş küp şekere benzer şekil verilir. Unlanmış tepside sertleşene kadar bekletilerek veya 150-160 °C'de üzeri kızarmayacak şekilde fırınlanarak kurutulur.
Önceden pişirilmiş kuşbaşı et ve nohut karışımına, börekler (kurutulmuş kıymalı hamurlar) eklenir. Kısık ateşte 15-20 dakika börekler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Bir kapta süzme yoğurt yumurta ile karıştırılıp kısık ateşte sürekli karıştırılarak ılıtılır. Kaynayan çorbanın suyundan alınır ve azar azar yoğurt karışımına ilave edilir, sonra hepsi çorbaya karıştırılır. Yoğurdu eklenen yemek bir taşım daha kaynatılarak servis tabağına alınır, üzerine kızdırılmış yağ, nane ve karabiber ilave edilir. Gaziantep Börek Çorbasının sıcak olarak servisi yapılır.
|
|