Kısa URL: https://ml.md/lc118218
Gönderme Tarihi: 16.Tem.2016
2,067 defa indirildi / yazdırıldı
Aynur Akdemir
3 adet bostan patlıcanı
250 g kıyma
2 adet yemeklik doğranmış kuru soğan
1 adet doğranmış büyük yeşil biber
1 adet büyük domates (kabuğu soyulmuş doğranmış)
1 yemek kaşığı salça
Sıvı yağ
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Kırmızı toz biber
Az kimyon
Püresi için;
3 adet haşlanmış patates
2 yemek kaşığı süt
Tuz
Pürenin üstüne dökmek için:
1 su bardağı kaşar peyniri
Sosu için;
1 yemek kaşığı salça
Sıcak su
Patlıcanlar alacalı soyulur ve kalın olacak şekilde halka halka doğranır. Kızgın yağda patlıcanların iki tarafı kızartılıp peçete kağıdın üstüne alınır ve yağının çekilmesi beklenir. Kıyması için soğanlar sıvı yağda kavrulur. Kıyma ilave edilip kavrulur. Ardından salçayı biberi ve domatesi eklenip pişilir.(domatesin suyu çekene kadar) En son tuzu ve baharatlar eklenir. Püresi için resimde görüldüğü gibi bir çatalla patatesler ezilir süt ve tuz eklenir iyice karıştırılır. (ben karabiber ve pul biber de ekledim) Tepsiye patlıcanlar dizilir üzerine kıymalı harçtan paylaştırılır. Onun üzerine patates püresi paylaştırılıp kaşar peyniri rendesi serpilir. Bir kasede salça ve sıcak su karıştırılıp tepsinin dibine dökülür. Önceden ısıtılmış 175 derecede peynirler eriyene kadar pişirilir. Piştikten sonra üzerine salçalı sos dökülüp sıcak servis edilir.
900 gr dana sokum
2 soğan
2 domates
30 gr tereyağı
3 orta boy bostan patlıcanı
60 gr tereyağı
1 su bardağı su
Üzeri için:
1 küçük boy domates
2 sivri biber
Tuz
Karabiber
Patlıcanları alacalı soyup ortadan ikiye kesin. İçlerini oyarak tas şekli verin ve tuzlu suda bekletin. Kuruladığınız patlıcanları 30 gr tereyağında hafif pembeleşinceye kadar kızartın. Küçük parçalar şeklinde doğranmış eti, yemeklik doğradığınız soğanı ve 60 gr tereyağını tencereye alarak pişmeye bırakın. Kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domatesleri, tuz, karabiber ve suyu ekleyerek kısık ateşte yaklaşık 2 saat pişirin. Pişen etleri tas şekli verdiğiniz patlıcanların ortasına yerleştirin. Üzerine halka kesilmiş bir dilim domates ve sivri biber yerleştirin. Üzerine etlerin tencerede kalan sosu dökerek fırında 25-30 dakika daha pişirin. Sıcak olarak servis yapın.