|
Bostana (Şanlıurfa) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc32353
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2008
3,908 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
4 Domates
2 yeşil biber
1 soğan
1/2 demet maydanoz
100 gr. pırpırım (semizotu)
1 salatalık
4-5 nane yaprağı
1 su bardağı koruk suyu veya nar suyu
Tuz
Sebzeler yıkanır, iyice ayıklanır ve kabukları soyulacak olanların kabukları soyulur. Bütün sebzeler çok ince doğranır. Tuz atılıp iyice ezilir. Koruk suyu veya nar suyu eklenir ve istenirse üzerlerine buz konup servis yapılır.
Not: Bostana genellikle çiğ köfte gibi acılı yemeklerle yenildiği gibi, Kebap ve Söğülme ile de yenilir. C vitamini yönünden çok zengin olan ve çok lezzetli bir salata çeşididir.
Fotoğraf "Saadet" tarafından gönderildi. 23.10.2014
|
Bostana Salatası (Şanlıurfa) |
|
kiraz ağacı
Aşçı
Kayıt: 10.06.2015
Mesajlar: 17 Şehir: Isparta |
Kısa URL: https://ml.md/lc108329
Gönderme Tarihi: 14.Haz.2015
2,505 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolujet Magazin
2 adet orta boy domates
1 adet salatalık
3-4 dal maydanoz
3-4 dal semizotu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı isot
Yarım çay kaşığı sumak
Yarım çay kaşığı kuru nane
Çay kaşığı ucuyla limon tuzu
Domates ve salatalığı küçük küpler şeklinde, maydanoz ve semizotunu ise ince ince doğrayın. Doğradığınız karışıma bütün baharatları ekleyin ve karıştırın. Buz ile servis edin.
|
Bostana (Şanlıurfa) |
|
İ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 612 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc111044
Gönderme Tarihi: 28.Ağu.2015
3,644 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 adet küçük domates
4-5 adet sivri biber
2 adet salatalık
1 adet kuru soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım demet semizotu
Sosu için:
2 su bardağı buzlu su
Yarım fincan nar ekşisi
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı isot
1 çay kaşığı limon tuzu
Tuz
Bütün yeşillikler; semizotu, maydanoz, nane ve sivri biberler ince ince kıyılarak büyük bir karıştırma kabına aktarılır.
Salatalıklar, domatesler ve kuru soğan da çok küçük doğranarak karıştırma kabına aktarılır.
Üzerine isot, tuz, limon tuzu, nar ekşisi, domates salçası ve soğuk su ilave edilerek iyice karıştırılır.
Bostana bir servis kasesine aktarılır, buzla süslenerek servis yapılır.
|
Bostana (Şanlıurfa) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc113241
Gönderme Tarihi: 06.Arl.2015
2,145 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 Domates
2 yeşil biber
1 soğan
1/2 demet maydanoz
100 gr. pırpırım (semizotu)
1 salatalık
4-5 nane yaprağı
1 su bardağı koruk suyu veya nar suyu
tuz
Sebzeler yıkanır, iyice ayıklanır ve kabukları soyulacak olanların kabukları soyulur. Bütün sebzeler çok ince doğranır. Tuz atılıp iyice ezilir. Koruk suyu veya nar suyu eklenir ve istenirse üzerlerine buz konup servis yapılır. Bostana genellikle çiğ köfte gibi acılı yemeklerle yenildiği gibi, kebap ve söğülme ile de yenilir.
|
Bostana (Şanlıurfa) |
|
fahriye ersen
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.07.2017
Mesajlar: 21 Şehir: Niğde |
Kısa URL: https://ml.md/lc126743
Gönderme Tarihi: 13.Tem.2017
3,035 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Domates - 150gr.
Kırmızı ve yeşilbiber - 10 gr.
Maydanoz - 15 gr.
Taze nane - 15 gr.
Semizotu - 25 gr.
Yeşil soğan - 15 gr.
Bostana sosu:
Nar suyu, koruk suyu veya nar pekmezi - 15 gr.
Biberlerin damarları ve tohumları, domateslerin kabukları ayıklanır, küçük küçük doğranır. Diğer sebzeler de iyice temizlendikten sonra ince ince kıyılır. Malzemeler ne kadar ince kıyılırsa o kadar makbuldür. Bostana kaşıkla yenene bir salatadır, ince kıyılan malzemelere tuz ve mevsimine göre tercih edilen ekşi su (nar, koruk ya da pekmez) eklenir.
|
Bostana (Şanlıurfa) |
|
iyi biri
Aşçı
Kayıt: 07.12.2017
Mesajlar: 19 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc130312
Gönderme Tarihi: 08.Arl.2017
1,304 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
1 kg taze domates
8 tane taze kırmızı / yeşil biber
1 demet maydanoz
½ demet nane
½ demet semiz otu
½ demet yeşil soğan
Tuz
Ekşi için:
Koruk suyu, nar suyu ya da nar pekmezi
Domateslerin kabukları soyularak küçük küçük doğranır. Damarları ve tohumları ayıklanan biber, yeşil soğan, maydanoz, nane ve semizotu ince ince kıyılır. Tuz ilavesiyle iyice karıştırılır, ekşisi konularak kâselere doldurulur. Malzemesi ne kadar ince kıyılırsa o kadar makbuldür. Ekşisi, yaz başında koruk suyu, sonbaharda taze nar suyu, diğer mevsimlerde nar pekmezidir. Limon tuzu ve şeker karışımı, diğerlerinden mahrumiyet halinde kullanılabilir.
Not: Kök anlamı Farsça bû (koku), -stan (yer) olup, sebze bahçesi için kullanılan bostândan türetilmiştir.
|
Bostana (Şanlıurfa) |
|
aile hekimi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 15.05.2019
Mesajlar: 36 Şehir: Bolu |
Kısa URL: https://ml.md/lc142820
Gönderme Tarihi: 18.May.2019
820 defa indirildi / yazdırıldı
|
http://www.hurriyet.com.tr
3 adet domates
1 adet salatalık
1 adet soğan
1 demet maydanoz
Çeyrek demet semizotu
8 sap nane
1 tatlı kaşığı nar pekmezi
2 adet yeşil sivri biber
Domatesleri sıcak suda iki dakika tuttuktan sonra soğuk sudan geçirip kabuklarını soyun. İnce ince doğrayın. Soğanları ince ince doğradıktan sonra tuzlu su ile ovarak acısını çıkarın. Maydanozu, semizotunu, naneyi çok ince kıyın. Sivri yeşilbiberi, daire şeklinde mümkün olduğu kadar ince doğrayın.
Hepsini salata kasesine koyun ve nar pekmezi veya ekşi nar suyu ile karıştırın, hafifçe ezin. Ağzını streç filmle kapatıp bir süre buzdolabında bekletin, soğuk soğuk servis yapın.
İsterseniz, bu salatayı koruk suyu veya sirke ile de yapabilirsiniz. İsteyenler çok az zeytinyağı da koyabilir.
|
Bostana (Şanlıurfa) |
|
seylan
Aşçıbaşı
Kayıt: 05.11.2019
Mesajlar: 20 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc146623
Gönderme Tarihi: 09.Kas.2019
837 defa indirildi / yazdırıldı
|
http://www.urfanatik.com
4 Adet Orta Boy Domataes
2 Adet Yeşil Köy Biberi
1 Adet Kırmızı Biber
0,5 Demet Maydonoz
2 Su Bardağı Semizotu (yaprakları ve ince dalları kullanılacak)
3 Adet Taze Soğan
1 Diş Sarımsak
2 Yemek Kaşığı Sırma Zeytinyağı
0,5 Limon Suyu
3 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi
1 Adet Orta Boy Salatalık
1 Adet Salatalık
Tuz
2 Yemek Kaşığı Toz Kırmızı Biber
2 Tatlı Kaşığı Kuru Nane
1 Yemek Kaşığı Toz Sumak
1,5 Su Bardağı Su
Bostana salatamızı yapmaya domateslerin kabuklarını soyarak başlayalım.
Ardından domatesleri mercimek tanesinden daha küçük doğrayın.
Biraz zor olacak ama salatayı yedikten sonra, buna değecektir. Aynı şekilde salatalıkta bu şekilde doğranmalıdır. Kalan malzemelerin hepsini böyle doğrayın.
Şimdi kırmızı biberlerin çekirdeklerini temizleyerek, aynı şekilde doğrayın.
Maydanozları ince şekilde kıyın. Taze soğanları küçük doğrayın.
Semizotunun yapraklarını küçük doğrayın.
Malzemelerin hepsini derin bir kâsenin içine koyun. Bir diş sarımsağı içine rendeleyin.
Ayrı bir yerde sızma zeytinyağını, nar ekşisi ve limon suyunu karıştırın. İçine tuz ile diğer baharatları ilave edin ve iyice karışmasını sağlayın.
Yarım su bardağı su ilave ederek, biraz sulanmasını sağlayın. Salata malzemelerine hazırladığınız sosu dökün ve birlikte harmanlayın.
Salatanın içine kalan bir bardak suyu da karıştırın. Bostana salatanızı güzel bir salata tabağına koyun. Sevdiklerinizin beğeneceğini düşünüyoruz.
|
Bostana (Şanlıurfa) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc158303
Gönderme Tarihi: 16.Haz.2021
348 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.milliyet.com.tr
3 adet domates
2 adet salatalık
150 gram semizotu
1 demet maydanoz
1 adet kuru soğan
1 adet kırmızı biber
Yarım fincan nar ekşisi
2 çay kaşığı limon tuzu
1 tatlı kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı pul biber
1 bardak su
1 tatlı kaşığı tuz
Tüm sebzeleri minik minik doğrayın. Üzerine nar ekşisi ve pul biber koyup, iyice karıştıralım. Karıştırdıktan sonra limon tuzu, tuz ve toz şeker ekleyip, karıştırın. Karıştırma işlemi bittikten sonra 1 bardak su koyup, karıştırarak servis edebilirsiniz.
|
|