Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Boza Tarifleri > Boza (26 adet - 557,337 defa bakıldı)

Boza


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Kek Tarifleri
Kurabiye Tarifleri
Pasta Tarifleri
Hamur İşleri
Börek Tarifleri
Çörek Tarifleri
Şerbetli Tatlı Tarifleri
Sütlü Tatlılar Pelteler
Meyve Tatlıları
Helvalar
Dondurmalar
Kanepeler
İçecekler
Ayran Tarifleri
Boza Tarifleri
Çay Tarifleri
Çilek Suyu Tarifleri
Elma Suyu Tarifleri
Gazoz Tarifleri
Kokteyl Tarifleri
Limonata Tarifleri
Maden Suyu Tarifleri
Meyve Suyu Tarifleri
Milkshake Tarifleri
Nar Suyu Tarifleri
Portakal Suyu Tarifleri
Salep Tarifleri
Sıcak Çikolata Tarifleri
Smoothie Tarifleri
Şerbet Tarifleri
Soda Tarifleri
Şurup Tarifleri
Türk Kahvesi Tarifleri
Vişne Suyu Tarifleri
Şekerlemeler
Tatlı Soslar
Diğer İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Boza

goksimsir
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 18.01.2006
Mesajlar: 41
Kısa URL: https://ml.md/lc916
Gönderme Tarihi: 19.Oca.2006
3,374 defa indirildi / yazdırıldı




Bulgur 1 kg.
Pirinç 250 gr.
Toz şeker 1 kg.
Ceviz büyüklüğünde yaş maya
Tarçın (istenildiği takdirde)

Bulguru ve pirinci ayrı ayrı haşlayın. İkisini birlikte blendırdan geçirin. İçine toz şekeri de katın ve bir taşım kaynatın.Sonra ocaktan alıp karıştırarak ılıtın. Yaş mayayı katın. Üzerini bezle örtüp ılık bir yerde göz göz olana kadar bekletin. Hazır olunca istenirse tarçın serperek servis edin.

Not: Bulgur yerine darı, arpa yada bulgur darı karışımı da kullanabilirsiniz.



Boza

aytekin
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 20.11.2009
Mesajlar: 20
Şehir: Yenimahalle-Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc43821
Gönderme Tarihi: 20.Kas.2009
3,325 defa indirildi / yazdırıldı




1/2 Kg. bulgur
1/2 Kg. toz şeker
1 Su bardağı eski boza veya, 1/2 Su bardağı yaş ekmek mayası
Garnitür için tarçın ve leblebi

1 Ayıklanmış bulgur geniş bir kapta bol su ile ezilinceye kadar pişiriniz.
2 Tel süzgeç veya elekten suyu ile beraber geçiriniz.
3 Şeker ilave ederek 2-3 dakika kaynatınız. (Bozanın akacak kıvamda olması gerekir. Koyu ise su ilavesi yapılır)
4 Arasıra karıştırmak suretiyle soğumaya bırakınız.
5 Ilık olunca maya veya bir bardak boza ilave ediniz.
6 Emaye bir kap içinde ve ılık bir yerde 2-3 gün mayalanması için bekletiniz.

Not: Bozanın üstü göz göz olunca, boza içilecek duruma gelmiş demektir. Bardaklarda tarçın ve leblebi ile servis yapınız.


Ev Bozası

mutfaktabirimivar
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 21.01.2007
Mesajlar: 293
Şehir: Ümitköy
Kısa URL: https://ml.md/lc11692
Gönderme Tarihi: 01.Şub.2007
3,203 defa indirildi / yazdırıldı




2 kilo bulgur
250 gram ekmek mayası
1/2 kilo toz şekeri

Önce bulgur iyice ayıklanır. Bunun için bulguru daha emin bir yol olarak bir kaptan diğerine su ile süzerek ayıkla mak tercih edilmelidir. Böylece ayıklanmış ve yıkanmış olan bulgur bol su ile lapa gibi pişirilir. Ateşten indirilince sıcaklığını kaybetmeyecek şekilde kalın örtülere sarılarak sabaha kadar bekletilir. Bu durumda donmuş aşure kıvamında olan lapa, tel elekten geçirilir. Ayrı bir kapta ekmek mayası ılık su ile ezilir; tel elekten geçirilip bulgura katılır İstenilen tada göre toz şekeri ilâve edilir. Cam bir kavanoza veya emaye tencereye konulup ağzı kapatılır. Arada sırada kepçe ile savrulur. Bir gün sonra az ekşi, üç - dört gün sonra da ekşi boza elde edilir.


Boza

AyGölgesi
Super MOD
Super MOD

Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719
Şehir: Giresun
Kısa URL: https://ml.md/lc1591
Gönderme Tarihi: 07.Nis.2006
3,193 defa indirildi / yazdırıldı




3 su bardağı bulgur
2,5 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 çay bardağı boza (maya için)

1- Bulgur ayıklanıp yıkanır. Bol su ile bir gece veya 45 saat bekletilir.
2- Ezilinceye kadar haşlanıp kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir.
3- 4- 5 kaşık şeker ve maya olarak 1 çay bardağı boza karıştırılır. Ilık bir yerde 2- 3 gün mayalandırılır. (Boza koymadan da kendi kendine mayalanır; ancak süre daha uzun olur.)
4- Mayalanma süresince sık sık karıştırmak gerekir. Aksi halde tadında acıma olur.
5- Kokusu ve ekşiliği istenen duruma gelince şekerin tamamı ve vanilya konur, karıştırılıp buz dolabında muhafaza edilir.
6- Tarçın serperek ve tuzsuz sarı leblebi ile ikram edilir.

Not: Boza; porselen, cam veya emaye kapta mayalandırılmalı ve muhafaza edilmelidir.


ML® Naneli Ayran için tıklayın



Fotoğraf "Domates Perisi" tarafından gönderildi. 17.01.2022


Boza

Safinaz
Aşçı
Aşçı

Kayıt: 17.09.2006
Mesajlar: 15
Şehir: Bolu
Kısa URL: https://ml.md/lc8855
Gönderme Tarihi: 23.Kas.2006
2,945 defa indirildi / yazdırıldı




3 2/3 su bardağı bulgur (500 gr.)
3 su bardağı toz şeker (500 gr.)
1 dolu çorba kaşığı kuru
Pakmaya (17 gr.)
1 su bardağı ılık su (200 gr.)
Tarçın

Kuru Pakmaya'yı ılık ve şekerli suda karıştırıp 10 dakika kabarmasını bekleyin. Diğer tarafta ayıklanmış bulguru geniş bir kapta bol su ile ezilinceye kadar pişirin. Bu arada su azaldıkça ilâve edin ve ara sıra karıştırarak soğumaya bırakın. Ilık hale gelince kabarmış mayayı içine katıp iyice karıştınn. Emaye bir kap içinde ılık bir yerde 2-3 gün mayalanmak üzere bekletin bu arada sık sık kanştınn. Bozanın üstü gözgöz olunca içilebilecek kıvama gelmiş demektir, üzerine tarçın serperek servis yapın.


Boza

Hiç Kimse
Super MOD
Super MOD

Kayıt: 10.02.2006
Mesajlar: 771
Şehir: Bahçelievler/ANKARA
Kısa URL: https://ml.md/lc5985
Gönderme Tarihi: 06.Tem.2006
2,741 defa indirildi / yazdırıldı




2 kg pilavlık bulgur
150 gr ekmek mayası
2 çay kaşığı tarcin
400-500 gr toz şeker

Bulguru ayıklayıp, yıkayıp bol suda bulamaç gibi oluncaya kadar kaynatın.
Yoğurt mayalar gibi tencerenin üstünü örtüp bir gece kendi sıcaklığında dinlendirin. Ertesi günü sık bir elekten tahta kaşıkla ezerek geçirin. Aynı kaba sulandırılmış ekmek mayasını katın. Arzunuza göre toz şekerini de ilave edip iyice yedirerek karıştırın. Tekrar sık elekten geçirip, cam sürahi veya büyük kavanoza bu karışımı koyun. Karisim 4-5 gün içinde ekşiyip boza halini alır.
Bardaklara koyduktan sonra üzerlerine biraz tarçın, birkaç sıra leblebi ilave edip servis yapın.

ML® Naneli Ayran (görsel)


Boza

sinan
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 19.01.2007
Mesajlar: 144
Şehir: İÇEL
Kısa URL: https://ml.md/lc11374
Gönderme Tarihi: 21.Oca.2007
2,565 defa indirildi / yazdırıldı




2 bardak bulgur (Bulgur yerine darı, arpa, ya da bulgur-darı karışımı da kullanabilirsiniz.)
20 bardak su
2 çorba kaşığı tarçın
yarım bardak yoğurt
yarım tatlı kaşığı kuru maya
2.5 çorba kaşığı şeker
2 çorba kaşığı un
yarım çorba kaşığı vanilya

Bulguru büyükçe bir tencereye koyup 11 bardak su ile üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında 1 gece dinlendirin. Kısık ateşte 2 saat kadar pişirin.
Mutfak robotuna koyup çekin ve süzgeçten geçirin. Karışımı buzdolabına koyun.
Süzgeçin üzerinde kalan bulguru yeniden tencereye koyun ve 8 bardak su ilave edip kısık ateşte 1 saat daha pişirin. Süzgeçten geçirip buzdolabına koyun.
Unu küçük bir tencereye koyup üzerine 2/3 bardak su koyun ve kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin. Ateşten çelip içine 2 çorba kaşığı şeker koyup eriyinceye dek karıştırın. Ilınca içine yoğurt katın.
Mayayı 1/4 bardak ılık suda ezip 5 dakika kadar bekletin ve yoğurt karışımına katın. Ilık ortamda 30 dakika bekletin.
Mayalı karışımı ezilmiş bulgura katıp oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 gün bekletin ve ara sıra karıştırın.
Vanilya ve kalan şekeri ekleyip şeker iyice eriyinceye dek karıştırın.
Tarçınla servis yapın.


Fotoğraf "hamur abla" tarafından gönderildi. 29.07.2019


Boza

Uçan Süpürge
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 06.05.2010
Mesajlar: 25
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc51447
Gönderme Tarihi: 06.May.2010
2,511 defa indirildi / yazdırıldı




2 su bardağı bulgur
1 çay bardağı pirinç
3 çay bardağı şeker
1 dolu yemek kaşığı kurumaya
1 su bardağı ılık su
3 yemek kaşığı şeker
tarçın

Ayıklanmış bulgur büyük bir tencerede bol su ile ezilinceye kadar pişirilir. Bu arada su azaldıkça ilave edilir. Tel süzgeçten süzülüp şeker konur. Cam veya emaye bir kaba alınan boza ılık ve şekerli suyla karıştırılan mayayla birleştirilir ve tahta kaşıkla karıştırılır. 2-3 gün sıcak bir ortamda ekşimesi için bekletilir ve yine birkaç defa tahta kaşıkla karıştırmaya devam edilir. Üstü gözgöz olduğunda bozamız içilebilecek kıvama gelmiştir. Bardaklara konup üzerine tarçın serpilerek servis yapılır.

Not: Boza mayalanırken kaynamış bulgurun çok sıcak olmamasına, parmak, ısıya dayanacak şekilde olmasına dikkat edilir.


Boza

Ballıca
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 21.07.2008
Mesajlar: 41
Kısa URL: https://ml.md/lc25572
Gönderme Tarihi: 21.Tem.2008
2,503 defa indirildi / yazdırıldı




3 bardak Bulgur
2 kahve Fincanı Pirinç
3 bardak Toz Şeker
1 bardak eski Boza ya da kibrit kutusu büyüklüğünde Maya

Bulgurlar akşamdan bol su ile ıslatılır. Ertesi gün Bulgurlar ve Pirinç iyice ezilinceye kadar pişirilir. Mikser ile çırpılır ve ince süzgeçten geçirilir.
Bu karışım hafif ateşe konulur. İçine şekerler katılır ve eriyinceye kadar karıştırılır. Sonra ateşten alınır. Bir yerde ılınmaya bırakılır. Arada bir karıştırılır. Ilıklaştık-tan sonra içine eski boza ya da ılık suyla ezilmiş maya katılır. İyice karıştırılır. Bu karışımın ağız kapatılarak, 20-25 ° C Tik bir yerde, ara sıra karıştırılarak 2-3 gün bekletilir. İçinde göz göz hale gelmiş kabarcıklar görülürse olmuş demektir. Serin bir yere alınır. Soğuk Servis Yapılır. İsteğe bağlı olarak, üzerine sarı leblebi ve tarçın ilave edilir.


Boza

Belma81
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 03.02.2010
Mesajlar: 35
Şehir: Eskişehir
Kısa URL: https://ml.md/lc46866
Gönderme Tarihi: 04.Şub.2010
2,499 defa indirildi / yazdırıldı




1/2 kg. bulgur
100 gr. pirinç
500 gr. şeker
1 yumurta büyüklüğünde ekmek maya ya da bir bardak eski boza

Bulgurları ayıkladıktan sonra, bir tencerede bol suyla ezilinceye kadar pişiriniz. Pirinci de ezinceye kadar bol suyla pişiriniz. Her ikisini ince tel elekten ezerek geçiriniz. Sonra şekerini koyup, tekrar ateşe koyup, bir iki taşım kaynatıp un çorbası kıvamında iken ateşten alınız. Arasıra karıştırarak soğumaya bırakınız. Boza ılık hale gelince, ekmek mayasını ya da bir bardak eski bozayı koyup ağzını kapatıp, ılık yerde mayalanmaya bırakınız. Ekşiyip göz göz olunca içebilirsiniz.


Fotoğraf "maskeli" tarafından gönderildi. 04.02.2021


BOZA

tuğra
Aşçı
Aşçı

Kayıt: 11.02.2008
Mesajlar: 19
Şehir: Bursa
Kısa URL: https://ml.md/lc21298
Gönderme Tarihi: 11.Şub.2008
2,444 defa indirildi / yazdırıldı




1 kg. bulgur
1 1/4 su bardağı şeker
1/4 ekmek mayası
1 tatlı kaşığı tarçın

Bulguru bol su ile ezilinceye kadar pişiriniz, (lapa gibi) Tel süzgeçden çam veya emaye kaba geçiriniz. Şekeri katıp karıştırınız. Mayayı bir tülbentin içine koyup bağlayarak ilave ediniz. Kabın ağzını iyice kapatınız. Günde 1-2 kere başka bir kaba yüksekten akıtıp, tekrar kabına dökünüz.
Bir iki gün bekletip, arzu edilen ekşilik elde edildiği zaman mayayı çıkartıp atınız Bozayı bardaklara koyup üzerine toz tarçın serperek servis yapınız.

Not: Mayayı attıktan sonra bozayı serin bir yerde saklayınız.


Boza

gülgün şekerci
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 11.05.2016
Mesajlar: 39
Şehir: Bartın
Kısa URL: https://ml.md/lc116848
Gönderme Tarihi: 13.May.2016
1,910 defa indirildi / yazdırıldı




6 çay bardağı kalın bulgur
1 çay bardağı pirinç
20 çay bardağı su
3 çay kaşığı toz maya
1 su bardağı ılık su
2 yemek kaşığı toz şeker
Ayrıca;
6 çay bardağı toz şeker
300-400 gr leblebi
2-3 yemek kaşığı toz tarçın

Bulgur ve pirinci yıkayıp iyice süzdükten sonra büyük bir tencereye ya da düdüklü tencereye aktarın. Üzerine 20 çay bardağı suyu aktarıp orta ısılı ateşte haşlayın.
İyice yumuşayan pirinç ve bulguru ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra tel süzgeçle süzün. Süzgeçte kalan bulgur ve pirinci elinizle bastırıp ovalayarak iyice ezin.
Süzgeçte kalan posayı atıp sulu kısmı tencerede bırakarak tencerenin kapağı açık vaziyette güneş ışığı almayan bir yerde 2-3 saat bekletin.
Diğer taraftan, ılık su ve toz mayayı küçük bir kaseye koyun. Tozşekeri ekleyip karıştırın ve mayanın kabarması için 15-20 dakika bekletin.
Kabaran mayayı tencerede bekleyen bulgur suyunun üzerine katıp karıştırın. Arada sırada karıştırarak yaklaşık 2-3 gün mayalanmasını bekleyin. (2-3 gün beklediği yerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin)
İkinci günün sonunda şekeri katıp karıştırın. Boza, koyu ayran ya da tarhana çorbası kıvamında olmalı. Eğer bozanız çok koyu kıvamlı olursa kaynatılıp soğutulmuş su ekleyerek kıvamını ayarlayabilirsiniz. Üzerine leblebi ve tarçın serperek servise sunun.



Boza

sultan sadık
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 06.04.2016
Mesajlar: 36
Şehir: İzmit
Kısa URL: https://ml.md/lc136526
Gönderme Tarihi: 28.Ağu.2018
1,232 defa indirildi / yazdırıldı




3 Su bardağı bulgur
2 Kahve fincanı pirinç
1 Su bardağı toz şeker (tatlı istiyorsanız şekeri artırın)
1 Yemek kaşığı kuru maya
1 Su bardağı ılık su
İsteğe bağlı Toz tarçın
İsteğe bağlı Leblebi
İsteğe bağlı Fındık

Bulguru akşamdan su ile ıslatın.
Ertesi gün bulgur ve pirinçi geniş bir kapta, üzerini üç parmak geçecek şekilde bol su ile ezilinceye kadar pişirin.
Tel süzgeç veya elekten suyu ile beraber geçirin, ya da mikserle çırpın ve ince süzgeçten geçirin.
Bu karışımı hafif ateşe koyun, içine damak tadınıza göre şeker katın. Şeker eriyinceye kadar karıştırın. (Bozanın akacak kıvamda olması gerekir, koyu ise, su ilavesi yapılır).
Ateşten alın, soğumaya bırakın, ara ara karıştırın.
Bir bardak suyun içine bir yemek kaşığı şeker koyarak karıştırın. İçine kuru mayayı koyun, karıştırıp 10 dakika kadar kabarmasını bekleyin. Daha sonra ılıyan bulgura (ve pirince) yavaş yavaş ilave edip karıştırın.
Çelik ya da emaye bir kap içerisinde, ılık bir yerde, iki veya üç gün, mayalanması için ağzı kapalı olarak bekletin.
İçinde göz göz kabarcıklar olunca, boza içilecek duruma gelmiş demektir. İsteğe bağlı olarak bozayı su ile inceltebilirsiniz.
İsteğe bağlı olarak bardakta toz tarçın ve leblebi (ya da fındık) ile soğuk servis yapın.

Bozanın faydaları: Boza, mayalanması sırasında laktik asit ürettiğinden hazmı kolaylaştırır. Hamilelere ve sporculara tavsiye edilir, çünkü içinde A, B, C, E vitaminleri bulunur. İçinde çok az şeker barındırır, yağ oranı sıfırdır. Bağırsak florasını zenginleştirir. Probiyatik özelliği vardır. Karbonhidrat, protein ve B vitamini içermesinden dolayı, kilo almak isteyenler için idealdir. Zihin açıcı ve sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır. Öksürük ve boğaz ağrısında kullanılır.

Not: Boza herkes için oldukça sağlıklı bir içecektir. Yeteri kadar tüketilirse, vücut sağlığına olumlu etkileri olur. İçeriğinde bulunan protein, karbonhidrat, B vitamini sayesinde enerji ihtiyacı olanların, hamilelerin ve sporcuların içmesi gereken bir içecektir. Darı irmiğinden, şeker ve sudan üretilen boza, tarihte bilinen en eski Türk içeceklerinden birisidir. Kış döneminde daha fazla tüketilmekte, ancak üzerinde yapılan yeniliklerle, boza dört mevsim içilebilir hale getirilmiştir. +4 derecede saklandığında, yıl boyunca içilebilir. Uygun saklandığında, yaklaşık 15 gün muhafaza edilir. Ekşi içmeyi sevenler, daha sıcak ortamda bir kaç gün bekletip içebilir. Cam şişede saklanmış Boza tercih edilmelidir. Üretildiği tahılın türüne göre farklı çeşitleri olan boza, çavdar, mısır, buğday, karamuk, pirinç, kenevir unu, kara buğday gibi tahıl ürünlerinden elde edilebilir. Boza soğuk şekilde, üstüne tarçın ve leblebi koyularak tüketilebilir. Kış aylarında tüketildiğinde, öksürüğün kesilmesine ve bademciklerdeki iltihabın azalmasında etkili olur.



Boza

küpeli
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.03.2014
Mesajlar: 38
Şehir: Giresun
Kısa URL: https://ml.md/lc133715
Gönderme Tarihi: 28.Nis.2018
1,202 defa indirildi / yazdırıldı




2,5 Su bardağı bulgur
1 kahve fincanı pirinç
1 Su bardağı toz şeker
1 kibrit kutusu büyüklüğünde maya
Üzeri için:
1 çorba kaşığı tarçın

Bulguru büyük bir tencereye koyup bol su (10 su bardağı)ile ıslatın ve bir gece üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında bekletin. Ertesi gün bulgur ve pirinç bu bol su içinde lapa olana kadar kısık ateşte pişirin. Mutfak robotuna koyup çekin veya mikser - blendır ile çırpın sonra ince süzgeçten geçirin. Süzgecin üzerinde kalanları su ilavesiyle yeniden kısık ateşte kaynatın ve tekrar mikser ve süzme işlemi yapın. Hepsinin içine toz şeker ilave edip eriyinceye kadar karıştırarak hafif ateşte pişirmeye devam edin. Ocak üzerinden indirerek ara sıra karıştırmak suretiyle ılınmasını bekleyin. Ilınınca ; mayayı bir tülbentin içine bağlayıp bozanın içine koyun veya mayayı ılık suda ezip bozaya öyle karıştırın. Cam veya emaye oldukça büyük bir kapta ağzı kapalı olarak, oda sıcaklığında (20-25 derece) 2-3 gün bekletin. Günde 1-2 kere başka bir kaba yüksekten akıtarak havalandırın ve tekrar kabına dökün. 2-3 gün bekleme sonucunda içinde göz göz kabarcıklar ve arzu edilen ekşilik elde edildiğinde olmuş demektir. İçindeki tülbentli maya çıkarılıp atılır. Ve serin bir yere yani buzdolabına alınır. Soğuk olarak bardaklara konur ve üzerine tarçın serperek servis yapılır. Yanında sarı leblebi de ikram edilirse daha makbul olur.

Not :Yapılan bu boza buzdolabında tüketilene kadar 5-6 gün daha bozulmadan bekleyebilir.



Ev Yapımı Boza

yirmialtı
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.04.2016
Mesajlar: 39
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc141929
Gönderme Tarihi: 12.Nis.2019
979 defa indirildi / yazdırıldı




http://www.hurriyet.com.tr

1 kilogram aşurelik buğday
2 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı boza (mayalamak için)
Yeterince su

Bir gece önceden buğdayı ıslatın. Buğdayın kara suyu çıkana kadar bolca yıkayın. Büyük bir tencereye koyup üzerine çıkacak kadar su ekleyin ve bir miktar kaynatın, bu suyu dökün. Buğdayın üzerine yeni su koyup iyice kaynatın. Suyunu çekerse sıcak su ekleyebilirsiniz. Buğdayla su iyice özdeşleşene kadar pişirin ve ocaktan alın.
Suyunu başka bir kaba süzün. Süzme işlemini 2 kere gerçekleştirin, iyice incelsin. Sıcaklığı çıkmadan 2 su bardağı şekeri ekleyip eriyene kadar karıştırın. 2 yemek kaşığı mayalık bozayı bir kaseye koyun ve buğdayın suyundan bir miktar alıp karıştırın ve bozaya ekleyin.
Ağzı kapalı olarak sıcak bir ortamda üzeri sarılı olarak 1 gün kadar mayalandırın. Buzdolabına koyup 1-2 saat kadar soğutun. Üzerine tarçın serperek soğuk olarak servis edin.



Boza

uhulet
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 23.12.2019
Mesajlar: 30
Şehir: Frankfurt
Kısa URL: https://ml.md/lc147631
Gönderme Tarihi: 02.Oca.2020
594 defa indirildi / yazdırıldı




2 bardak bulgur
21 bardak su
2 çorba kaşığı un
Yarım tatlı kaşığı kuru maya
Yarım bardak yoğurt
2,5 çorba kaşığı şeker
2 çorba kaşığı tarçın
Yarım çorba kaşığı vanilya

Bulguru büyük bir tencereye koyun.
Üzerine 12 bardak su ekleyin ve kabı kapalı olarak oda sıcaklığında bir gece bekletin.
Beklettiğiniz bulguru kısık ateşte 1 saat pişirin.
Mutfak robotundan geçirdikten sonra süzgeçten de geçirin.
Buzdolabına koyun.
Süzgecin üzerinde kalan bulguru yeniden tencereye koyun ve 8 bardak su ilave edin.
Kısık ateşte bir saat kadar daha pişirin.
Süzgeçten geçirip buzdolabına koyun.
Diğer bir yanda unu küçük bir tencereye koyup üzerine 2-3 bardak su koyun ve kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya dek pişirin.
Ateşten alıp içine 2 çorba kaşığı şeker koyup eriyinceye dek karıştırın.
Ilınınca içine yoğurt katın.
Mayayı çeyrek bardak ılık suda ezip 5 dakika bekletin ve yoğurt karışımına katın.
Ilık ortamda 30 dakika bekletin.
Mayalı karışımı ezilmiş bulgura ekleyip oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 gün bekletin ve ara sıra karıştırın.
Vanilya ve kalan şekeri ekleyip şeker iyice eriyinceye dek karıştırın.
Üzerine koyduğunuz tarçın ve birkaç leblebiyle servis edebilirsiniz.



Boza

OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211
Şehir: Sincan
Kısa URL: https://ml.md/lc157744
Gönderme Tarihi: 17.May.2021
538 defa indirildi / yazdırıldı




2 su bardağı kalın bulgur
1/2 su bardağı pirinç
6 su bardağı su
Kıvamını ayarlamak için:
1 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
Maya karışımı için:
1 tatlı kaşığı yaş maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı ılık süt
Servisi için:
1 su bardağı leblebi
1 yemek kaşığı tarçın

Bol suda yıkamış olduğunuz bulgur ve pirinci su dolu bir kap tencere içinde yumuşayana kadar pişirin.
Püre haline gelmiş olan bulgurlu karışımı suyunu süzün kalan posasını atın.
Süzgece aldığınız lapayı soğuması için oda ısısında bekletin.
Bozayı ekşi bir kıvama getirmek için; yaş maya, ılık süt ve toz şekeri bir kap içerisinde karıştırın.
Oda sıcaklığında beklettiğiniz lapayı büyük bir tencereye aktarın. Hazırlamış olduğunuz maya karışımını içerisine atıp tencerenin kapağını kapatıp güneş göremeyen odada 24 saat bekletin.
Kapağını açıp arda sırada hava almasını sağlayın.
Uzun süre beklettiğiniz bozanın içerisine toz şeker ve su ekleyip kıvamını ayarlayın.
Biraz daha soğuması için buzdolabında bekletip tarçın ve leblebiyle servis edebilirsiniz.



Boza

OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211
Şehir: Sincan
Kısa URL: https://ml.md/lc156590
Gönderme Tarihi: 12.Mar.2021
416 defa indirildi / yazdırıldı




1 çay bardağı pirinç
500 gr. pilavlık bulgur
1 çay bardağı mayalık boza (2 çay kaşığı kuru maya)
Su
Şeker

Bir kabın içerisinde bulgur ve pirinç iyice yıkanır. Daha sonra bulgur ve pirinç bir tencerede iyice pişirilir. Bulgurlar erimelidir. Arada sıcak su ilave edilebilir. Piştikten sonra blenderden geçirilir ve tel süzgeçte ezilerek süzmesi sağlanır. İçine mayalık boza ilave edilerek koyu olursa inceltmesi için su ilave edilir. İçerisine şeker eklenerek karıştırılıp buzdolabında bekletilir. Servis için üzerine tarçın dökülür.



Boza

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc159817
Gönderme Tarihi: 03.Eyl.2021
409 defa indirildi / yazdırıldı




6 çay bardağı kalın bulgur
1 çay bardağı pirinç
3 litre su (suyu çektikçe ekleyebilirsiniz)
1 çay kaşığı instant maya
2 yemek kaşığı toz şeker
Ayrıca 3-4 çay bardağı toz şeker (damak tadınıza göre azaltabilir ya da artırabilirsiniz.)
Leblebi
Toz tarçın

Bulgur ve pirinci yıkayıp su ile iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Daha sonra ince tel süzgeçten geçirip posasını atın. Ağzı açık bir şekilde 1-2 saat güneş görmeyen yerde ılımaya bırakın.
İyice ılıyınca mayayı iki kaşık şeker ve bir bardak su ile karıştırıp tenceredeki bulgur lapasına ekleyin kapağını kapatın.
Ertesi sabah karıştırın 18-24 saat arası bekleyecek. Bekleme zamanında arada karıştırın.
Mayalama süresi 12 saate kadar düşebilir, bu noktada sürekli kontrol etmenizde fayda var.
Serin bir yerde olmasına özen gösterin. Sıcak bir ortamda olursa fermantasyon daha hızlı olur ve bozanız istenilen lezzete ve kıvama gelmez maya kokusu olur.
18-24 saat olunca artık geri kalan şekeri de ekleyebilirsiniz. Şeker miktarı arzuya göre arttırılabilir.
Şekeri ekledikten sonra tadına bakıp olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Takibi 18-24 saat arası bir sürede oluyor. Olup olmadığını 18 saat sonunda şekeri katıp tadarak anlayabilirsiniz.
Kıvamını kontrol edin su gerekliyse içme suyundan ekleyebilirsiniz.
Bozanız olduktan sonra artık buzdolabında muhafaza edin. Ne kadar çabuk tüketirseniz o kadar lezzetli olur.
Buzdolabında fermantasyonu azalır. En fazla 2 günde tüketmeye bakın. Servis ederken tarçın ve leblebiyle servis edebilirsiniz.



Boza

Eti
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 07.01.2021
Mesajlar: 30
Şehir: Elazığ
Kısa URL: https://ml.md/lc155377
Gönderme Tarihi: 11.Oca.2021
361 defa indirildi / yazdırıldı




4 su bardağı siyez bulguru
3 yemek kaşığı şeker
Yarım su bardağı pirinç veya bulgur
1 çay kaşığı kuru maya ve su
1,5 su bardağı şeker
İsteğe göre toz tarçın ve leblebi

Öncelikle kullanacağınız bulgur ve pirinci güzelce yıkayın ve 3-4 saat kadar suda bekletin. Büyük bir tencereye koyup üzerine çıkacak kadar su ekleyin ve bir miktar kaynatın, bu suyu dökün, üzerine yeni su koyup iyice kaynatın.
Haşlama suyunu karışımdan ayırmak için bir süzgeç yardımıyla süzün, bulgur ve pirinçleri ayrı bir kaba alın. Bulamaç olan bu karışımı üzerini örtmeden 1-2 saat karanlık bir ortamda dinlendirin.
Ayrı bir yerde maya ve şekeri karıştırın ve üzerine yarım su bardağı kadar su ekleyin. Bu karışımı da bulamacın içine ekleyin ve kabın üzerini örtün. Yine karanlık ve serin bir yerde 1 gün bekletin.
Ara ara kabın ağzını açıp, lapayı karıştırarak bekletin. 1 gün sonra şekeri karışıma ekleyin ve karıştırın. Bozanın tadına bakın ve su ve şeker oranını bu aşamada ayarlayın.
Üzerine toz tarçın serperek ve yanında leblebi ile servis edebilirsiniz.
2-3 gün içerisinde tüketmeniz gereken bozayı buzdolabında saklayın.







Boza Tarifleri Boza Tarifleri



(26 adet Boza 557,337 defa bakıldı)

Sayfa: 1, 2  Sonraki »


lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort