|
|
Cantik |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178065
Gönderme Tarihi: 05.Haz.2024
186 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hediyye Yantiri
Hamuru için:
6 su bardağı un
1 paket yaş maya
2,5-3 su bardağı ılık su
Tuz
1 kâse sıvıyağ
İç harcı için:
350 gr orta yağlı dana kıyma
1 büyük boy kuru soğan
1 büyük boy haşlanmış patates
Tuz, karabiber
Yarım çay bardağı su
Üzeri için:
1 fincan yoğurt
1 yemek kaşığı tereyağı (erimiş)
1 su bardağı ılık suda maya eritilir. Derin bir kaba unun bir kısmı ve eritilen maya alınır.
Ilık su ile kalan un yavaş yavaş eklenir, hamur kulak memesinden biraz sert kıvama gelene kadar yoğrulur.
Mayalanma işlemi için üzeri kapatılıp kenarda ılık bir yerde bekletilir. Hamur ortalama 2 katı kadar hacme ulaşınca mayalanma işleminin tamamlandığı düşünülebilir.
Hamur mayalanırken içi hazırlanmaya başlanır.
Kıyma, rendelenmiş soğan, haşlanmış ve rendelenmiş patates, baharat ve tuz, bir kabın içine alınır.
Üzerine yarım çay bardağı su eklenerek yoğrulur.
Hamur mayalanınca eşit parçalar halinde kesilir ve avuç içinde düzeltilerek açılır.
Açılan hamurların içine, kenarda hazırlanan iç malzemeden konur ve ikiye katlayarak kapatılır.
Katlanan hamur, kenarda sıvıyağa batırılarak fırın kabı veya tepsisine yan yana sık bir şekilde dizilir. Hamurun yağlı olması yapışmasını engelleyecektir. Hamurun kapatılan kısımlarının altta kalacak şekilde dizilmesi önemlidir.
Önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirilir.
Fırından çıkarmaya yakın cantıkların üzerine daha önceden hazırlanan yoğurt ve tereyağı karışımı fırça yardımıyla sürülür ve tekrar fırına koyulur.
10 dakika kadar daha piştikten sonra çıkarılıp kenarda dinlendirilir. Bir miktar ılıdıktan sonra servis edilebilir.
Not: Tatar Böreği olarak da bilinen Cantık, adından da anlaşılacağı gibi Tatarlara ait bir hamurişidir. Ana öğün olarak ayranla birlikte tüketilebilir.
|
Cantik |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178503
Gönderme Tarihi: 07.Tem.2024
78 defa indirildi / yazdırıldı
|
Özlem Yeşildere
Hamuru için:
6 su bardağı un
1 paket yaş maya
6 çay kaşığı tuz
Su
Zeytinyağı (hamur hazırlandıktan sonra böreği yaparken kullanmak üzere)
İç harcı için:
400 gr kıyma
1 adet küçük/orta boy patates
1 adet orta boy soğan
Tuz
Karabiber
Kuru nane
Üstü için:
1 adet yumurta sarısı
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Unu elenir. Mayası kapta ılık suyla eritilir. Suyun sıcak ya da soğuk olmamasına özen gösterilir. Ilıklık derecesi, parmakla kontrol edildiğinde oda sıcaklığının biraz üzerindeki ısıdır.
Un, mayalı su, tuz ve ılık suyla iyice karıştırılıp yoğrulur. Hamurun, fırından alınan pişmemiş ekmek hamuru sertliğinde olacak şekle getirilmesi gerekir. Yoğurma kabının üzeri streç filmle kaplanır, sonra yoğurt mayalar gibi kalın bir beze sarılıp evin en sıcak odasına bırakılır. Mayalanma, ortam sıcaklığıyla orantılı olarak tahminen bir ya da iki saat civarı sürebilir.
Örtü açılıp bakıldığında hamur, streç filme doğru yapıştıysa mayalanma tamamlanmış demektir. Hamur tekrar biraz daha yoğurup yarım saate yakın dinlenmeye bırakılır.
İçi hazırlamak için soğan, doğrayıcıdan geçirilir veya ince rendelenir. Kıymaya, soğan ve ince rendelenmiş patates de karıştırılarak tuz, karabiber ve kuru nane eklenerek köfte yapıyormuş gibi yoğrulur.
Bir tabağa zeytinyağı konur. Hamur küçük elma büyüklüğünde koparılıp, eller her seferinde yağlanarak hamurlar yuvarlak şekilde inceltilir.
Köfte harcından orta yerine konur, dıştan içe doğru dört yanından kapatılıp yuvarlanarak top şekline getirilir.
Tepsinin dibine yağlı kâğıt serilir, hamurun birleşme yerleri altta kalacak şekilde aralık bırakmadan yan yana dizilir.
200 derece fırında yaklaşık yarım saat pişirildikten sonra 1 adet yumurta sarısı, yarım su bardağı yoğurt, yarım çay bardağı zeytinyağından oluşan çırpılmış karışım, fırından çıkarılan cantıkların üzerine sürülüp tekrar fırına konur.
Cantıkların alt ve üst kısmı kızarınca fırından çıkarılır.
|
|
Cantik Tarifleri Tatar Yemekleri
|
|