Kısa URL: https://ml.md/lc44883
Gönderme Tarihi: 23.Arl.2009
3,782 defa indirildi / yazdırıldı
Hatay Valiliği
Antakya Mutfağı - Süheyl Budak
4 kg.'lık testi
250 gr. zahter
4 kg. taze çökelek
500 gr. Tuz
Taze çökelek bir bez torbaya yerleştirilir. Üstüne bir ağırlık konularak fazla suyu alınır. Bez torbadan çıkarılarak içine tuz ve kuru zahter konulduktan sonra iyice harmanlanır. Testinin içine kat kat konulup sıkıştırılarak ağzına bir bez bağlanır ve ters çevrilerek on gün bekletilip fazla suyu akıtılır. Daha sonra dik çevrilerek ağzı güzelce bağlanır. İçine tahta veya metal bir kapak konulup çamurlanır. Bütün gövdesi toprağa gömülerek üç ay bekletildikten sonra testi açılır ve servise sunulur.
Kısa URL: https://ml.md/lc104674
Gönderme Tarihi: 26.Oca.2015
4,293 defa indirildi / yazdırıldı
Hatay Valiliği
Hatay Mutfak Kültürü ve Yemekleri
Dr. Kadriye ŞAHİN
1 adet toprak testi
Taze çökelek
Ezme peynir
Çörek otu
Kekik
Tuz
Zeytinyağı
Çökelekler alınır ve bez torbalara konulur. Suyu iyice süzdürülür. İçine çörekotu eklenir. Peynir olarak ezme peynir kullanılır. Buna da çörekotu eklenir. İsteyen kuru kekikte ekleyebilir. Hem çökek hem de peynir iki ayrı büyük leğende tuz ile iyice harmanlanır. Her zerresine tuzun mutlaka nüfuz etmesi gerekir. Testiye sırayla bir kat peynir bir kata çökelek basılır. Bu basma işlemi çok önemlidir. Hiç hava boşluğu kalmamalıdır. Testini ağzı bezle bağlanır ve ters konularak suyunun geçmesi için birkaç gün beklenir. Sonra testinin ağız kısmına tereyağı eritilip dökülür. Üzerini hamurla sıvanır. En üstü tülbentle kapatılıp testi ters bir biçim de bahçeye gömülür. Yaklaşık 6 ay toprağın içinde kalır. Çıkarıldıktan sonra tüketilir.