|
ÇARLİSTON BİBERİ TURŞUSU |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc70279
Gönderme Tarihi: 29.Kas.2011
5,829 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg çarliston biberi
3 litre (15 su bardağı) su
500 gr (2+1/2 su bardağı) sirke
1 baş sarımsak (dövülmüş)
4 çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı
kırmızıbiber
Çarliston biberleri yıkayıp, temiz bir cam kavanoza koyunuz.
Büyük bir tencereye su, sirke, sarımsak, tuz ve kırmızıbiberi koyup, tencereyi orta ateşe oturtunuz.
Karışımı bir taşım kaynattıktan sonra, tencereyi ateşten alıp, bir kenarda soğumaya bırakınız.
Karışım soğuyunca, kavanozdaki biberlerin üstüne döküp, ağırlık yerleştirerek kavanozun ağzını sıkıca kapatınız. Kavanozu serin ve nemsiz bir yere kaldırıp, bir ay beklettikten sonra, servis ediniz.
|
Çarliston Biberi Turşusu |
|
recaizade
Aşçıbaşı
Kayıt: 09.09.2020
Mesajlar: 22 Şehir: İzmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc152973
Gönderme Tarihi: 12.Eyl.2020
723 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilogram çarliston biber
6 diş sarımsak
1 çay bardağı elma sirkesi
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz
1 adet limon
Biberleri saplarını ve çekirdeklerini ayıklayıp irice doğrayın.
Kaynar suda 5-10 dakika kadar haşlayıp süzün.
Biberleri bir kaseye alıp üzerine ufak ufak doğradığınız sarımsakları ekleyin.
Sirkeyi, tuzu, zeytinyağını ve limonun suyunu da ilave edip harmanlayın.
Tüm malzemeyi bir kavanoza aktarıp bir gece buzdolabında bekletin.
Ertesi gün dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz.
|
Çarliston Biberi Turşusu |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172866
Gönderme Tarihi: 25.Haz.2023
182 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.turkiyegazetesi.com.tr
1,5 kilo çarliston biber
4 su bardağı sirke
5 yemek kaşığı iri tuz
2 yemek kaşığı limon tuzu
1 Türk kahvesi fincanı nohut
2 yemek kaşığı toz şeker
5 litrelik cam şişe
Biberlerin üzerini örtecek kadar su(bir buçuk iki litre arası)
Malzemelerimizi hazırladığımız turşumuzun yapımına geçelim. Güzelce yıkadığımız biberlerimizi suyunun süzülmesi için kenara alalım. Bizde o arada kavanozun içine sarımsak, nohut, limon tuzu ve şekeri koyalım. Şeker, nohut ve limon tuzu ne için koyuyoruz sorarsanız diye eğer; şeker sirkenin yoğunluğunu artırsın, nohut turşumuzu mayalandırsın, limon tuzu da turşuyu sarartsın diye koyuyoruz. Gelelim biberlerimize. Biberlerimizin sapları uzunsa önce saplarını keselim daha sonra da biberlerimize bıçağı biraz batırıp çıkaralım. Bu işlemi yapmamızın sebebi biberlerin sirkeli suyu içerisine çekmesi ve daha lezzetli olması içindir. Kavanoza dizdiğimiz biberlerin üzerine önce sirkeyi koyalım. Bu arada suyu kaynatalım içine tuzu koyup karıştıralım tuzlu su bir kenarda soğusun. Soğuyan tuzlu suyu biberlere ekleyelim ve kapağını kapayalım. Şuan hepinizin aklındaki tek sorunun “biberlerin hepsi sığmadı birazı kaldı bunları ne yapacağınız?” olduğunu düşünüyorum. Bu sorunuza hemen cevap veriyorum! Kavanozdaki biberler ertesi gün yumuşayacak ve kavanozda yer açılmış olacak, kalan biberleri kavanoza ekleyip güneş görmeye yerde beklemeye alın. Biber turşumuz yaz aylarında 7 gün, kış aylarında ise 10 gün içinde olmuş olacaktır.
|
|