|
|
ÇAYIN ZARARI VE FAYDASI |
|
nurti
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.01.2009
Mesajlar: 21 Şehir: Nallıhan-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc32800
Gönderme Tarihi: 12.Oca.2009
2,003 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çayın yararları ve zararları üzerine de insanlar, hekimler çok söz etmişlerdir. Bilindiği gibi tein ve teofilin çayın içinde bulunan kimyevî maddelerdir. Bu maddelerden çok çay içenler zarar görürler. Bilhassa sinir sistemi üzerinde zararı olan bu maddeler el titremesi gibi arizi rahatsızlıklara da yol açarlar. Baş dönmesi ve dalgınlık gibi bazı arazlar da meydana çıkarmaktadır.
Çok çay içenlerin yanı sıra az içildiği zaman da içene zindelik ve ferahlık verir. Kalbi yorduğu da söylenir. Ayrıca böbrekleri çalıştırdığı da Çay için söylenen iyi sözlerden birisidir.
Çay, lezzeti, tadı güzel içeceklerden biridir ve ulusların günlük hayatında önemli bir yer tutar. Kış mevsiminde, soğuk havalarda insanın içini ısıtır, yazın sıcak havalarda da harareti gidermeye yarar. Günlük hayatımızda çok sık içtiğimiz bir maddedir. Yaprakları sıcak suda haşlamak suretiyle sıvı halde içilen çay, genel olarak sabah kahvaltılarında ve akşam saatlerinde içilir. Yemeklerden sonra, özellikle akşam yemeklerinden sonra, misafirlere ikram edilmesi hemen hemen gelenek haline gelmiştir. Hele, gece gezmelerinde misafire çoklukla çay çıkarılır.
O kadar itiyat haline gelmiştir ki, yazın en sıcak günlerinde bile, konuklara çay çıkarılmaktadır. Belki harareti kesmesinin faydası göz önünde tutulmaktadır.
Çayın, sağlığa da bazı yararları bulunduğu da belirtilmektedir.
|
Çayın Yararları |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc97655
Gönderme Tarihi: 25.Nis.2014
1,770 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
Kolesterol seviyesini düşürdüğü uzmanlarca kanıtlanmıştır
Çinko içeriğiyle tadım hücrelerindeki tat alma bozukluklarını önler.
Susuzluğu giderir, karaciğeri temizler ve yeniler.
İçerdiği florid nedeniyle diş çürüklerini önleyici etkiye sahiptir.
Doku sertleşmesini ve damar sertliğini tedavi eder.
İçerdiği flavonollar ile tansiyonu düşürür ve kan damarlarının bağışıklığını artırır.
İçerdiği bileşik şekerler ile kan şekerinin yükselmesini önlediğinden diyabet hastalarına önerilmektedir.
İçeriğindeki C ve E vitamini ile karoten maddesi sayesinde kan kanserine karşı bağışıklığı artırır, kısırlığı önler.
Kuru çay yaprağının içerdiği polifenoller sayesinde kan basıncındaki artışları geciktirir.
İçerdiği mineral maddeler ile vücuttaki mineral dengesini kurulmasında sudan daha etkili bir rol oynar.
% 2-4 oranında kafein içeriğiyle metabolizmayı ve merkezi sinir sistemini uyarır, ruhsal rahatlık verir, dinlendirici ve konsantrasyon artırıcı etki yapar.
Böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlar.
Çay banyoları, sıcak çay kompres ve pansumanları göz ve ciltteki bazı rahatsızlıkları giderir, kaşıntı ve egzama ile uzun dönemde sedef hastalığının tedavisinde rol oynar.
Ağır yemeklerden 1 saat sonra içilen çay hazmı kolaylaştırır.
İshale iyi gelir. Ateş düşürür ve baş ağrılarını giderir.
|
|
ÇAYIN ZARARI VE FAYDASI Tarifleri Sağlık Konuları
|
|