Kısa URL: https://ml.md/lc44537
Gönderme Tarihi: 15.Arl.2009
6,351 defa indirildi / yazdırıldı
Hatay Valiliği
Antakya Mutfağı - Süheyl Budak
100 adet taze ceviz
1 tatlı kaşığı karanfil
3 kg. su
5 çorba kaşığı limon suyu
3 kg. toz şeker
1/2 Kg. sönmemiş kireç
1/2 tatlı kaşığı tarçın
İçi sertleşmeden, yeşilken koparılan cevizlerin kabukları soyulur. Su dolu bir kaba konulup tatlandırmak için günde iki defa suyu değiştirilerek 8-10 gün bırakılır. Cevizler tatlanınca yıkanıp süzülür. Kireç suyuna atılır. 24 saat bekletilir. Çıkarılıp iyice yıkanıp sıcak suda haşlanır (haşlanıp haşlanmadığı bir çatal yardımı ile kontrol edilir). Tekrar iyice yıkanıp suyu süzüıür. Şeker üzerini kaplayacak kadar su ile kaynatıp limon suyu eklenerek bir şurup hazırlanır. Şurup katılaşmadan bir şiş yardımı ile cevizler delinerek şuruba atılır. 15 dk. kaynatılıp ateşten alınır. Reçel kabı, ağzına bir tülbent bağlanarak güneşte bırakılır. İki gün sonra cevizler şuruptan alındıktan sonra şurup, 5-10 dk. kaynatılır. Cevizler içine tekrar dökülerek altındaki ateş kapatılıp soğutulur ve güneşe bırakılır. Bu işlem şeker şurubu, tamamen kıvamlaşıncaya kadar devam eder (cevizler sıkıldığı zaman suyu şırıl şırıl akmıyorsa kıvamı olmuş demektir). Soğuduktan sonra tarçın ve karanfil ilave edilerek kavanozlara yerleştirilir.
Kısa URL: https://ml.md/lc104626
Gönderme Tarihi: 24.Oca.2015
2,856 defa indirildi / yazdırıldı
Hatay Valiliği
Hatay Mutfak Kültürü ve Yemekleri
Dr. Kadriye ŞAHİN
30 adet ceviz
Sönmemiş kireç
1 kg şeker
Limon
Karanfil
Özellikle Mayıs ayında yapılmaktadır. Cevizler henüz taze iken, sertleşmeden toplanır. Kabuğu incecik soyulur ve 3 gün boyunca tatlı suda bekletilir. 3 günden sonra 7-10 gün boyunca her gün suyu değiştirilerek süzülür. Kabak tatlısı için yapılan kireçli su gibi suyu hazırlanır ve cevizler bir gün kireçli suda bekletilir. Bolca yıkanır. Hafifçe haşlandıktan sonra sıcak sudan soğuk suya atılır. Ceviz taneleri şiş yardımı ile delinir ve içindeki suyun dışarı çıkması sağlanır. Şırası katı bir şekilde hazırlanır. Şırası soğuduktan sonra cevizler içine atılır. Bir gün bekletildikten sonra cevizler çıkartılarak süzgece konur. Şıra tekrar kaynatılır ve soğuyunca cevizler yeniden içine atılır. Bu işlem en az 56 kez tekrarlanır. Şıra kaynarken içine istenirse karanfilde atılır. Pişen cevizler cam kavanozlara şırasıyla beraber dökülür.