|
|
Cevizli Baklava |
|
Günseli
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2005
Mesajlar: 77 Şehir: Kıyık/EDİRNE |
Kısa URL: https://ml.md/lc10674
Gönderme Tarihi: 31.Arl.2006
3,677 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak malzeme:
Hamuru için:
1 kg un,
4 yumurta,
1 çorba kaşığı tuz,
75 gr ayçiçek yağı.
Harcı için:
250 gr tereyağı,
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi.
Şurubu için:
3,5 su bardağı tozşeker,
1 limonun suyu,
1,5 bardak su.
Yapılışı:
Baklava hamuru hazırlanır. Yufkalar üst üste konur. Çok keskin bir bıçakla, 40 cm çapındaki bir tepsiye göre, yuvarlak şekilde kesilir. Sonra bu yufkalardan biri, içi tereyağına bulanmış tepsiye yayılır. Hafifçe eritilmiş yağdan 1/2 çorba kaşığı kadar alınır ve yufkanın üzeri yağlanır. İkinci bir yufka serilir. Bunun üzeri de aynı biçimde yağlanır. Kesimden artan parçalar yan yana getirilerek dizilir. Bunun da üzeri yağlanır. Bu şekilde yufkanın yarısı tepsiye üst üste dizildikten sonra iyice dövülmüş ceviz içi yufkanın üzerine yayılır. Cevizlerin üzerine de geri kalan yufka yaprakları aynı biçimde araları yağlanarak döşenir. Yufkaların yayılması işi bitince çok keskin bir bıçakla yufkalar dört köşe veya baklava biçiminde kesilir. Sonra tepsi orta ısılı fınna konur ve yufkaların üzeri pembeleşinceye kadar, yani 1 saat pişirilir. Baklava pişerken bir tencereye 1,5 bardak su, tozşeker, limon suyu konur ve 15-20 dakika kaynatılarak koyu bir şurup yapılır. Baklavalar pişip tepsi fırından alındıktan sonra, 10 dakika bir kenarda soğutulur. Sonra bir fırçayla baklavaların üzerine yağ sürülür. Şurup üzerine azar azar dökülerek içilir. Baklavalar iyice soğuyup şurubu çektikten sonra tabaklara konur ve servis yapılır.
|
Cevizli Baklava |
|
lezzetler
Super MOD
Kayıt: 25.11.2006
Mesajlar: 259 Şehir: Çanakkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc8887
Gönderme Tarihi: 25.Kas.2006
4,346 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
1 çay bardağı su
1 su bardağı nişasta
1 su bardağı pirinç unu
250 gr tereyağı
350 gr çekilmiş ceviz
Şerbet için:
5 su bardağı tozşeker
3.5 su bardağı su
Yarım limonun suyu
Hazırlanışı:
1 Unu hamur yoğurma kabına alıp kabartma tozu, yoğurt, sıvıyağ ve yumurtayı ilave ederek karıştırın. Suyu azar azar ekleyerek düzgün bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bezle örtüp 30 dakika dinlendirin.
2 Nişasta ile pirinç ununu bir kapta harmanlayın. Hamurdan eşit büyüklükte 30 beze hazırlayın. Tezgâhı unlayın, her bezenin üzerine nişastalı pirinç unu serperek 8-10 santim çapında açın.
3 Yufkaları 10'ar 10'ar üst üste yerleştirip 3 hamur grubu hazırlayın. Her birini tepsi büyüklüğünde açarak kalın bir yufka haline getirin ve 20 dakika dinlendirin.
4 Fırın tepsisini yağlayın. Tereyağını eritip ılınmaya bırakın. Birinci gurup yufkayı tepsiye yayın. Üzerine 1 çorba kaşığı tereyağı gezdirip ceviz serpin. İkinci gurup yufkayı üzerine yayın. Eritilmiş tereyağı gezdirip ceviz serpin ve son yufka gurubunu yayın. Baklava şeklinde dilimleyin. Kalan tereyağını baklavanın üzerine gezdirin.
5 Önceden ısıtılmış 150 dereceye ayarlı fırında 45 dakika pişirin. Üzeri kızarınca fırından alıp soğumaya bırakın.
6 Şerbeti hazırlamak için; Tozşeker ve suyu tencerede kaynatın. Limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra ateşten alın. Sıcak şerbeti soğuk baklavanın üzerine dökün. Şerbetini iyice çekmesi için bir gece bekletin.
|
BAKLAVA |
|
neyzen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.10.2006
Mesajlar: 169
|
Kısa URL: https://ml.md/lc8188
Gönderme Tarihi: 29.Ekm.2006
5,931 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı un
250 gram iç ceviz ya da badem
3 su bardağı tozşeker
1 kaşık zeytinyağı (hamur içine)
1/4 su bardağı hamur içine su
5 adet yumurta
3 su bardağı şeker içine su
2 su bardağı sadeyağ
1 adet limon
Hamur tahtası üzerine un elenir, ortası açılır, yumurta, yeteri kadar tuz, zeytinvağı, yağ, su, iki dam'a limon koyup hamur güzelce yoğurulur. Yoğurulurken iki avuç içiyle basarak ileri geri hareket ettirilir. Sağa sola da hamuru uzatır derecesinde yuvarlayarak iki ucu üste katlanır. Islatılmış, sıkılmış bezle hamur örtülür. On beş dakika sonra tekrar katlanır. Böylelikle hamur 7 — 8 defa katlanmış, yoldurulmuş olur. Sonuncu yapışta iki parmak genişliğinde kesilir, yirmi dört parçaya bölünür. Üzerine bez örtülür. Hamur tahta üzerinde bir pazı merdanesi ile altına üs'üne hafif nişasta atarak büyü'ülür. Bir kenara konur, üzerine nişasta serpilir. Dis-er hamur1 açılır, üzerine konur. Böylelikle hamurlar üst üste nisasta-lanarak hazırlanır. Yirmi dört hamuru açamıyacağmızdan ikiye veya dörde bölünür ve altısı ele alınır. Diğerlerinin üstü örtülü, altı hamurun kenarlarına hafif avuç içiyle basılır. Merdane ile kenarlarına hafif hafif açar şekilde gezdirilir. Sonra hamurlar teker teker bir kenara alınır ve gene üzerlerine hfif nişasta serpilir. Altı hamur tamamlandıktan sonra merdane ile hamurun her tarafı açılır. Fakat ortasına fazla merdane vurulmayacaktır. Hamurlar teker teker kalın oklavaya sarılır ve sarılırken de eğer nişastasız yapışık dereceye geliyorsa hafif nişasta serpilir. Böylelikle hamur büyütülür. Diğer geri kalan pazılar da böylelikle açılır. Döşenecek tepsiye hamurun yarısı konur, etrafında kalan parçalar da arasına konur. Dövülmüş ceviz ya da badem serpilir. Diğer geri kalan hamur, kenarları ve kendisi tepsiye döşenir. İstenilen şekilde kesilir, üzerine eritilmiş 2 bardak sadeyağ verilir. On beş dakika bekledikten sonra orta ateşli fırında pişirilir. 3 bardak su ile 3 bardak tozşeker limonlu, kaynamış ve koyu-laşmış ateşten alınır, sıcak sıcak baklavanın üzerine verilir. Bir iki gün bekledikten sonra yenir.
|
Cevizli Baklava |
|
Nimet Hanım
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.10.2006
Mesajlar: 149
|
Kısa URL: https://ml.md/lc7709
Gönderme Tarihi: 06.Ekm.2006
4,219 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler:
4 su bardağı baklavalık un,
2 bardak nişasta,
3 adet yumurta,
1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı,
1 çay kaşığı tuz,
2 su bardağı eritilmiş margarin,
2 su bardağı dövülmüş ceviz,
yeterince su
yarım limonun suyu.
Şurubu için malzeme:
5 su bardağı şeker,
3 bardak su
1 tatlı kaşığı limon suyu.
Hazırlanışı:
Düz bir zemine veya mermerin üzerine koyduğumuz baklavalık unun ortasını açalım. İçine bir çay kaşığı tuz, yarım limonun suyu, eritilmiş tereyağını ilave edip yumurtaları kıralım. Yeterince su ile hepsini iyice yoğuralım. Hamuru bir kaba koyup, üzerini ıslak bir bez ile örtelim ve yarım saat dinlendirelim. Yoğrulan hamuru rulo yapıp, eşit aralıklarla keselim. Her biri yumurta büyüklüğünde bezeler yapalım. Hamur tahtası üzerine nişasta serpelim, bezeleri teker teker oklava ile açalım. Tepsiyi yağlayıp, üzerine bir yufka serelim. İlk yufka üzerine yağ serpelim. Her yufkayı ayrı ayrı yağlayalım, yarısına geldiğimizde dövülmüş cevizleri düzgün bir şekilde yayalım. Kalan yufkaları da yağlayarak tepsiye koyalım. Yufkaların tepsinin kenarından sarkan fazla kısımlarını bıçakla tepsiye göre kesip kopan parçaları yufkaların arasına yerleştirelim. Kalan yağı tekrar ısıtıp, üstüne dökelim. Onbeş dakika kadar sonra ucu sivri bir bıçakla baklavayı istediğimiz şekilde kesip, orta dereceli fırında üstü kızarana kadar pişirelim. Baklavanın şurubu için 5 bardak şeker, 3 bardak su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu ile hazırlayalım. Şurup, biraz ılıdıktan sonra sıcak baklavanın üzerine dökelim. Büyük bir tepsiyle, baklava tepsisinin üzerini kapatalım ve tatlının şurubunu çekmesini bekleyelim.
|
Cevizli Baklava |
|
agali
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.02.2006
Mesajlar: 31 Şehir: Aliağa/İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc5750
Gönderme Tarihi: 29.Haz.2006
3,815 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
2 çay bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı yoğurt
2 yumurta
2 çay bardağı su
2 su bardağı nişasta
2 su bardağı pirnç unu
400 gr. tereyağı
400 gr. çekilmiş ceviz
Şerbeti İçin;
5 su bardağı tozşeker
3,5 su bardağı su
yarım limon suyu
Un, bartma tozu, yoğurt, sıvıyağ ve yumurtayı ilave ederek karıştırın. Suyuda ekleyerek yoğurun. Hamurun üzerini nemli bezle örtüp 30 dakika dinlendirin. Nişasta ile pirinç ununu bir kapta karıştırın. Hamurdan eşit büyüklükte 60 beze hazırlayın. Tezgahı unlayın, her bezenin üzerine nişastalı pirinç unu serperek 8-10 santim çapında açın. Yufkaları 10ar 10ar üst üste yerleştirip 6 hamur gurubu hazırlayın. Her birini tepsi büyüklüğünde açarak kalın bir yufka haline getirin ve 20 dakika dinlendirin. Fırın tepsisini yağlayın. Tereyağını eritip ılınmaya bırakın. Birinci gurup yufkayı tepsiye yayın üzerine tereyağı gezdirip ceviz serpin. İkinci gurup yufkayı üzerine yayın. Eritilmiş tereyağı gezdirip ceviz serpin ve son yufka gurubunu yayın. Baklava şeklinde dilimleyin. Kalan tereyağını baklavanın üzerine gezdirin. Kısık ateşli fırında mümkün olduğunca yavaş pişirin. Üzeri kızarınca fırından alıp soğumaya bırakın. Şerbeti hazırladıktan sonra baklava ılıyınca soğuk olarak dökün.
ML® Çikolatalı Baklava için tıklayın
|
Baklava |
|
teflon
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 15.05.2006
Mesajlar: 46 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc3788
Gönderme Tarihi: 15.May.2006
3,836 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMELER
3 Adet Yumurta
4 Çorba Kasigi Yoğurt
1 Çay Bardagi Zeytinyagi
1/2 Limon Suyu
1/2 Çay Bardagi Su
Alabildigi Kadar Un
Içine: Dövülmüs Ceviz
Serbet Için:
4 Su Bardagi Seker
3.5 Su Bardagi Su
1/4 Limon
Ayrica:
Açmak Için Nisasta
250 gr Margarin (Üzerine Dökmek Için)
YAPILIŞI
Bakalvanin serbetini hazirlayalim.Bunun için seker,su ve çeyrek limonu kaynatalim ve bekletelim.Yoğurt,zeytinyağı, limon suyu ve suyu bir kabin içinde karistiralim.Yumurtalari içine kirip,unu azar azar ilave ederek pogaça hamuru yumusakliginda bir hamur elde edelim. Hamurdan büyük parçalar kopartarak 20 adet beze yapalim.Bezelerin üzerine nemli bir bez örtüp,20 dk dinlendirelim.Ilk 10 bezeyi ayri ayri hafifçe unlanmis zeminde servis tabagi büyüklügünde açalim.Aralarina nisasta serperek üst üste dizelim.
Oklavayla 10 bezeyi birarada incecik açalim.Ilk 4 yufkayi bolca yaglanmis bir tepsiye alip,her 4 yufkada bir dövülmüs ceviz serpelim.Kalan 10 bezeyi de açalim.Onlari da yine aralarina ceviz serperek tepsiye alalim.Bu arada margarini kizdiralim. Tepsideki hamuru baklava dilimi seklinde keselim.Üzerine iyice kizdirilmis
margarini gezdirelim.(margarin asla ilik olmamali).Tepsiyi önceden isitilmis 200 derecedeki firina sürelim.Baklavanin üzeri altin sarisi renk alana dek pisirelim.Çikarttiktan sonra baklavayi bir süre bekleterek ilitalim.Üzerine ilik serbeti döküp,tatlisini çekmesini bekledikten sonra servis yapalim.
ML® Süt Baklavası için tıklayın
|
Cevizli Baklava |
|
Asegul
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 157 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc3556
Gönderme Tarihi: 08.May.2006
3,997 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMELER
4 bardak un
3 yumurta
ceviz kadar yag
1 kahve kasigi tuz
yeterince su
2 bardak nisasta
Içine: 2 bardak erimis yag,
2 bardak çekilmis ceviz
Surubu için:
5 bardak seker,
3 bardak su,
YAPILIŞI
Elenmis un, yumurta, tuz, yag, yeterince su ile baklava hamuru yogrulur. Yufkalar açilir, ayri bir yerde üst üste konur. Baklava yapilacak tepsi yaglanir, üzerine bir yufka serilir. Kenarlardan sarkan kisimlar varsa biçakla tepsiye göre kesilir. Ilk yufka üzerine yag serpilir veya elle sürülür. Böylece yufkalarin yarisi yaglanarak birbiri üzerine konur, fazla kenarlar daima kesilir. Yariyi bulan bu yufkalar üzerine iki bardak ceviz düzgünce yayilir. Kalan yufkalar da yaglanarak tamamlanir. (Kenarlardan artan parçalar kenar çiktikça baklava yufkalarinin arasina yerlestirilir) kalan yag isitilarak en üstten dökülür. Onbes dakika kadar sonra ucu sivri ve keskin bir biçakla baklava biçimi veya dikdörtgen, üçgen gibi istenildigi biçimde kesilir. Keserken biçak öne dogru çekilmez, bastirilarak ve sol elin parmaklari kesilen baklavaya yakin tutularak kesilir. Baklavalarin kesilmesi tamamlaninca üzerine yag gezdirilir, orta sicakliktaki bir firina verilir, üzeri kizarincaya kadar pisirilir. Baklava firina verildigi zaman bes bardak seker, üç bardak su ile kaynatilir, üzerinden köpükler alinir, atilir. Sonra bir kasik limon suyu katilir, tekrar kaynatilir ve sogumaya birakilir. Firindan çikan baklava tepsisinin üzerine ilik olarak tatlisi dökülür. Üzeri daha büyük bir tepsi ile kapatilir. Surubu çekinceye kadar kapali tutulur.
ML® Kolay Baklava için tıklayın
|
Cevizli Baklava |
|
blackangel.oba
Yeni Üye
Kayıt: 19.01.2006
Mesajlar: 3
|
Kısa URL: https://ml.md/lc951
Gönderme Tarihi: 19.Oca.2006
4,556 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr. baklavalik un
2 adet yumurta
1/2 limon suyu
1 yemek kasigi zeytinyağı
1 çay kasigi tuz
250 gr. ceviz içi (arasina koymak için)
Hamuru açmak için:
250 gr. nisasta (2,5 su bardagi)
Surubu:
1 kg. tozseker (5 su bardagi)
4 bardak su
1/2 limon
Üzerine dökmek için:
500 gr. yag (tereyağ, margarin)
Elenmis unun ortasina 2 yumurta kirin. Tuz, limon suyu, zeytinyağı koyun. 3/4 bardak suyu azar azar katarak bir hamur yapin ve iyice yogurarak özlestirin. Hamuru islak bezin altinda 15 dakika dinlestirin.
Dinlenen hamuru elle uzatip bükerek tekrar yogurun. Silindir biçimde uzatin ve iki ceviz büyüklügünde parçalara bölün. Avuç arasinda yuvarlayarak, küçük pazilar yapin. ( Kurumamasi için üzerine nemli bez örtün.)
Hamurlari tek tek ince açin.
Tepsiye yufkalarin yarisini yerlestirin. Üzerine ince dövülmüs ceviz serpin. Diger yarisini da üzerine kapatin. (Tepsiden sarkan hamurlari kesip aralarina dagitin.) Keskin bir biçakla baklava biçimden kesin. Ertilip tortusu alinmis sicak yagi üzerine gezdirin.
Ortadan daha sicak firinda 40 dakika pisirin. Fazla yagi süzdürün. Ölçülü sekerle suyu kaynatip limon sikin ve kabugunu da içine atin. Soguk surubu sicak hamurun üzerine gezdirin. Tatlisini çekince servis tabagina alin
Fotoğraf "tıpatıp" tarafından gönderildi. 11.06.2019
|
|
Cevizli Baklava Tarifleri Vezir Parmağı Tarifleri
|
|