|
Cevizli Baklava |
|
blackangel.oba
Yeni Üye
Kayıt: 19.01.2006
Mesajlar: 3
|
Kısa URL: https://ml.md/lc951
Gönderme Tarihi: 19.Oca.2006
4,567 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr. baklavalik un
2 adet yumurta
1/2 limon suyu
1 yemek kasigi zeytinyağı
1 çay kasigi tuz
250 gr. ceviz içi (arasina koymak için)
Hamuru açmak için:
250 gr. nisasta (2,5 su bardagi)
Surubu:
1 kg. tozseker (5 su bardagi)
4 bardak su
1/2 limon
Üzerine dökmek için:
500 gr. yag (tereyağ, margarin)
Elenmis unun ortasina 2 yumurta kirin. Tuz, limon suyu, zeytinyağı koyun. 3/4 bardak suyu azar azar katarak bir hamur yapin ve iyice yogurarak özlestirin. Hamuru islak bezin altinda 15 dakika dinlestirin.
Dinlenen hamuru elle uzatip bükerek tekrar yogurun. Silindir biçimde uzatin ve iki ceviz büyüklügünde parçalara bölün. Avuç arasinda yuvarlayarak, küçük pazilar yapin. ( Kurumamasi için üzerine nemli bez örtün.)
Hamurlari tek tek ince açin.
Tepsiye yufkalarin yarisini yerlestirin. Üzerine ince dövülmüs ceviz serpin. Diger yarisini da üzerine kapatin. (Tepsiden sarkan hamurlari kesip aralarina dagitin.) Keskin bir biçakla baklava biçimden kesin. Ertilip tortusu alinmis sicak yagi üzerine gezdirin.
Ortadan daha sicak firinda 40 dakika pisirin. Fazla yagi süzdürün. Ölçülü sekerle suyu kaynatip limon sikin ve kabugunu da içine atin. Soguk surubu sicak hamurun üzerine gezdirin. Tatlisini çekince servis tabagina alin
Fotoğraf "tıpatıp" tarafından gönderildi. 11.06.2019
|
Cevizli Baklava |
|
arkın
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.09.2017
Mesajlar: 25 Şehir: Çanakkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc128394
Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2017
1,382 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.elele.com.tr
1 kg un
5 adet yumurta
1,5 su bardağı su
1,5 su bardağı sıvıyağ
½ çay kaşığı tuz
1,5 su bardağı çekilmiş ceviz içi
Hamuru açmak İçin:
Nişasta
Şerbet İçin:
4 su bardağı su
4 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
Şerbeti için, su ve şekeri karıştırıp, kaynatın. Limon suyunu ekleyip, soğumaya bırakın.
Unu geniş bir kaba koyun. Ortasını havuz gibi açıp, yumurtaları, tuz ve suyu (suyu yavaş yavaş ekleyin) koyup, yoğurun. Hazırladığınız hamurun üzerini kapatarak bir saat dinlendirin. Hamuru 10 eşit parçaya bölün. Tezgaha nişasta serpip, her bir bezeyi oklavayla ince ince açın (bıçak sırtı kalınlığında). Fırın tepsinizi yağlayın. Her bir yufkanın arasına yağ sürerek 5 kat döşeyin. 5. yufkanın üzerine, ceviz içini serpin. Diğer yufkaları da aynı şekilde yağlayıp kat kat yerleştirin. Hamuru küçük karelere dilimleyip, üzerine zeytinyağını kızdırarak dökün.180 derecede, üzeri kızarana kadar pişirin. Baklavayı fırından çıkardıktan sonra, tepsi kenarında birikmiş fazla yağı dökün. Ilık şerbeti üzerine dökün ve şerbeti iyice çekince servis yapın.
|
Cevizli Baklava |
|
arkın
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.09.2017
Mesajlar: 25 Şehir: Çanakkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc128406
Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2017
1,266 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hacı Sayid
1 kg baklavalık buğday unu
3 yumurta
15 gr tuz
300 gr su
350 gr öğütülmüş ceviz içi
Şerbet için;
1 kg şeker
400 gr su
Yarım limon suyu
40x60 cm tepsisi (büyük boy fırın tepsisi)
Hamurun hazırlanması:
Mermer tezgahı veya pürüzsüz tahta masa üzerine 1 kg. baklavalık unu tepeleme döküp ortasını havuz gibi açın. İçine 350 gr su, 15 gr. tuz ve 3 adet yumurtayı koyun ve yoğurarak hamur tutun. Hamur sert gelirse, biraz daha su katılarak yumuşatılabilir, fakat baklava hamuru sert olması gevrekliği artırır. Yoğurduğunuz hamurun üzerini nemli bir bez ile kapatıp 15 dakika kadar dinlendirin.Dinlendirdiğiniz hamura bir kez daha bu işlemi tekrarladıktan sonra, hamuru düzgün, ince uzun bir oklava şekline sokup bıçak ile 30 eşit parça halinde kesin. Kesilen hamurları beze haline getirin, üst üste aralarını hafifçe nişastalayon. 15 dakika daha üzerine nemli bir bez örterek dinlendirin. Dinlenen hamurları teker teker tabak büyüklüğünde açılarak üst üste aralarını bolca nişastalayarak dizin. Hamurun her yerinin nişastalandığından emin olun, aksi takdirde hamur bir birine yapışır. Açtığınız hamurları, üzerine nişasta serpip 10ar 10ar istifleyin. Kenarlarındaki fazla nişastayı alıp hamurların üzerine yine nemli bir bez örtün ve dinlendirin. Dinlenen hamurlardan ilk 10luk grubu tezgahın üzerine alıp nişasta serptikten sonra merdane ile kenarlara bastırarak tepsinizin büyüklüğünde açın, açtığınız yufkaları teker teker oklavaya sararak tezgahın üstüne teker teker serin; bu arada yufkaların üzerine nişasta serpmeyi ihmal etmeyin. Bu işlemi diğer 10luk gruplar için de tekrarlayın.
Tepsiye döşemesi:
Hazırlanmış yufkalardan ilk 10luk kısmı tezgaha üst üste serin ve tepsinizi kalıp yaparak dışında kalan kısımları kesip parçalara ayırın. Tepsinin içini hafif yağlayın. Tabanına yufkaların iki tanesini düzgünce serin hafifçe erittiğiniz tereyağı ile yağlayın. Kesilen kenar yufkaların yarısını tepsinin içini tamamen kaplayacak şekilde kat kat atın ve tekrar yağlayın. İşlemi ilk 10luk yufka bitene kadar tekrarlayın. Bu yufka katlarının üzerine öğütülmüş ceviz içini serpin. Kalan kenar yufkaları da, cevizin üzerine aynı şekilde kat kat atın ve yağlayın. Daha sonra diğer 10luk yufka işlemi içinde aynı işlemi yapın.
En son kalan 10 tane yufkayı ise tek tek tepsiye yerleştirin ve aralarını tek tek yağlayın. Tepsinin dışına taşan yufkaların kenarlarını bıçak ile düzeltin. Dikkatli bir şekilde çok keskin bir bıçak yardımıyla baklavayı dilimleyin. Geriye kalan erimiş tereyağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek dökün. İşlemi biten baklava tepsisini 200 derecedeki fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişirin.
Fırından çıkan baklava soğutmadan hazırladığınız sıcak şerbeti her yerine eşit bir şekilde ilave edin. Servis yapmadan önce şerbeti çekmesini ve soğumasını bekleyin.
|
Cevizli Baklava |
|
aymelek
Aşçıbaşı
Kayıt: 05.04.2018
Mesajlar: 24 Şehir: Kütahya |
Kısa URL: https://ml.md/lc133178
Gönderme Tarihi: 06.Nis.2018
635 defa indirildi / yazdırıldı
|
Aldığı kadar un (50-60 yufka için yaklaşık 3 kg.)
15 yumurta
15 çorba kaşığı yoğurt veya süt
2 kg. tereyağı
1/2 kg. ev nişastası
1 kg. dövülmüş ceviz içi
Şurup için:
2 kg. şeker
1/2 litre su
1/2 limonun suyu
Unun ortasını havuz gibi açıp, çırpılmış yumurtalı yoğurdu ve 10 çorba kaşığı eritilmiş tereyağını koyun. Yoğurarak baklava hamurunu hazırlayın. Hamuru önce 2'ye ayırıp, her birini 25-30 topağa ayırın. Topakları birer birer alıp oklavayla, nişasta serperek çok ince yufkalar açılır. Baklava tepsisi yağlanır. Yufkaların yarısı, üçer üçer yufka tepsiye döşenir. Her seferde her üç yufkanın üzerine 2-3 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı gezdirilir. Fırını 180 C getirip ısıtılır. Dövülmüş ceviz döşenmiş yufkaların üzerine yayılır. Kalan yufkaları cevizin üzerine yine aralarına yağ sürerek döşenir. Yufkalar çok keskin bir bıçakla baklava şeklinde kesilir. Geri kalan tereyağı kızdırılır ve baklavanın kesilmiş yerlerinden gezdirilir. Tepsi sıcak fırına sürülür ve baklava üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Baklava pişerken bir tencereye 1/2 lt. su, tozşeker ve limon suyu koyup kaynatılarak koyu bir şurup yapılır. Soğutulmuş baklavanın üzerine sıcak şurup veya tersi, sıcak baklavanın üzerine soğuk şurup konur. Baklavalar iyice soğuyup şurubu çektikten sonra tabaklara konur ve servis yapılır.
Fotoğraf "Alaaddin" tarafından gönderildi. 22.05.2020
|
Cevizli Baklava |
|
cTesi
Aşçıbaşı
Kayıt: 08.06.2019
Mesajlar: 23 Şehir: Keçiören |
Kısa URL: https://ml.md/lc143339
Gönderme Tarihi: 08.Haz.2019
811 defa indirildi / yazdırıldı
|
10 yemek kaşığı erimiş tereyağı
2 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
10 avuç un
1 çay kaşığı tuz
Yarım su bardağı ılık su
Nişasta
Un
Şerbeti için:
5 su bardağı şeker
5 su bardağı un
2-3 damla limon suyu
Derin bir yoğurma kabının içine tüm malzemeleri koyun ve iyice karıştırın. Tüm malzemeleri güzelce yoğurun. Elde ettiğiniz hamuru 1 saat kadar dinlendirin.
Hamurunuzdan 10 adet beze yapın. Bir kaseye nişasta ve un karışımı hazırlayın. Hamurları nişasta ve un karışımı ile ince ince açın. Açtığınız hamurları tepsiye kat kat döşeyin. Her kata bol bol ceviz serpin. Baklava dilimleri şeklinde kesin.
Kestikten sonra üstüne bol kızgın zeytinyağı gezdirin. Sonra da kızgın fırında bir güzel kızartın. Tepsiyi fırından çıkarıp soğumasını bekleyin.
Yağını biraz süzüp üstüne hazırladığınız ılık şerbeti dökün.
|
Cevizli Baklava |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc144749
Gönderme Tarihi: 07.Ağu.2019
630 defa indirildi / yazdırıldı
|
THY Skylife
1,5 kilo un
6 adet yumurta
1,5 su bardağı su
1,5 bardak zeytinyağı
½ çay bardağı limon suyu
6 su bardağı dövülmüş ceviz içi
800 gr tereyağı
1 su bardağı sirke
5 su bardağı buğday nişastası
Şerbet için:
2 kg şeker
1,5 litre su
2 dilim limon
Şeker ve suyu tencereye ilave edip kısık ateşte iyice kaynatın. Kaynarken içine limon suyunu ilave edip iki dakika daha kaynatıp altını kapatın. Zeytinyağı, limon suyu, sirke ve yumurtaları bir kaba alıp karıştırın. Karıştırdığınız malzemelere unu ekleyerek yoğurun ve yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamurdan 45-50 adet beze çıkarın. Bezelerin üzerini örtüp 30 dakika dinlendirin. Üzerlerine nişasta serperek tek tek açın. Aralarına nişasta serperek hamurları üst üste dizin. Üstünü örterek 30 dakika dinlendirin. Eritilmiş tereyağı ile tepsiyi yağlayın ve dinlenmiş hamurları oklava ile incecik açarak tepsiye yayın. Her kata eritilmiş tereyağını ekleyin.
Hamurların yarısından biraz fazlasını tepsiye yerleştirdikten sonra cevizi serpiştirin. Kalan yufkaları da aynı şekilde yayın ve kalan tereyağının kalanını en üstüne dökün. Tepsideki yufkaları üçgen şeklinde dilimleyin. 140 derece fırında bir saate yakın pişirin. Ilık şerbeti yavaş yavaş döküp soğuyunca servis edin.
|
Cevizli Baklava |
|
Alaaddin
Aşçıbaşı
Kayıt: 21.05.2020
Mesajlar: 22 Şehir: Tokat |
Kısa URL: https://ml.md/lc150779
Gönderme Tarihi: 26.May.2020
354 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 su bardağı un
2 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
3 çorba kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
Yarım çay bardağı su
1 fiske tuz
1 çay bardağı süt
Buğday nisaştası (açmak için)
Ceviz (iç harcı için)
200 gram tereyağı (üzeri için)
Şerbeti için;
1 kg toz şeker
4 su bardağı su
Yarım limon
Unu karıştırma kabına alıyoruz. Tuzunu ve kabartma tozunu döküyoruz. Ortasını havuz gibi açıyoruz. Havuza yumurtaları kırıyoruz. Sıvıyağı, sütü ve sirkeyi döküyoruz. Ortadan başlayarak hamuru yoğurmaya başlıyoruz.
Hazırladığımız hamuru yuvarlıyoruz ve kalın bir fitil haline getiriyoruz. Fitili önce 3 eşit parçaya bölüyoruz. Bu üç hamurdan da 17şer dilim hamur kesiyoruz. Bu hamurları da üzerine nişasta serperek tatlı tabağı büyüklüğünde açıyoruz.
Üç tane 17 kat baklava hamurunu açıp üst üste koyuyoruz. Üçünü de tekrar tepsi büyüklüğünde açıyoruz. İlk 17 katlı hamuru yağladığımız tepsiye yerleştiriyoruz. Üzerine öğüttüğümüz cevizin yarısını serpiyoruz. İkinci 17 katlı hamuru da üzerine yerleştiriyoruz. Kalan cevizi üzerine serpiyoruz.
Son parça 17 katlı hamuru da parçalanmamış tarafı üste gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Kenarlarını bıçak yardımıyla, dikkatli bir şekilde içeri doğru itiyoruz. Baklavamızı dilimliyoruz.
Üzerine eritilmiş olan tereyağını gezdirerek döküyoruz. 5 dakika yağını çekmesi için bekletiyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. 20 dakika sonra fırının derecesini 190'a çıkarıyoruz. Nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz. Şerbet malzemelerini kaynatıyoruz ve soğutuyoruz. Soğumuş şerbeti sıcak baklavaya döküyoruz ve şerbetini çekince servis ediyoruz.
|
Cevizli Baklava |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc156601
Gönderme Tarihi: 12.Mar.2021
267 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı sirke
Yarım su bardağı bardağı su
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay kaşığı tuz
1 çay bardağı süt
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
1 su bardağı nişasta (Hamuru aşmak için)
2 su bardağı ceviz içi
300 gram tereyağı
Şerbeti için:
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
Bir dilim limon
Derin bir kapta yumurta, sirke, su, süt, sıvıyağ,kabartma tozu gbi tüm hamur malzemesini karıştırıp, yoğurun. Kulak memesi kıvamında elde ettiğiniz hamurunuzu 20 dakika dinlenmeye bırakın. Dinlenen hamurdan eşit büyüklükte 40 bezeye bölünür. Bezelerin altına üstüne nişasta serpilir ve merdane yardımı ile küçük yufkalar halinde açılıp üst üste konur. 10'ar yufkalı katlar yapmalısınız ve aralarına bolca nişasta serpmelisiniz. 10 katlı ilk grup, merdane yardımı ile tepsi büyüklüğünde açılır ve tepsiye yerleştirilir. Ardından ikinci grup hamur da aynı ölçüde açılır ve tepsideki hamurun üzerine serilir ve üzerine bolca ceviz serpilir. Kalan 10 ar katlı 2 grup hamurda aynı şekilde açılarak tepsiye yerleştirilir ve arzu edilen şekilde kesilir.
300 gram tereyağı ocakta eritilip dilimlenmiş baklava hamurunun üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış 160° fırında, ağır ağır pişiriliryaklaşık 1,5 saat pişirilir. Pişirilen tatlı fırından alınır ve iyice soğuması için oda ısısında bekletilir. Bu sırada şerbet hazırlanır. Tencerede şeker su ve limon kaynatılır. Kaynayan şerbet ılımaya bırakılır. Soğuk tatlının üzerine ılık şerbet dökülür ve şerbetini çekmesi için 2 saat kadar bekletilir. Bu 2 saatin sonunda baklava tüm şerbeti çekmiş olmalı.
|
Cevizli Baklava |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc169786
Gönderme Tarihi: 17.Oca.2023
211 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.droetker.com.tr
Şurup:
3,5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Hamur:
2 - 2,5 su bardağı un
0,5 çay kaşığı Dr. Oetker Hamur Kabartma Tozu
1 tutam tuz
1,5 çay bardağı süt
1 yumurta
0,5 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı limon suyu
Açmak için:
1 poşet Dr. Oetker Buğday Nişastası
İç malzeme:
2 su bardağı iri kırılmış ceviz
Üzeri için:
100 g tereyağı
Kalıp:
Dr. Oetker Profi Serisi Pişirme Tepsisi (30 cm)
Toz şeker ve suyu bir tencereye alın. Orta ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırın ve kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyip ocağı kısın ve 10 dakika kaynatın. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Unu bir kaba eleyin, üzerine hamur kabartma tozu ve tuzu ekleyin ve karıştırın. Üzerine süt, yumurta, sıvı yağ ve limon suyunu ilave edip yoğurun. Hamurun üzerini kapatın ve 10 dakika dinlendirin.
Hamuru cevizden daha küçük parçalara bölerek 40 adet top elde edecek şekilde yuvarlayın. Nişasta serptiğiniz tezgah üzerinde her bir topu 14-15 cm çapında açın. Açtığınız hamurlardan 10 adedini, aralara nişasta serperek üst üste koyun. Daha sonra bu 10 adet hamuru hep birlikte açarak tepsi boyutuna getirin. Tepsiye alın ve üzerine ceviz serpin. Kalan hamurları da aynı şekilde açın, aralara ceviz serperek tepsiye üst üste koyun.
Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için önceden açın.
Alt-üst pişirme: 180 °C
Turbo pişirme: 170 °C
Tepsideki baklavayı bıçak ile küçük dilimler şeklinde kesin. Tereyağını kısık ateşte eriyinceye kadar bekletin. Daha sonra ocaktan alın, dilimlediğiniz baklavanın üzerine kaşık ile yayarak her tarafına dökün. Fırının orta rafında pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 35 - 40 dakika
Fırından çıkan baklavayı 5 dakika bekletin ve üzerine hazırladığınız soğuk şurubu dökün. 5-6 saat bekletip servis yapın.
|
|