Kısa URL: https://ml.md/lc104297
Gönderme Tarihi: 11.Oca.2015
2,365 defa indirildi / yazdırıldı
Hamuru için:
2 adet yumurta
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı yoğurt
1/2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı limon suyu
6 su bardağı baklavalık un
İçi için:
300 gr dövülmüş ceviz
3 yemek kaşığı şeker
Açmak için:
1 su bardağı nişasta
1/2 su bardağı un
Üstüne dökmek için:
250 gr margarin
Şerbeti için:
5 su bardağı şeker
5 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
İlk olarak hamur için tüm malzemeler karıştırılarak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Ceviz büyüklüğünde 24 beze oluşturulur. Bezeler unlanmış ya da yağlanmış tepside 20-25 dk dinlendirilir. Dinlenen bezeler açabildiğimiz kadar açılır. Oklavaya sarılır. Sağ ve sol taraftan sıkıştırılarak büzülür. Sonra büzülmüş şekilde oklavadan ayrılıp gazete veya örtü üzerine açılır. (açarken yavaş açın yırtılmasın). Bu şekilde 4-5 adet yufka açılıp serilir. Açılan yufkaların ilk yumuşaklığının gitmesi yani verdiğimiz şeklin bozulmayacak kadar kuruması gerekir. Şekil verirken yufkalardan biri düz bir zemine serilir. Üstüne ceviz ve şeker karışımı serpilir. Onun üstüne bir parça daha serilir. Uç kısımlarından 2 parmak katlanır. Örtünün veya gazetenin bir ucundan tutularak yavaşça rulo yapılır. Rulolar 3-4 parmak eninde kesilir. Yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Tüm yufkalar açılır biraz kuruyunca aynı işlemden geçerek tepsiye yerleştirilir. Üstüne eritilmiş yağ dökülür. 200 derecelik fırında iyice kızarana kadar pişirilir. Şerbet ocağa konur. Kaynadıktan sonra 15- 20 dk kadar da kısık ateşte bekletilerek hazırlanır. Şerbet ve tatlı ikisi de ılık haldeyken şerbet tatlının üstüne dökülür. (Biri sıcak biri soğuk ya da ikisi de ılık olacak şekilde dökebilirsiniz). 3-4 saat dinlendikten sonra servis edilir.
Not: Bu tatlı adını şekil verirken gazete kullanılmasından alır.
Kısa URL: https://ml.md/lc155693
Gönderme Tarihi: 26.Oca.2021
481 defa indirildi / yazdırıldı
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta
1.5 çay bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı sirke
2 paket kabartma tozu
Alabildiği kadar un
Nişasta (hamuru açmak için)
İçi için:
1 çorba kâsesi ceviz içi
Üzeri ve araları için:
200 gram tereyağı
2 su bardağı sıvı yağ
Şerbeti için:
5 su bardağı şeker
5 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
Gazete tatlısı için önce nişasta dışında tüm malzemeleri karıştırarak hamurunu yoğurun. Yumuşak ve elinize yapışan bir hamur olmalı. Elinizi sıvı yağa batırıp, hamuru toparlayın. Yaklaşık 1 saat dinlendirin.
Hamur dinlenirken bu sırada şerbeti hazırlayın. Şekeri ve suyu iyice karıştırıp, ocağa alın. Limon suyunu da sıkın. Kaynamaya başlayınca 15-20 dakika daha kaynatıp, altını kapatın.
Dinlenen hamuru minik bezelere ayırın. Sırayla nişasta ve oklova yardımıyla açın. Önce simit büyüklüğünde açın. Her hamurun arasına nişasta serperek üst üste koyun. Beşli grup yapabilirsiniz.
5 tane üst üste koyduğunuz hamuru oklovayla epey ince açın. İyice açtıktan sonra oklovaya dolayın. Sonra iki ucundan oklovada büzüştürün.
Yağlı kağıdın üzerinde büzüştürdüğünüz hamuru yavaşça açın. İçine ceviz serpin. Ardından yağlı kağıdın köşesinden tutarak elinizi sürmeden sarın. Bu işlemi diğer hamurlar için de yapın. Çok ince açamayanlar 5'li hamur açmak yerine 2'li de açabilir.
Sardığını hamuru bıçakla kesin ve tepsiye dizin.
Tereyağı eritin ve sıvı yağla karıştırarak üzerine dökün. 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
Soğuduktan sonra üzerine ılık şerbet döküp çekmesini bekleyin. Gazete tatlısı hazır.