Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Akdeniz Yemekleri > Cezerye (Mersin) (5 adet - 58,845 defa bakıldı)

Cezerye (Mersin)


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Marmara Yemekleri
Ege Yemekleri
Akdeniz Yemekleri
Adana Yemekleri
Antalya Yemekleri
Burdur Yemekleri
Hatay Yemekleri
Isparta Yemekleri
Kahramanmaraş Yemekleri
Kıbrıs Yemekleri
Mersin Yemekleri
Osmaniye Yemekleri
İç Anadolu Yemekleri
Karadeniz Yemekleri
Doğu Anadolu Yemekleri
Güneydoğu Anadolu Yemekleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Cezerye (Mersin)

Göksen
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647
Şehir: Adana
Kısa URL: https://ml.md/lc106018
Gönderme Tarihi: 18.Mar.2015
2,547 defa indirildi / yazdırıldı




Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi

Havuç
Şeker
Limon tuzu
İsteğe göre fındık
Antepfıstığı
Hindistancevizi
Tarçın veya karanfil

İlk olarak havuçlar yıkanır, haşlanarak makinede çekilir, 2/3 oranında şeker eklenir, bir miktar da limon tuzu eklenerek elde edilen karışım kazanlarda kaynamaya bırakılır. Kaynayarak macun kıvamına gelen havucun içerisine isteğe göre ceviz, fındık veya fıstıktan biri ile tarçın veya karanfil katılarak karıştırılır. Elde edilen tatlı, bir gün süreyle donmaya bırakılır, bunun sonucunda kesme işlemi başlar. Kesilen tatlılar hindistancevizine bulanarak servise sunulur.

Not: Cezerye; marmelata dönüştürüldükten sonra Mersin cezeryesi çeşidine göre ayrılır: Antep fıstıklı cezerye, fındıklı cezerye, cevizli cezerye, fındıklı top cezerye, Fin cezerye, Antep fıstıklı top cezeryeçikolata kaplı cezerye, cevizli top cezerye, sade cezerye.
Sözlü kaynaklara göre cezerye ilk olarak, 19. yüzyılda Tarsus’ta imal edilir. Bu, fiekercizade Hüsnü Efendi ile Buharalı bir usta tarafından yapılır. Öğretmen olan Halim Şekeroğlu mesleğini bırakarak, dedesi Hüsnü Efendi’den, babası Kazım fiekeroğlu’na kalan cezerye geleneğini sürdürür.
Cezerye yapımı kolay ve faydası çok olan bir tatlıdır. Bu özellikleriyle evlerde bisküvi eklenerek te yapılabilmektedir. Kuvvet macunu ve enerji verici olarak bilinen cezeryenin aynı zamanda sarılığa ve karaciğer hastalıklarına iyi geldiği, kansızlığı giderdiği, cilde canlılık verdiği de bilinmektedir. Yine; emzikli kadınlara da sütlerini arttıracağı düşünülerek tavsiye edilmektedir. içerdiği besin öğeleri; protein, bitkisel yağ ve karbonhidrattır. Vitaminler; E, B1, B2; mineraller de demir, çinko, potasyum ve sodyumdur, özellikle karbonhidrat ve potasyum değeri oldukça yüksektir.
Mersin Ticaret Odası, Mersin Cezerye’sinin patent hakkını istemiştir. Bu istek üzerine 13.01.2002 tarihinde Mersin Cezeryesi Coğrafi işaret Tescil Belgesi, Türk Patent Enstitüsü tarafından, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’na gönderilerek; bu ürünün başkası tarafından üretiminin teknik özelliklere uygunluğunun kontrolü ve Mersin Cezeryesi Coğrafi işaretini kullanmak isteyenlere Mersin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından verilen izinle sağlanmaktadır. Ayrıca yılda iki kez Tarım Bakanlığı’na bağlı laboratuvarlarda ve üniversite laboratuarlarında üretim yapan firmalardan alınan örnekler test edilmektedir.



Cezerye (Mersin)

Göksen
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647
Şehir: Adana
Kısa URL: https://ml.md/lc115822
Gönderme Tarihi: 31.Mar.2016
1,556 defa indirildi / yazdırıldı




https://www.kulturportali.gov.tr

Havuç yıkanıp temizledikten sonra haşlanır. Kıyma makinesinde püre haline getirilir. Mikser kazanında kaynamakta olan şekerin içine dökülüp karıştırılır. Koyu marmelat haline gelinceye kadar pişirilir. Daha sonra içine tarçın atılır ve seçime göre ceviz, fındık veya Antepfıstığı eklenerek soğumaya bırakılır. Bir gün sonra Hindistan Cevizi eklenerek satışa sunulur.



Cezerye (Mersin)

çarşamba
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 24.07.2019
Mesajlar: 31
Şehir: Samsun
Kısa URL: https://ml.md/lc144530
Gönderme Tarihi: 28.Tem.2019
650 defa indirildi / yazdırıldı




http://www.hurriyet.com.tr

6 adet büyük boy havuç
3/4 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı su
100 gram Antep fıstığı
Yarım çay kaşığı toz karanfil
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
Çeyrek çay kaşığı zerdeçal
Çeyrek çay kaşığı zencefil
1 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
1 su bardağı Hindistan cevizi rendesi

Havuçları soyduktan sonra iri iri doğrayın. Az miktarda suyla orta ateşte yumuşayana kadar pişirin. Yumuşayan havuçları ezip pürüzsüz bir püre kıvamına getirin.
Püreyi bir sos tenceresine alıp içine toz şeker ilave edin. Kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın. İçine baharatları ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin. Son olarak kıvamını alması için içine az miktarda soğuk suyla açtığınız nişastayı ilave edin karıştırıp altını kapatın.
Balı ve kabuklarını soyduğunuz Antep fıstıklarını (fındık da kullanabilirsiniz) da ekledikten sonra kıvamı iyice koyulaşan cezeryeyi güzelce karıştırıp homojenleşmesini sağlayın.
Hindistancevizinin yarısını tepsinin tabanına iyice yayın. Üzerine cezeryeyi döküp bir spatula yardımıyla her tarafının eşit olmasını sağlayın. Hindistan cevizinin kalanını da cezeryenin üzerine serpin.
Buzdolabında soğuttuğunuz cezeryeyi dilimleyip servis edebilirsiniz.



Cezerye (Mersin)

Somuncu
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc165605
Gönderme Tarihi: 21.Haz.2022
265 defa indirildi / yazdırıldı




6 adet havuç
1.5 su bardağı şeker
1 su bardağı su
1 su bardağı hindistancevizi
1 yemek kaşığı dolusu tereyağı

Havuçlarımızı iyice yıkayarak soyuyoruz. Rendemizin ince tarafı ile rendeliyoruz. Cevizlerimizi hafif irilikte olacak şekilde kıyıyoruz. İçerisine yarım su bardağı su ilave ediyoruz. Yaklaşık 10 dakika tahta kaşık ile ezerek pişiriyoruz. Püreye yakın bir kıvam alan havuçlarımızın içerisine şeker ilave edip karıştırıyoruz. Ardından yarım bardak suyumuzu ekliyoruz. 3 yemek kaşığı suyumuzu bir kaba alıyoruz. Üzerine 3 yemek kaşığı nişastamızı ekleyerek eritiyoruz. Bu karışımı da karıştırarak havuçlu harcımıza döküyoruz. En son cevizlerimizi ekliyoruz. Harmanlıyoruz. Bu şekilde de 3-5 dakika arası pişiriyoruz. Cam fırın kabına, hindistancevizimizden yarım bardak kadarını serpiştiriyoruz. Havuçlu harcımızı yayıyoruz. Bu şekilde buzdolabında en az 3 saat dinlendiriyoruz. Dilimlemeden 5 dakika önce buzluğa koyuyoruz. İyice soğutuyoruz. Ardından buzluktan çıkartarak istediğimiz şekilde dilimliyoruz. Dilimlerimizi bu hindistancevizine buluyoruz.



Cezerye (Mersin)

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc178952
Gönderme Tarihi: 08.Ağu.2024
84 defa indirildi / yazdırıldı




https://www.cumhuriyet.com.tr

7-8 adet büyük boy havuç
1 su bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı su
1/2 tatlı kaşığı tarçın
1/2 su bardağı fındık içi
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı limon suyu
Üzeri için:
1,5 su bardağı rendelenmiş hindistancevizi

Cezerye için ilk olarak havuçları temizleyip iri parçalara doğrayın ve bir tencereye alın.
Üzerini geçecek kadar su ekleyerek havuçları haşlayın.
Havuçlar yumuşayıp suyunu çektikten sonra, suyunu döküp havuçları bir blenderdan geçirin.
Bu adım, pürüzsüz bir havuç püresi elde etmenizi sağlar.
Nişasta ve suyu bir kapta karıştırın.
Havuçları tavaya alın.
15 dakika boyunca sularını çekinceye kadar kavurun.
Üzerine hazırladığınız nişastalı suyu ekleyin.
Ardından 10 dakika boyunca sürekli karıştırarak pişirin.
Şeker, limon suyu ve tarçını ekleyip, 10-15 dakika daha sürekli karıştırarak pişirme işlemine devam edin.
Pişen karışıma fındığı ekleyin ve ocaktan alın.
Bir kaba streç film veya buzdolabı poşeti serin, üzerine Hindistan cevizi serpin. Hazırladığınız karışımı düzelterek kabın içine dökün.
Düzeltme işlemi sırasında kaşığı ara ara ıslatarak yaparsanız, karışımı daha düzgün ve yapışma olmadan düzeltebilirsiniz.
Ardından üzerini streç filmle kaplayarak buzdolabına kaldırın ve en az 1 gün boyunca bekletin.
Cezerye, buzdolabında dinlendikten sonra bir tabağa ters çevirin, dilimleyin ve Hindistan cevizine bulayarak servis edin.







Cezerye (Mersin) Tarifleri Akdeniz Yemekleri



(5 adet Cezerye (Mersin) 58,845 defa bakıldı)

1 2 3 4 5

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort