|
Çiğ Börek (Eskişehir) |
|
Asegul
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 157 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc247
Gönderme Tarihi: 01.Eyl.2005
5,500 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 su bardağı un
yeteri kadar tuz
yeteri kadar su
İçi İçin;
250 gr. kıyma
1 adet domates
2 adet kuru soğan
yarım demet kıyılmış maydanoz
Önce böreğin içi hazırlanır, domates ve soğan rendelenir, kıyma, tuz, maydanoz ve biraz su eklenir karıştırılır. Yoğurma kabına un konur, tuz eklenir, katı bir hamur olacak kadar su katılır, hamur yarım saat dinlendirildikten sonra, 1,5 ceviz büyüklüğünde parçalar alınır, unlu zeminde merdane ile çay tabağından biraz büyük açılır, hamurun yarısına hazırlanan içten konur, yarım ay şeklinde kapatılır. Fazla unu silkelenir, kızgın yağda kızartılır.
ML® Çiğ Börek için tıklayın
|
Çiğbörek (Çibörek-Şırbörek) (Eskişehir) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc31616
Gönderme Tarihi: 22.Arl.2008
7,907 defa indirildi / yazdırıldı
|
Eskişehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Kırım tatarlarına özgü olan yemeklerin başında gelmektedir. Un, su, tuz karıştırılarak hazırlanan hamurun içerisine, soğan, baharat ve kıyma ile hazırlanan iç konulup kızgın yağda kızartılır.
Fotoğraf "meryem kız" tarafından gönderildi. 12.03.2020
|
Çiğ Börek (Eskişehir) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc105714
Gönderme Tarihi: 07.Mar.2015
2,651 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Un
Su
Tuz
Kıyma
Soğan
Karabiber
Un, su, tuz ile hamur yoğrulur. Hamur bir süre dinlendirildikten sonra koparılan küçük parçalar oklavayla kahve fincanının tabağı boyunda ince ince açılır. Kıyma, soğan ve karabiber karıştırılıp yoğrularak iç hazırlanır. Hazırlanan iç, hamurun yarısına konulur. Ve yarım ay şeklinde katlanır. Kenarları fazla hamur çıkmamasına özen göstererek çiğbörek bıçağıyla kesilir. Kazanda kızartılır.
Not: Çiğbörek, Orta Asya'dan gelen bir gelenektir. Halen Orta Asya'da yaşayan Türk topluluklarında da bilinmekte ve severek tüketilmektedir. Yemek günümüzde çelik ve alüminyum kazanlarda yapılıyor fakat geçmişte "şöyin kazan" adı verilen oldukça derin kazanlarda yapılıyordu.
Çiğbörek, geçmişte düğün ve diğer törenlerde misafirlere sunulan özel bir yemek olarak itibar görmekteydi. Ancak günümüzde bu geleneksel yiyecek dünya mutfağı ve fast food kültürü karşısında önemini korumak, yayılma alanını genişletmek için kullanım alanını genişletmiştir. Çiğbörek bir Tatar yemeği olmakla beraber senelerdir Eskişehir'de yapılmaktadır. Şehir merkezinde birçok lokantada yerli ve yabancı turistin beğenisine sunulmaktadır. Bugün, Çiğbörek düğünlerde, cenazelerde, özel günlerde konuklara sunulan yöresel tatlardandır.
Günümüzde Çiğbörek olarak bilinen bu yemek önceleri Şırbörek olarak bilinirdi. Bunun nedeni ise kızartmak için yağa atıldığında böreğin çıkardığı "şır" sesidir.
|
Çibörek (Eskişehir) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116730
Gönderme Tarihi: 08.May.2016
2,375 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
Çibörek, Eskişehir'le özdeşleşmiş bir börektir. Türkiye'de pek çok yerde yapılır ama Eskişehir'deki çiböreğin tadını başka yerde bulmanız kolay değildir. Eskişehir'e ilk yerleşen Kırım Tatar kültürünün eseri olan çibörek; kıyma, soğan ve baharat karışımının açılmış yufkaya konulup yağda kızartılmasıyla yapılan geleneksel bir börektir. Genellikle yarım ay şeklinde olur. Mantarlı, peynirli, patatesli vs. çeşitleri de mevcuttur. Ama geleneksel olarak kıyma ile yapılır.
|
Çiğbörek (Eskişehir) |
|
hüsamettin
Aşçıbaşı
Kayıt: 30.01.2019
Mesajlar: 24 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc140174
Gönderme Tarihi: 31.Oca.2019
1,012 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
Hamur için:
4 su bardağı un
Aldığı kadar su
1 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
Yarım kg kıyma
1 adet iri boy soğan
1 kahve fincanı su
Tuz
Karabiber
Pul biber
Unu derin bir kâseye alın. Yeterince su ve 1 tatlı kaşığı tuz ilave edip ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp, oda sıcaklığında 15 dakika dinlendirin. Diğer tarafta kıyma, rendelenmiş soğan, su, tuz, karabiber ve Pul biberi yoğurup böreğin içim hazırlayın. Dinlenmiş hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ve her bir hamuru 1 mm inceliğinde açın. Hamurun bir kenarına hazırladığınız kıymalı iç harçtan 2 çorba kaşığı koyun ve diğer kenarı kıymanın üzerine kapatın. Bir rulet yardımıyla hamurun kenarlarını yuvarlak şekilde kesin. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Kızdırılmış sıvıyağda hiç bekletmeden önlü arkalı kızartın. Sıcak servis yapın.
Fotoğraf "perver" tarafından gönderildi. 19.11.2019
|
Çiğbörek (Eskişehir) |
|
insancıl
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 15.07.2019
Mesajlar: 62 Şehir: Trabzon |
Kısa URL: https://ml.md/lc144893
Gönderme Tarihi: 13.Ağu.2019
873 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ılık su
İç harcı için:
250 gram orta yağlı kıyma
1 küçük kuru soğan
Karabiber
Tuz
Su
Kızartmak için:
Sıvı yağ
Öncelikle su ve tuzu yoğurma kabında karıştırın.
Ardından bir yandan yoğurun bir yandan azar azar unu ekleyin.
Çiğbörek hamuru sert olmalıdır. Bu kıvamı elde edecek şekilde un ve su miktarını değiştirebilirsiniz.
Yoğurduğunuz hamuru üzerini örterek kısa bir süre dinlendirin.
Bu esnada böreğin içi için soğanı rendeleyin.
Tek sefer çekilmiş kıymayla karıştırın.
Tuz ve karabiberini ilave edin.
Bir miktar da su ekleyerek kıymanın sulanmasını sağlayın. Kıymayı sulandırmazsanız böreğin içinde topaklanır, dağılmaz.
Hamuru bezelere ayırıp çok büyük olmayacak şekilde açın.
Ortasına kıymalı içten koyup D şeklinde katlayın.
Daha iyi yapışması için kenarlarını kesin. Kestiğiniz parçaları atmayın, birleştirip yeniden açabilirsiniz.
Börekleri hazırlarken ilk yaptıklarınızın kurumaması için üstlerini mutlaka örtün.
Bütün malzemeyi bu şekilde tükettikten sonra börekleri kızartma işlemine başlayın.
Sıvı yağı iyice kızdırdıktan sonra börekleri ikişer ikişer tavaya alın.
Kızartırken tavayı sallarsanız daha iyi kabarır. Altını üstünü kontrol ederek kızartın.
|
Çi Börek (Eskişehir) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145671
Gönderme Tarihi: 16.Eyl.2019
854 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Kızartma için
Hamuru için 1 litre sıvı yağ
4-5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Su
İçi için:
250 gram kıyma
1 adet orta boy soğan
1 çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı karabiber
½ çay bardağı su
Bir kabın içinde un, su ve tuz karıştırılır ve kulak memesi kıvamına gelene dek yoğrulur.
Hamur nemli bez altında 30 dakika dinlendirilir.
Soğanlar çok ince rendelenir, üzerine kıyma, tuz, karabiber ve su ilave edilir, iyice karıştırılır ve iç harcı hazırlanır.
Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır ve yaklaşık 15-20 cm çapında hamur açılır.
Hazırlanan iç harcı daire biçiminde açılan hamurların yarısına ince bir tabaka halinde koyulur.
Hamurun diğer kısmı harcın üzerine kapatılır ve yarım ay biçimine gelmiş hamur kapama tırtılı ile kesilir.
Hazırlanan çi börekler çok kızgın yağa atılarak iki tarafı hafif pembeleşecek şekilde kızartılır.
Fazla yağının akması için bir kevgire koyulur ve sıcak olarak servis edilir.
|
Çiğ Börek |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157873
Gönderme Tarihi: 24.May.2021
530 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
1 su bardağı su
3 su bardağı un
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı tuz
¾ çay bardağı su
300 gram kıyma
Kızartmak için:
¾ Su bardağı sıvı yağ
Derin bir kabın içerisine unu aktaralım. Sirke ve tuzu ekledikten sonra içerisine yavaş yavaş suyunu katarak yoğuralım.
Hamuru yoğurunca üzerine nemli bir bez örtüp dinlenmeye alalım.
Soğanı ince ince kıyalım.
Bir kabın içerisine kıyma, tuz, soğanı alıp güzelce yoğuralım.
Ardından suyu ilave edip yoğurmaya devam edelim. Harç biraz sulu olmalıdır.
Dinlenen hamurları ceviz büyüklüğünde bezeler halinde ayıralım. Unlanmış tezgâh üstünde tabak boyutunda açalım.
Bir kısmına iç harçtan koyup kapatalım. Kenarlarına güzelce bastıralım.
Derin bir tavada kızgın yağda kızartalım. Kızaran börekleri alalım fazla yağını süzüp servis edelim.
Not: Hamurun içine konan sirke az yağ çekmesini sağlamaktadır. İç harç sulu olmazda kıymalar küme halinde toplanır. Bu yüzden biraz sulu olmalıdır.
|
Çi Börek (Eskişehir) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166004
Gönderme Tarihi: 11.Tem.2022
260 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
2.5 su bardağı un
1 yemek kaşığı sirke
1 çay bardağı su
Tuz
İçi için:
250 gr. az yağlı kıyma
1 adet soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay bardağı su
Kızartmak için:
Sıvı yağ
Öncelikle bir adet soğanı incecik doğruyoruz. Tuz, karabiber ve su ile iyice karıştırıyoruz. Hamur için tüm malzemeyi yoğuruyoruz ve üzerini nemli bir bez ile örtüp 45 dakika kadar dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenen hamuru açmak için öncelikle kullanacağımız merdaneyi unluyoruz. Hamurdan minik bezeler koparıp her birini tabak büyüklüğünde açıyoruz. Açılan her yufkanın arasına bir yemek kaşığı kıymalı harçtan yayıp yarım ay şeklinde kapatıyoruz. Kızgın yağda çevirerek kızartıyoruz ve fazla yağını bırakması için kağıt havlu serdiğimiz bir tabağa alıyoruz.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 28.03.2023
|
Çiğ Börek |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc168156
Gönderme Tarihi: 26.Ekm.2022
345 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru İçin:
3 su bardağı un
2 çay kaşığı tuz
1 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
2 yemek kaşığı zeytinyağı
İçi İçin:
250 gram yağsız kıyma
1 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1/2 su bardağı su
Kızartmak İçin:
1,5 su bardağı ayçiçek yağı
Çiğ börek hamurunu hazırlamak için için gerekli malzemelerin hepsini geniş bir karıştırma kabına ekleyin.
Yoğurmaya başlayın ve ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin. Eğer cıvık kalırsa, azar azar un ilavesi yapabilirsiniz. Yoğurduğunuz hamurun üzerini örterek, oda sıcaklığında 20-30 dakika kadar dinlendirin.
Çiğ böreklerin iç harcı için; kıyma, soğan, tuz, karabiber ve suyu bir kapta iyice karıştırın.
Oda sıcaklığında dinlenen hamuru eşit bezelere ayırın. Hamurları hafifçe unlanmış mutfak tezgahı üzerinde merdane yardımıyla, büyük bir servis tabağı boyutlarında açın.
Kıymalı harçtan aldığınız bir parçayı hamurların yarısına yayın. Diğer kısımları, içli kısımların üzerine kapatarak "D" şeklinde börekler hazırlayın. Böreklerin kenar kısımlarını elinizle hafifçe bastırın. Aynı işlemi tüm hamur bezelerine uygulayın.
Ayçiçek yağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Hazırladığınız çiğ börekleri, kızgın yağda arkalı önlü ters çevirerek kısa sürede pişirin. Bekletmeden sıcak olarak servis edin.
|
Çi Börek (Eskişehir) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177142
Gönderme Tarihi: 03.Nis.2024
194 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamur için:
3 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı üzüm veya elma sirkesi
İç harcı için:
300 gr kıyma
1 adet soğan rendesi
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay bardağı su
Kızartmak için:
Sıvı yağ
Bir kapta kıyma, soğan rendesi, karabiber, tuz ve suyu karıştırın. Harcınızın sulu olmasına özen gösterin.
Bir kapta un, ılık su, tuz ve sirkeyi karıştırın. Orta yumuşaklıkta bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurunuzu un serptiğiniz tezgaha alıp bezelere ayırın.
Bir bezeyi merdane yardımıyla orta büyüklükte bir tabak boyutunda, incecik açın. Açtığınız hamurun kenarlarına harçtan koyun ve kenarlarını içe doğru kapatın. Böreğinizi bohça gibi sarın ve fazla hamuru kesin.
Bir tavada sıvı yağı kızdırın. Böreklerinizi kızgın yağda alt üst kızartın ve fazla yağı kağıt havlu üzerinde süzdürün.
Sıcak servis yapın.
Not: Kıymayı sulandırmazsanız böreğinizin içerisinde bir yerde toplanacaktır. Çiğ börek, Kırım Tatar mutfağına ait geleneksel bir lezzettir. 1860 Kırım Savaşı'ndan sonra göç eden Tatarlar tarafından Anadolu'ya getirilmiş ve Eskişehir mutfağının önemli bir parçası haline gelmiştir.
|
|