|
Ciğer Sarma |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc157749
Gönderme Tarihi: 17.May.2021
674 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 parça kuzu ciğeri
4 kuzu iç gömleği
1 çay bardağı pirinç
2 çay kaşığı nane
2 adet soğan
1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
Yarım yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı su
Kuzu ciğerlerini kuşbaşı olarak doğrayalım, yarım saat suda bekletelim.
İç gömleğin yağını yıkayıp, bir tepsiye alıp üzerine sıcak su döküp iç harcı hazırlayana kadar bekletin.
İnce doğradığınız soğan ve ayçiçek yağını kavurun. Doğradığınız ciğerleri ekleyip karıştırmaya devam edin.
Pirinçleri ekleyip biraz daha karıştırın. Bir çay bardağı su ve tuz ilave edip hafif ateşte suyu çekene kadar pişirin.
Karabiber ve tuzu ekleyip kuzu gömleğini bıçakla 10-15 santimlik kareler şeklinde parçalara ayırın.
Her bir kısma ciğerli pilav harcıyla doldurun.
Dışarı taşmayacak şekilde uçlarını kapatın. Kapattığınız kısımları alt kısımda kalacak şekilde cam tepsiye dizin.
Üzerine salça sürerek önceden ısıttığınız fırında 10 dakika bekletin. Sıcak olarak servis edin.
|
Ciğer Sarma |
|
mobiş
Aşçıbaşı
Kayıt: 07.09.2020
Mesajlar: 20 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc152953
Gönderme Tarihi: 11.Eyl.2020
623 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://acunn.com
1 çift kuzu karaciğeri
Körpe kuzu gömleği
1 adet kuru soğan
1, 5 su bardağı pirinç
2 adet taze soğan
1 yemek kaşığı kıyılmış dereotu
1/2 (yarım) çay bardağı kuş üzümü
1/2 (yarım) çay bardağı dolmalık fıstık
1 çay kaşığı kuru nane
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Kaynar su
Kuzu gömleğini bir tepsi içerisine alarak sıcak su ile çözülmesini sağlayalım. Daha sonra derin bir tencere içerisine ayçiçeği yağı koyalım ve fıstıklarla ince kıyılmış soğanları kavuralım. Ciğeri küçük küçük kuş başı doğrayalım.
Ciğerleri de tencereye ekleyerek sık sık ters düz yapalım pişirmesini sağlayalım. Pirinçleri yıkayarak suyunu süzelim. Daha sonra pirinçleri de buraya ekleyelim. Taze soğanın yeşil yapraklarını, baharatları, tuzunu ekleyelim. Bu arada nane ve dereotu ile birlikte kuş üzümü de ekleyelim. İç pilav yapar gibi yapmamız gerekiyor. Kaynar su ekleyelim ve iç pilavımızı demlendirelim.
Bu arada çözülmüş kuzu gömleğimizi kendi istediğiniz boyuta göre kesin. İç harcı bolca doldurun. Bir kase içerisine gömleği yerleştirerek malzemeleri doldurabilirsiniz.
İç harcı doldurduktan sonra sıkı bir şekilde saralım ve sardığımız taraf fırın tepsisinin altına gelecek şekilde dizelim.
Daha sonra üzerine yumurta sarısı sürelim ve 180 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirelim.
|
Ciğer Sarma |
|
yemek kitabı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.02.2016
Mesajlar: 34 Şehir: Balıkesir |
Kısa URL: https://ml.md/lc137881
Gönderme Tarihi: 24.Ekm.2018
780 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 tane içyağı (Kuzu ciğeri gömleği)
1 takım kuzu ciğeri
2 çorba kaşığı nane
1 su bardağı pirinç
1 demet taze soğan
1 bardak su
1 yumurta sarısı
Tuz
Karabiber
Gömleği yıka, 1 su bardağı ılık suda beklet.
Ciğerleri yıka, karaciğeri soy, her ikisini de ince ince kıy, içine yarım tatlı kaşığı tuz ekle, bıraktığı suyu çekene kadar, yaklaşık yarım saat pişir.
Pirinci yıka ve süz.
Başka bir tencereye yağı ve fıstığı koy, pembeleşinceye kadar kavur.
Pirinci ekle, birkaç kez çevir, 1 su bardağı sıcak su, 1 tatlı kaşığı tuz koy.
Üzerine kuşlizümünü serp. Önce orta sonra kısık ateşte, suyunu çekene kadar yaklaşık 10 dakika pişir.
Bu arada yeşil soğanı ince ince doğra, sıcak pilava kat, karıştır, 10 dakika dinlendir.
Ciğer nane ve karabiberi pirinçli karışıma ekle, altıya böl.
Gömleği sudan çıkar, altı parçaya ayır, ıslatma suyunu beklet.
Gömlek parçalarının ortalarına ciğer köftelerini koy, gömleği bohça şeklinde katla, ters çevirip tepsiye diz.
Yumurtayı çırp. Sarmaların üzerine sür.
Gömleğin ıslatma soyunu ısıt, tepsiye dök fırına sür.
Kızardıktan sonra fırından çıkarılır ve sıcak servis yapılır.
|
Ciğer Sarması |
|
acı reçete
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.08.2016
Mesajlar: 65 Şehir: Mardin |
Kısa URL: https://ml.md/lc133902
Gönderme Tarihi: 06.May.2018
1,055 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. kuzu ciğeri
Yarım kilo gömlek yağı
2 adet soğan
1 avuç pirinç
2 adet sivri biber
3 çorba kaşığı tereyağı
Yarım demet maydanoz
Pirinç ince kıyılmış soğan ve biberi karıştırın.İçine tuz baharatlar salça domates kıyılmış maydanoz ilave edin.Kuzu ciğerleri sarma yaprağı biçiminde açın.İçlerine dolma harcı doldurun. Gömlek yağı ile sarıp bir tencereye dizin. Üzerine salça baharatlar ve tuz karıştırın. Ilık suyla açıp tencereye dökün.Tereyağını ilave edin. Orta haharetli ateşte harç yumuşayana dek pişirin.
|
Ciğer Sarma |
|
çeyrek
Aşçıbaşı
Kayıt: 20.04.2018
Mesajlar: 22 Şehir: Amasya |
Kısa URL: https://ml.md/lc133540
Gönderme Tarihi: 21.Nis.2018
1,117 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 tane kuzu gömleği
150 gr ciğer
150 gr et
1 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
Yarım demet maydanoz
Sıvı yağ
1 yemek kaşığı tuz
Baharat
Kuzu gömleğini avuç içi genişliğinde karelere kesiyoruz Soğanı doğrayıp tencereye alıyoruz yağla kavrulduktan sonra ince ince dilimlenmiş et ve ciğerleri tencereye alıp salça ve maydanozda ilave ediyoruz ve 1 çay bardağı su tuz ve baharat koyarak 2.3 dk pişiriyoruz Daha sonra karelere böldüğümüz kuzu gömleğinin içine birer yemek kaşığı karışım koyup bohça gibi kapatıp tepsiye diziyoruz üzerine sıvı yağ ve su ilave edip fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
Not: İçine pirinç de konabilir.
Fotoğraf "Domates Perisi" tarafından gönderildi. 20.01.2022
|
Ciğer Sarma |
|
istiridye
Aşçıbaşı
Kayıt: 28.07.2016
Mesajlar: 26 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc118550
Gönderme Tarihi: 31.Tem.2016
2,562 defa indirildi / yazdırıldı
|
Meltem Anıt
2 adet kuzu gömleği
500 gr. sinirleri alınmış dana ciğeri
150 gr. pirinç
2 adet büyük soğan
Kuş üzümü
Fıstık
1 adet yumurta sarısı
Taze nane
Kekik
Pul biber
Gömleği oda sıcaklığında bir saat bekletin. Elinizle yırtılmamasına özen göstererek açın ve avuç içi büyüklüğünde parçalara ayırın. Her parçayı arasına çok hafif sıvıyağ sürerek üstüste koyun. İçi hazırlamak için; küp şeklinde doğranmış soğanları 2 kaşık zeytinyağında şeffaf hale gelene dek kavurun. Bu sırada içine dolma fıstıklarını da koyarak hafif kızarmasını sağlayın. Ateşten alın. Kesme tahtasının üzerine zar ve sinirleri alınmış ciğeri koyun. Çift bıçak yöntemiyle kıyma kıvamına gelene dek kıyın. Kıyılmış ciğere ayıklanıp yıkanmış pirinci ekleyin. İçine kavrulmuş soğan ve fıstığı ilave edin. Yumurtasını kırıp baharatlarını koyarak yoğurun. Yağlı bir tepsiye avuç içi büyüklüğündeki gömleğin içine 3 dolu çorba kaşığı iç koyarak kenarları kıvırın ve açık taraf aşağıda kalacak şekilde dizin. Yaklaşık 10-12 adet olacaktır. Tepsiye tüm sarmaları dizdikten sonra 1 çay bardağı sıcak su dökün ve önceden ısıtılmış fırında 40 dk pişirin. Sıcak servis yapın.
|
Ciğer Sarması |
|
Zerdali
Aşçıbaşı
Kayıt: 26.06.2007
Mesajlar: 28 Şehir: Nallıhan |
Kısa URL: https://ml.md/lc72772
Gönderme Tarihi: 18.Şub.2012
2,733 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kuzu gömleği
300 gr. karaciğer (küp küp doğranmış)
2 adet yemeklik doğranmış soğan
2 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı kuş üzümü
2 çorba kaşığı dolma fıstığı
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber
1 kahve fincanı zeytinyağı
Tuz
Pirinci 30 dakika tuzlu sıcak suda bekletin. Sonra yıkayıp süzün.Tencereye yağı koyup kızdırın. Ciğerleri koyun, rengi dönene kadar kavurun. Fıstığı, üzümü ilave edin. Bir iki kez çevirin, pirinci ilave edin, bir su bardağı su koyun kısık ateşte suyunu çektirin, kuzu gömleğini sıcak suda 1 saat bekletin. Komposto kasesi büyüklüğünde parçalara ayırın, ayırdığınız parçayı komposto kasesinin içine yerleştirin. Hazırladığınız içe maydanoz, nane, karabiber, yenibahar, tuz koyup karıştırın, iki çorba kaşığı dolusu kasenin içine koyun, dışarıdaki kısımları üzerine kapatın. Tepsiye ters çevirin. Malzeme bitene kadar bu işleme devam edin. Üzerine sıvıyağ sürün, bir su bardağı su ilave edin. 200 derecelik fırında 20 dakika pişirin, yeşilliklerle servis yapın.
|
Ciğer Sarma |
|
eski şarkı
Aşçıbaşı
Kayıt: 31.12.2009
Mesajlar: 20 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc45513
Gönderme Tarihi: 31.Arl.2009
3,121 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 kişilik Malzemesi
1 koyun gömleği (Karın zarı)
2 su bardağı su
350 gr karaciğer
150 gr akciğer
Yarım su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı kuşüzümü
3 dal taze soğan
1 çorba kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
1 yumurta
3 domates
6 kıvırcık yaprağı
Tuz
Koyun gömleğini iyice yıkayıp 1 bardak sıcak suda 5 dakika bekletin. Gömleği süzgece alıp suyu daha sonra kullanmak üzere saklayın. Karaciğerin zarını soyun. Akciğer ve karaciğeri yıkayıp bıçakla kıyın.
Ciğerleri tavaya alıp tuz ekleyin. Suyunu salıp çekinceye kadar karıştırarak pişirin. Pirinci yıkayıp süzün.
Bir tencerede sıvıyağı ısıtıp dolmalık fıstıkları pembeleşinceye kadar kavurun. Pirinç, 1 su bardağı sıcak su, kuşüzümü ve tuz ilave edip karıştırın. Suyunu çekinceye kadar pişirip ateşten alın. Taze soğanı ince ince doğrayın. İç malzemeye ekleyip karıştırın. 10 dakika dinlendirin. Ciğer, nane ve karabiberi iç malzemeye ilave edip karıştırın.
Koyun gömleğini 6 parçaya ayırın. Ortalarına iç malzemeden yerleştirip bohça şeklinde kapatın. Ters çevirip hafifçe yassılaştırın. Fırın tepsisine dizin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sürün. Koyun gömleğini beklettiğiniz suyu ısıtıp ciğer sarmalarının üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 40-45 dakika pişirin. Kıvırcık yaprakları yıkayıp süzün ve servis tabağına dizin. Üzerlerine ciğer sarmaları yerleştirip domates dilimleri eşliğinde servis yapın.
|
CİĞER SARMASI |
|
gülahmer
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.08.2008
Mesajlar: 20 Şehir: Çankırı |
Kısa URL: https://ml.md/lc26523
Gönderme Tarihi: 12.Ağu.2008
2,880 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemesi:
1 takım kuzu ciğeri
1,5 kahve fincanı pirinç,
2 bardak su,
2 adet yumurta,
3 adet yeşil soğan,
2 adet dereotu,
yeterince karabiber,
tuz
1 küçük ve ince kuzu gömleği
1 adet yeşil salata.
Hazırlanışı:
Bir tencereye ayıklanmış ve yıkanmış 1,5 bardak pirinç ile 2 bardak su koyarak pirinçler yumuşak bir hal alıncaya kadar bunları haşlayın. Sonra da tencereyi ateşten alarak bir tarafa blrakın. Diğer taraftan da bir takım 1 kuzu ciğerini et makinesinden bir defa geçirerek kıyma yapın. Buna 1 yumurta, 1 yumurta beyazı, 2 demet kıyılmış dereotu; küçük doğranmış 5 yeşil soğan, yeterince karabiber, tuz ile haşlanmış pirinçleri az suyu ile birlikte ilâve ederek yoğurun. Sonra uzunca bir tepsiye hafif ılık suya sokup çıkarmak suretiyle açılmış bir küçük kuzu gömleği yayarak üstüne hazırlamış olduğunuz ciğer kıymasını uzunlamasına yayın. Sonra kıymanın üstüne önce baş taraflarındaki, sonra da yanlarındaki kuzu gömleğini bohça katlar gibi kapattıktan sonra gömleğin üstüne de bir tarafa ayırmış olduğunuz yumurta sarısını bir fırça ile sürün . Sonra da tepsiyi orta ısıdaki fırına sürerek gömleğin alt ve üstü iyice sararıncaya kadar 40-50 dakika pişirin. Sonra da tepsiyi fırından alarak ciğeri uzunca bir tabağa alın. Etrafını da kıyılmış salata ile çevirdikten sonra servis yapın.
|
Ciğer Sarma |
|
marifet
Aşçıbaşı
Kayıt: 25.07.2008
Mesajlar: 24 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc25646
Gönderme Tarihi: 25.Tem.2008
2,719 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram kuzu ciğeri
500 gram pirinç
4 adet soğan
Maydanoz
Baharat
Yarım bardak ayçiçek yağı
salça
1 gömlek yağ (halk dilinde koyun iç yağ denir. Kasaplardan da temin edilir)
Ciğeri yağda soğanla beraber kavurun. Pirinci ilave edip az daha kavurun. İki su bardağı sıcak su ilave edin. Baharatını ve tuzunu da katın; pilav olsun. 20 dakikada hazır olur. Gömlek yağlarını sıcak suya atın; açılsın. Parçalara bölüp içlerine pilavı doldurun. Salçayı sos yapıp üzerlerine dökün ve fırına verin. Az kızarsın çıkarın. Servis yapın.
|
Ciğer Sarması |
|
BULUT
Aşçı
Kayıt: 08.07.2008
Mesajlar: 18
|
Kısa URL: https://ml.md/lc25133
Gönderme Tarihi: 08.Tem.2008
3,055 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 koyun gömleği
1 koyun akciğeri
1 koyun karaciğeri
1 tane yürek
2 su bardağı pirinç
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
Kırmızıbiber
Karabiber
Tuz
1- Koyunun akciğeri ve karaciğeri küçük küçük doğranır. Yürek de parçalanıp et makinesinde veya robotta kıyma haline getirilir.
2- Makineniz yoksa ciğeri parçalara bölüp haşlayın, piştikten sonra ince ince kıyın. Yüreği pişirmeden kıyın.
3- Bir kapta kıyılmış ciğer, pirinç, maydanoz, dereotu, karabiber, kırmızıbiber, tuz koyup iyice karıştırılır.
4- Gömlek sıcak suda yıkanıp el büyüklüğünden biraz daha büyük parçalara kesilir. Her parçanın ortasına ciğerli karışımdan koyarak kenarlarını ortaya gelecek şekilde toplayıp ters yüz edilip tepsiye dizilir. 1 su bardağı sıcak su ilave edilip, fırına verilir. Su kâfi gelmezse su ilave edip pirinçler pişinceye kadar kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.
|
CİĞER SARMASI |
|
çalıkuşu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 07.12.2007
Mesajlar: 55 Şehir: Uşak |
Kısa URL: https://ml.md/lc20357
Gönderme Tarihi: 31.Arl.2007
3,139 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 Kuzu gömleği
1 Koyun veya kuzu karaciğeri
1 Su bardağı pirinç
2 Orta boy soğan
2 Çorba kaşığı sıvıyağ
1 Çorba kaşığı çamfıstığı
2 Çorba kaşığı küşüzümü
1 Yumurta 1
Çay kaşığı tarçın
1 Çay kaşığı yenibahar
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Çay kaşığı şeker
8-10 Dal maydanoz
dereotu
Ciğerin zarını soyarak fındık büyüklüğünde doğrayınız. İnce kıyılmış soğan, ciğer, yağ ve fıstığı bir tencereye koyup, ciğerin rengi değişinceye kadar hafif hararetli ısıda karıştırınız. 1,5 su bardağı su ilave ederek tuz ve şeker atınız. Kaynayınca üzüm ve pirinci katınız. Hafif hararetli ısıda pişirip demlendiriniz.
Kıyılmış maydanoz, yenibahar, tarçın ve yumurtanın akını ilave ederek karıştırınız. Gömleği yıkayıp sıcak suda 5 dakika ısiatınız. Kenarları 15 cm olan karelere kesip, herbirini kepçeye yerleştirerek kenarlarını sarkıtınız.
Hazırlanan içten kepçeye doldurup, uçlarını kavuşturmaca kapatınız. Üstten bastırıp, kepçeyi ters çevirerek elinize aldığınız sarmaları tepsiye yerleştiriniz. Diğerlerini de ayni şekilde hazırlayıp yanyana diziniz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp fırında hafif kızartınız.
|
CİĞER SARMA |
|
Yasemin Tarakçı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.07.2007
Mesajlar: 47 Şehir: Anıttepe Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc16142
Gönderme Tarihi: 08.Tem.2007
2,670 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 Kuzu ciğeri
1 Domates
2 Kuzu gömleği
1 Demet taze nane
1 Yumurta
1 Demet tereotu,
karabiber,
yanibahar
Yarım bardak pirinç
kimyon,
tuz,
fıstık
üzüm.
1 Büyük soğan
Bir kabın içinde rendelenmiş soğanı bir yemek kaşığı yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine önce fıstığı koyarak kavurun. Sonra da pirinci. Ardından domatesi de ilâve edin.
Diğer tarafta ciğeri et makinasında bir kere çekin veya kasaba çektirin. Sonra bu çekilmiş ciğeri soğan ve pirinçle karıştırarak ciğer suyunu çekinceye kadar kavurun.
Tencereyi ateşten indirdikten sonra naneyi, tereotunu ve baharatları, tuzu, üzümü atın ve üzerine bir bardak su dökerek pirinçler kabarıncaya kadar bırakın. Gömlekleri önce ılık suda ıslatın. Yağlı tepsiye gömleğin birini yayıp malzemeyi dökün, üzerine diğer gömleği koyun ve çırpılmış yumurtayı gömleğin üzerine sürüp üstü kızarıncaya kadar fırında tutun.
|
CİĞER SARMASI |
|
Horse
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.01.2007
Mesajlar: 176
|
Kısa URL: https://ml.md/lc11282
Gönderme Tarihi: 17.Oca.2007
2,905 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 takım kuzu ciğeri
2 adet tereotu
100 gram pirinç
karabiber
2 bardak su
tuz
2 adet yumurta
1 küçük ve ince kuzu gömleği
5 adet yeşil soğan
1 adet yeşil salata
1) Bir kuşaneye taşları ayıklanmış, yıkanmış 1.5 bardak pirinç ile 2 bardak su koyarak, pirinçler yumuşak bir hal alıncaya kadar bunları haşlamalı, sonra da kuşaneyi ateşten alarak bir tarafa bırakmalıdır (pek az olmak şartile, pirincin bir parça suyu kalması şayanı tavsiyedir).
2) Diğer taraftan da bir takım kuzu ciğerini et makinesinden bir defa geçirerek kıyma yaptıktan sonra buna, 1 bütün yumurta, 1 yumurta beyazı (ikinci yumurta sarısını sonradan kullanmak üzere bir tabağa almalıdır.) 2 demet kıyılmış tereotu, gayet küçük doğranmış 5 adet yeşil soğan, bir miktar karabiber, bir miktar tuz ile haşlamış olduğumuz pirinçleri az suyu ile birlikte ilâve ederek yoğurmak suretile bunları iyice birbirlerine karıştırmalıdır.
3) Sonra bir uzunca tepsiye, hafif ılık suya sokup çıkarmak suretile ıslatılmış bir küçük kuzu gömleği yayarak, üstüne hazırlamış olduğumuz ciğer kıymasını uzunlamasına yaymalı sonra kıymanın üstüne evvelâ baş taraflardaki sonra da yanlardaki kuzu gömleğini bohça katlar gibi kapattıktan sonra, gömleğin üstüne de, bir tarafa ayırmış olduğumuz yumurta sarısını bir fırça ile sürmeli sonra da tepsiyi orta hararetteki firma sürerek, gömleğin alt ve üstü iyice sararmış bir hal alıncaya kadar, aşağı yukarı 40-45 dakika pişirmeli, sonra da tepsiyi fırından alarak, ciğeri uzunca bir tabağa almalı, etrafını da kıyılmış salata ile çevirdikten sonra servis yapmalıdır.
ML® Ciğer Sarması (görsel)
|
Ciğer Sarması |
|
Asegul
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 157 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc10526
Gönderme Tarihi: 28.Arl.2006
2,912 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak malzeme (6 kişilik):
1 takım kuzu ciğeri,
1 bardak pirinç,
2 yumurta,
5 baş yeşil soğan,
2 bardak su,
1 küçük ve ince kuzu gömleği,
1 adet yeşil salata,
2 demet dereotu,
1 tutam karabiber,
yeteri kadar tuz.
Yapılışı:
İyice ayıklanmış 1 bardak pirinç iki bardak suyla birlikte tencereye konup pirinçler yumuşak bir hal alıncaya kadar haşlanır. Kuzu ciğeri takımını makinesi yardımıyla kıyma haline getirilir. Üzerine bir yumurta kırılır, diğer yumurtanın ise, sadece akı konur. İyice ince kıyılmış iki demet dereotu, çok ince doğranmış yeşil soğan, karabiber, yeteri kadar tuz ve haşlanmış pirinç suyuyla birlikte ilave edilir ve yoğrularak iyice birbirine karıştırılır. Bu işlem bittikten sonra, ılık suya sokulup çıkarılarak ıslatılmış kuzu gömleği 10 x 10 cm'lik kare parçalara ayrılır. Tepsiye yayılan kuzu gömleği parçalarının üstüne, hazırlanmış olan kuzu ciğerinden birer çorba kaşığı konur ve her kuzu gömleği parçası bohça katlar gibi kapatılır. Daha önce ayrılmış olan yumurta sarısı, fırçayla birer küçük bohça haline getirilmiş gömleklere sürülür ve tepsi orta ısıdaki fırına konur. Ciğer sarması, gömleğin altı ve üstü iyice sararmış bir hal alıncaya kadar 40-45 dakika pişirilmelidir. Fırından çıkarılan ciğer sarmaları servis tabağına yerleştirildikten ve etrafı kıyılmış salata ile süslendikten sonra servis yapılır. İsteğe göre, yeşil salata yerine patates püresi ve kuşkonmaz kullanarak süslenip servis yapılabilir.
ML® Mantarlı Ciğer Yahnisi için tıklayın
|
Ciğer Sarma |
|
OSMANLI
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 25.03.2006
Mesajlar: 56 Şehir: Bilecik |
Kısa URL: https://ml.md/lc3526
Gönderme Tarihi: 07.May.2006
3,070 defa indirildi / yazdırıldı
|
Koyun karin zari (gömlek) 1 parça 75 gram
Su 2 su bardagi 400 gram
Karaciger - - 350 gram
Akciger - - 150 gram
Tuz 2 1/2 tatli kasigi 15 gram
Pirinç 1/2 su bardagi 90 gram
Sivi yag 1 yemek kasigi 10 gram
Çamfistigi 2 yemek kasigi 20 gram
Kusüzümü 2 yemek kasigi 20 gram
Yesil soğan 3 adet 60 gram
Nane 2 yemek kasigi 2.5 gram
Kara Biber 1 tatli kasigi 2 gram
Yumurta 1 adet 50 gram
Gömlegi yika, 1 su bardagi ilik suda beklet. Cigerleri yika, karacigeri soy, her ikisini de ince ince kiy veya kiyma makinasindan geçir, içine 1 1/2 tatli kasigi tuz ekle, biraktigi suyu çekene degin, yaklasik 30 dakika pisir. Pirinci yika, süz. Baska bir tencereye yagi ve fistigi koy, pembelesinceye degin kavur. Pirinci ekle, birkaç kez çevir, 1 su bardagi sicak su, 1 tatli kasigi tuz koy, karistir. Üzerine kusüzümünü serp. Önce orta sonra kisik ateste, suyunu çekene degin, yaklasik 10 dakika pisir. Ocagi kapat. Bu arada yesil soğani yika, ayikla, ince ince dogra, sicak pilava kat, karistir, 10 dakika dinlendir. Ciger, nane ve kara biberi pirinçli karsima ekle, altiya böl. Gömlegi sudan çikar, aç, alti parçaya ayir, islatma suyunu beklet. Gömlek parçalarinin ortalarina ciger köftelerini koy, gömlegi bohça seklinde katla. Ters çevirip tepsiye diz. Yumurtayi çirp, sarmalarin üzerine sür. Gömlegin islatma suyunu isit, tepsiye dök. Önceden isitilmis orta sicakliktaki firinda 40-45 dakika pisir.
ML® Ciğer Bifteği için tıklayın
|
Ciğer Sarma |
|
TATLI
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.06.2005
Mesajlar: 60 Şehir: Trabzon |
Kısa URL: https://ml.md/lc1844
Gönderme Tarihi: 15.Nis.2006
2,972 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet kuzu ciğeri
1 adet kuzu iç gömleği
1 çay bardağı pirinç
2 çay kaşığı nane
1 adet soğan
1 yemek kaşığı yağ
1/2 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
Kuzu ciğerini kuşbaşı doğrayıp, kanının çıkması için yarım saat kadar suda bekletin. İç gömleğin yağını yıkayıp, küçük bir tepsiye koyarak üzerine sıcak su dökün, içi hazırlanana dek bir kadarda bekletin.
Bu arada ince doğranmış soğanı bir kaşık yağ ile kavurun, üzerine küçük doğranmış ciğer parçalarını ilave edin ve beş dakika devamlı kanştınlarak kavurun. Daha sonra yıkanmış pirinci katın, bir iki defa daha çevrin, bir çay bardağı su ve tuz ilave edip, hafif ateşte suyunu çekene dek pişirin. Nane ve karabiber koyup karıştın.
Kuzu iç gömleği bıçakla, 10-15 santimlik kare şeklinde bohçalara bölün. Herbir parçaya, hazırladığınız ciğerli pilavdan alacağı kadar koyup, dışarı taşmayacak şekilde uçlarını toplayıp kapatın. Kapatılan kısımlar alta gelecek şekilde bir cam tepsiye dizin ve üzerine salça sürüp sıcak fırında on dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Fotoğraf "Domates Perisi" tarafından gönderildi. 20.01.2022
|
|