| 
 
 
 | 
Çikolata Soslu İrmik Helvası | 
  | 
Zennube 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 18.01.2010 
Mesajlar: 33 Şehir: Kilis | 
Kısa URL: https://ml.md/lc46440 
Gönderme Tarihi: 19.Oca.2010 
2,726 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Sahrap Soysal
 
 
Malzemeler
 
150 gr. bitkisel margarin (50 gr. tereyağı + 5 yemek kaşığı zeytinyağı da kullanabilirsiniz)
 
2 su bardağı irmik
 
3 yemek kaşığı dolusu dolmalık fıstık (çam fıstığı) (soyulmuş badem ya da fındık da kullanabilirsiniz)
 
3 su bardağı sıcak süt
 
1.5 su bardağı tozşeker
 
Varsa 2 adet limon kabuğunun rendesi
 
Üzeri için;
 
150-200 gr bitter çikolata
 
25 gr tereyağı (1/2 su bardağı hazır süt kreması da kullanabilirsiniz)
 
 
Yapılışı
 
Margarini orta boy teflon tencerede kızdırıp dolmalık fıstıkları eklevin ve karıştırarak, fıstıklar altın sarısı renk alıncaya kadar, 1-2 dakika kavurun.
 
Üzerine hemen irmiği aktarıp tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, kısık ateşte yaklaşık 10-12 dakika, irmiğin rengi iyice sararmaya başlayıncaya kadar kavurmaya devam edin.
 
Diğer taraftan, sıcak süt ve tozşekeri derin bir kapta karıştırın. Şeker iyice eriyinceye kadar ara sıra karıştırın.
 
Rengi iyice sararan ve annelerimizin deyimiyle "miyanesi gelen" irmiğin üzerine, şekerli sıcak sütü ekleyin. Hızla ve 1 dakika kadar karıştırıp tencerenin kapağını hemen kapatın.
 
Çok kısık ateşte irmiğin sütünü çekmesi için 8-10 dakika hiç karıştırmadan pişirin. Ocaktan alın ve yine kapağını hiç açmadan 10 dakika daha bekletip dinlendirin. Sonra da üzerine rendelenmiş limon kabuğunu serpiştirip karıştırın. Sıcakken servis tabağına aktarın. Üzerinin sosu için isterseniz hazır çikolata sos kullanabilirsiniz. Ya da elinizle ufak parçalara ayırdığınız çikolatayı çelik bir cezveye koyun. 4 yemek kaşığıda sıcak su ilave edin. Çok kısık ateşin üzerinde kaşıkla ezerek çikolata eriyip koyu kıvamlı bir sos haline gelince kadar pişirin. Ocaktan alıp helvanın üzerine gezdirin.
  
 | 
Çikolata Soslu İrmik Helvası | 
  | 
gökçe çiçek 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.08.2013 
Mesajlar: 26 Şehir: Manisa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc91217 
Gönderme Tarihi: 06.Ağu.2013 
2,184 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1.5 su bardağı irmik 
 
150 gr. tereyağı 
 
2 çorba kaşığı dolma fıstığı 
 
1 su bardağı süt 
 
1 su bardağı su 
 
1 su bardağı şeker 
 
200 gr. çikolata 
 
 
İrmik ve fıstığı sürekli karıştırarak kokusu çıkıncaya kadar kavurun. Karamel rengini alınca ocaktan alın. Süt ve suyu kaynatın, şekeri ekleyin. Kavrulmuş irmiğin üzerine döküp karıştırın ve kapağını kapatıp şerbetini çekmesini sağlayın. Üzerine benmari usulü ile eritilmiş çikolata dökün.
  
 | 
Çikolata Soslu İrmik Helvası | 
  | 
hızır ç. 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 11.03.2014 
Mesajlar: 26 Şehir: Eskişehir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc96518 
Gönderme Tarihi: 11.Mar.2014 
1,579 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1.5 su bardağı irmik
 
150 gr. tereyağı
 
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
 
Şerbeti için:
 
1 su bardağı su
 
1 su bardağı süt
 
1 su bardağı tozşeker
 
Çikolata sos için:
 
200 ml. krema
 
150 gr. bitter çikolata
 
 
Dolmalık fıstığı tereyağında kavurun. İrmiği ilave edin ve tahta kaşıkla irmiğin rengi dönene kavurun. Süt ve toz şekeri kaynatın, irmiğin üzerine dökün ve şerbeti çekinceye kadar sürekli karıştırın. Tencereyi ocaktan alın, üstünü kapatarak yarım saat dinlendirin. Krema ve çikolatayı eritin. Krema kaynamaya başlayınca ocaktan alın. Helvanın üzerine sosu dökerek servis yapın.
  
 | 
 
 
 
 
 
 |