Kısa URL: https://ml.md/lc118951
Gönderme Tarihi: 17.Ağu.2016
1,790 defa indirildi / yazdırıldı
Tülay Oral
4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 litre süt
2 paket (160 gr) bitter çikolata
Karamel için:
1 su bardağı toz şeker
5-6 yemek kaşığı su
Çelik tavaya 1 su bardağı şeker ve 5-6 yemek kaşığı su koyun ve tavaya hiç kaşık sokmadan karıştırmadan -tavayı hareket ettirerek- kısık ateşte suyunu çekip şeker eriyene ve karamel halini alana kadar yaklaşık 10 dakika pişirin. Karamelin çok yanmamasına ve acılaşmamasına dikkat edin . Karamel donmadan fırına dayanıklı küçük derin kaselere eşit olarak dağıtın. 4 adet yumurta ve 1 su bardağı toz şekeri cam bir kap içinde tel çırpıcıyla iyice çırpın. Mikser kullanmayın karışım çok köpürür . Sütü ılık oluncaya kadar ısıtın ama süt çok sıcak olmasın.Çikolataları ekleyip eriyinceye kadar karıştırın. Yumurtalı karışıma çikolatalı ılık sütü ve vanilyayı ekleyip karıştırın . Hazırladığınız bu karışımı diplerine karamel koyduğunuz kaselere paylaştırın Kaseleri sıcak su dolu fırın tepsisine yerleştirin. (sıcak su kaselerin yarısını geçmeyecek seviyede olacak) Önceden ısıtılmış 175 derecede fırında krem karamellerin üstü kızarana kadar 1 saat pişirin. (Benim fırınım tam 1 saatte pişirdi ama siz yine de kontrollü pişirin.) Fırından çıkan kaseleri oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına kaldırın ve en az 6-7 saat (zamanınız varsa 1 gün) buzdolabında bekletin. Buzdolabından çıkan krem karamellerin kolay çıkmasını sağlamak için kenarlarını ince bir bıçakla kaseden ayıracak şekilde kesin. Bu işlemden sonra kasenin üzerine bir pasta tabağını kapatıp ters çevirin ve krem karamelin yavaşça tabağa kaymasını sağlayın. Soğuk olarak servis yapın.
Yarım litre süt
3 yumurta
Yarım su bardağı tozşeker
1 çorba kaşığı kakao
1 limonun rendelenmiş kabuğu
Karamela için:
Yarım su bardağı tozşeker
1 çay bardağı su
Sos ve süsleme için:
200 gr beyaz çikolata
Yumurtaları bir kaba kırıp iyice çırpın. Sütü bir tencereye alıp tozşekerle kaynatın. Kakaoyu ekleyip karıştırın ve sütü ateşten alıp ılınmaya bırakın. çırpılmış yumurtaları ve limon kabuğunu ılık süte ekleyip karıştırın. Karamelayı hazırlamak için; tozşekeri bir tavaya alıp kısık ateşte kahverengileşinceye kadar pişirin. Su ekleyip kaynatın. Karamelayı küçük kalıplara azar azar paylaştırın. Üzerine yumurtalı sütü boşaltın. Yüksek kenarlı bir fırın tepsisine kalıpları yerleştirin. Kalıpların yarısına gelecek kadar su ekleyip sıcak fırına verin. 180 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika pişirin. Kalıpları fırından alıp ılınmaya bırakın. Ilınınca kalıpları buzdolabında soğutun. Beyaz çikolatanın birazını süsleme için rendeleyin. Kalanını benmari usulü eritin. Krem karamelleri düz servis tabaklarına ters çevirip çıkarın. çevresine erimiş beyaz çikolata gezdirin. Üzerini rendelenmiş çikolata ile süsleyip servis yapın.