|
Çilav (İran) |
|
Şimal Yıldızı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.04.2006
Mesajlar: 69 Şehir: istanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc1883
Gönderme Tarihi: 16.Nis.2006
3,339 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 paket çilavlık pirinç (kişi başına ½ bardak hesap edilir)
1,5 litre su
3 kaşık tereyağı
Tuz
Pirinç akşamdan ıslatılır (veya 4-5 saat önce) su kaynatılır. Kaynayan suya daha önceden ıslatılmış, yıkanmış ve süzülmüş pirinç atılır. 1-2 defa kevgir ile karıştırılır ve 6 dakika pişirilir. 6 dakika sonra hemen kevgire alınıp süzülür, üzerine 1 bardak soğuk su gezdirilir ve tekrar bir tencereye alınır. Üzerine hafifçe kızdırılmış yağ ilave edilir. 1-2 defa çevrilip demlenmeye bırakılır ve sıcak olarak servis yapılır.
|
Çilav (İran) |
|
vardar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.02.2007
Mesajlar: 394
|
Kısa URL: https://ml.md/lc11975
Gönderme Tarihi: 12.Şub.2007
3,218 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 bardak acem pirinci
16 bardak su
4 çorba kaşığı kadar tuz
Üstüne:
225 gram iyi cins tereyağı
İyi cins bir acem pirincinin taş ve darılarını temizlemeli. Pirinci bir tepsiye koymalı. Üzerine İki avuç tuz serptikten sonra üstünü örtecek kadar sıcak, ama kaynar olmayan su dökmeli. Böylece pirinci 12.20 saat bir kenarda bırakmalı. Pirinci böylece tuzlu suda dinlendirdikten sonra bu suyu dökmeli ve pirinçleri fazla sıkmadan iki avuç içinde hafifçe ovalayıp duru bir su çıkıncaya kadar birkaç el soğuk suyla yıkamalı. Son duru suyu da süzerek dökmeli. Beri yanda bir tencereye 16 bardak suyla 4 çorba kaşığı silme tuz koyup suyu İyice kaynatmalı. Su kaynayınca buna yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinçleri katmalı ve pirinçler yumuşak bir hal alıncaya kadar yani aşağı - yukarı 11-13 dakika kadar haşlamalı. Sonra pirinçleri ince delikli süzgece dökerek sularının tamamiyle süzülmesini temin etmeli. Suyu süzülmüş pirinci soğutmadan hemen bir kuşaneye boşaltmalı, üstüne fındık İriliğinde parçalara doğranmış tereyağının yarısını koymalı ve kuşaneyl kıvılcım ate. sine oturtarak bir saat kadar demlendir, meli. Sonra kevgirle harmanlamalt ve servis tabağına boşaltmalı. Kalan tereyağını da küçük parçalara bölüp pilâvın üstüne serpiştirdikten sonra hemen servis yapmalı.
ML® Tebriz Pilavı için tıklayın
|
Çilav (İran) |
|
gülengül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.03.2009
Mesajlar: 30 Şehir: Mardin |
Kısa URL: https://ml.md/lc34692
Gönderme Tarihi: 20.Mar.2009
4,785 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram amber-bû (İran pirinci) (2 bardak)
12 bardak su
2 çorba kaşığı tuz
1 limonun suyu
ÜSTÜNE:
200 gram tereyağı, ya da margarin (10 çorba kaşığı)
1 Bir tepsiye; taş ve darıları ayıklanmış 2 bardak amber-bû, ya da herhangi bir iyi cins pirinç koyduktan sonra, bunlara 3 silme çorba kaşığı tuzla, üstlerini iyice kaplayabilecek kadar kaynar olmayan sıcak su ilâve ederek, pirinçler bu tuzlu su içinde 12-20 saat arasında yatırılmak üzere tepsiyi bir tarafa bırakmalıdır.
2 Yirmi saat sonra pirincin tuzlu suyunu dökerek, pirinçten duru bir su çıkıncaya kadar, fazla sıkmadan iki avuç içinde hafifçe ovalamak suretiyle pirinçleri birçok defalar soğuk su ile yıkamalı ve süzülmeye bırakmalıdır.
3 Pirinçler süzülmekte iken, diğer taraftan da bir tencereye 12 bardak su, 2 silme çorba kaşığı tuz, 1 limonun suyunu koyarak, suyu kaynamaya bırakmalı, su kaynaymca buna; süzülmeye bırakmış olduğumuz pirinçleri ilâve ederek, pirinçleri ancak 11 - 13 dakika arasında haşlamak, sonra da tencereyi hemen ateşten alarak, pirinçleri ince bir süzgeçten geçirmek suretiyle, sularının iyice süzülmelerini sağlamalıdır. (Pilavın demleneceğini de gözönüne alarak, pilavı az yumuşak isteyenler, pirinci 11 dakika, çok yumuşak isteyen de en çok 13 dakika kadar haşlamalıdırlar).
4 Sonra pirinçleri, soğutmadan hemen bir tencereye koyarak, üstüne fındık büyüklüğünde parçalara koparılmış iki yüz gram tereyağı ya da margarinin yarısmı ilâve etmeli ve tencerenin kapağını kapatarak pilavı çok hafif ateşte aşağı yukarı 1 saat demlenmeye bırakmalı, sonra da pilavı güzelce bir karıştırdıktan sonra tabağa almalı ve üstüne, yine fındık büyüklüğünde parçalara koparılmış, kalan yağlar olduğu halde servis yapmaldıır. (Tencerenin kapağı yarım bardak un ve üç çeyrek kahve fincanı sudan yapılmış hamurla sıvadıktan sonra hafif fırında demlendirilmesini öğütleyebiliriz).
NOT: Amber-bû (İran pirinci) bulunmadığında, diğer pirinçlerle de pilav yapılabilir. Ancak bunlara kullanılacak pirinçlerin de Kazlıdere, Viyolin, İpsala gibi en iyi cins ve aynı zamanda bir yıllık yatkın pirinçler olması gerekir. Yine pilav için hangi pirinç kullanılırsa kullanılsın, yukarıda tarife aynen uyulmak gerekmektedir.
|
Çilav (İran) |
|
eksik etek
Aşçıbaşı
Kayıt: 15.03.2010
Mesajlar: 20 Şehir: Gaziantep |
Kısa URL: https://ml.md/lc48669
Gönderme Tarihi: 15.Mar.2010
4,410 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 bardak İran pirinci
12 bardak su
2 çorba kaşığı tuz
1 limonun suyu
Üzerine:
5 çorba kaşığı tereyağı
5 çorba kaşığı margarin
Bir tepsinin içine iyice ayıklanmış, ölçülere göre İran cinsi pirinç konulur, sonra buna tuz ve sıcak su katılarak 15 - 20 saat dinlendirilir. Bu süre dolunca pirincin suları dökülür ve hafifçe pirinçler alanarak 5 - 6 defa yıkanır ve süzülür.
Bir tencereye ölçülere göre su, tuz, bir limonun suyu konularak, su kaynatılır. Sonra kaynar suya pirinçler atılır ve bunlar 12-13 dakika haşlanır. Tencere, hemen ateşten indirilir, pirinçler süzgeçle süzülür, başka bir tencereye alınır, üzerine fındık kadar tereyağı ye margarinden 2,5 kaşık konulur, kapağı kapatılarak hafif bir ateş üzerinde bir saat demlendirilir.
Sonra tencere ateşten indirilir, iyice karıştırılır ve tabağa alınır ve üzerine artan yağlardan fındık kadar yapılarak serpiştirilir ve servis yapılır.
|
ÇİLÂV |
|
atılım
Aşçıbaşı
Kayıt: 26.10.2010
Mesajlar: 20 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc57014
Gönderme Tarihi: 26.Ekm.2010
3,196 defa indirildi / yazdırıldı
|
Beşyüz gram acem pirinci geceden tuzlu sıcak (kaynar değil) ve bol su içine konulur. Pirincin bu suretle suda 12 ilâ 20 saat bekletilmesi şarttır. Bu müddet sonunda tuzlu su dökülür. Pirinç müteaddit defa soğuk suyla yıkanır. Diğer taraftan bir tencereye on altı bardak su ve dört çorba kaşığı tuz konulur. Su iyice kaynatıldıktan sonra içine yıkanmış pirinçler atılarak en fazla on iki dakika kadar haşlanır. Pirinçler süzülür, ve soğumadan derhal küçük bir tencereye ahnır. Üstüne küçük parçalar halinde 112.5 gram iyi cins tereyağı ilâve edilir. Tencerenin kapağı iyice kapatıhr ve çok hafif ateş üzerinde bir saat kadar bekletilir. Sonra tabağa alınır, yine üzerine 112.5 gram yağ küçük parçalar halinde konulur, ve derhal servis yapılır.
Not: Çilâv, İranlıların, kendilerine hâs bir usulde pişirdikleri ve hariçte de rağbet gördüğü lezzetli ve kuvvetli pilâvdır.
|
Çilav |
|
İbrahim Hakkı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.08.2011
Mesajlar: 185 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc67492
Gönderme Tarihi: 02.Eyl.2011
4,176 defa indirildi / yazdırıldı
|
Özgür Şef
3 adet tavuk but
1 su bardağı jasmin pirinci
1 adet büyük yeşil biber
1 adet kuru soğan
1 demet taze soğan
1 dal taze biberiye
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı zerdeçal
Tuz
Karabiber
Pilav tenceresine zeytinyağı dökün. Tavukların her iki tarafı da çıtır olana kadar kızartın. Sonra tavukları bir tabağa alın. Aynı tencereye ince doğranmış kuru soğanları ilave edin kavrulduktan sonra pirinçleri ilave edip iki katı kadar su ilave edin. Bir kere karıştırdıktan sonra tavuklar dahil bütün malzemeyi içine ilave edip karıştırın. Ocağı kısıp tencerenin kapağını kapatın. 30 dakika sonra servise hazır olacaktır.
|
ÇİLAV (İRAN PİLAVI) |
|
im
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc85706
Gönderme Tarihi: 14.Oca.2013
3,057 defa indirildi / yazdırıldı
|
2,5 su bardağı İran pirinci (500 gram amberbu)
250 gram tereyağı
Kapağı sıvamak için:
3/4 su bardağı su ile karıştırılmış 1 su bardağı un
3 litre et suyu (veya su)
1 çorba kaşığı tuz
1) Pirinci 6-8 saat ılık tuzlu suda ıslayınız. Sonra yıkayıp süzdürünüz.
2) Bir tencerede et suyunu kaynatıp tuzunu ve pirinci ilâve ediniz. Kuvvetli ateşte zaman zaman karıştırarak 8 dakika haşlayıp hemen süzgece dökünüz.
3) Süzülür süzülmez tenceresine döküp üzerine tereyağını kızartarak ilâve ediniz.. Tencerenin kapağını kapatıp, tencere ile kapağın kenarını hamurla sıvayınız.
4) Gayet ağır ateşte veya fırında 30 dakika demlendirip servis yapınız.
Not: Tencerenin kenarını sıvamazsanız tencereye geçecek bir kapak koyunuz. Bu, buharın içerde kalmasını sağlar. Demlendirdiğiniz ateş ağır olmalıdır; yoksa pilav dibinden kızarır, sertleşir.
|
|