|
|
Çinko |
|
özgülarıca
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.10.2007
Mesajlar: 135 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc18529
Gönderme Tarihi: 19.Ekm.2007
1,816 defa indirildi / yazdırıldı
|
Metobolizmayı düzenler, saçların büyümesini hızlandırır.
|
ÇİNKO |
|
yaren
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 29.02.2008
Mesajlar: 45
|
Kısa URL: https://ml.md/lc22283
Gönderme Tarihi: 29.Şub.2008
2,076 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çinko, vücudumuza gereken en önemli minerallerden biridir. İnsülin yani kandaki şeker seviyesini kontrol eden hormonun üretimini sağlar. Çinko ayrıca vücudun bağışıklık sistemini de güçlendinr. Enfeksiyonlarla mücadeleye, açık yaralann kapanmasına yardım eder. Doğurganlığı artıran çinko, metabolizmayı düzenler. Maya, kepekli ekmek, mercimek, nohut, kuru fasulye gibi baklagillerde, fındık, kiraz ve kayısıda bulunur.
Maya
200 gramında 50-60 mg çinko bulunan maya, karaciğerin işlevine ve hücre yenilenmesine yardım eden B grubu vitaminleri de içerir. Ciltteki kabuklanmış yaraların dökülmesine ve cildin pürüzsüz bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur. Saç ve tırnakların uzamasını hızlandırır.
Kepekli ekmek
Rejim listelerinin başlıca yiyeceği olan kepekli ekmek, içeriğindeki çinko sayesinde metabolizmayı hızlandırır, sindirimle ilgili rahatsızlıkları ortadan kaldırır. Kepekli ekmek, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.
Baklagiller
100 gr mercimek 3 mg çinko ve 230 kalori içerir. Bunun yanısıra baklagiller protein, kalsiyum, demir, magnezyum gibi mineraller de içerir. Protein ihtiyacını et yerine baklagillerden temin edebilirsiniz.
|
ÇİNKO |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc98975
Gönderme Tarihi: 13.Haz.2014
2,153 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
Yetişkin insan vücudunda ortalama 2-3 g kadar çinko bulunur. Bunun önemli kısmı karaciğer, kemikler, epitel dokular, pankreas ve böbreklerdedir. Kandaki çinkonun % 75i kan hücrelerindedir.
Vücut Çalışmasındaki Görevleri:
1. Hücre çoğalması ile doku büyümesi ve yenilenmesini artırır.
2. Vücudumuzun karbonhidrat, protein ve yağların kullanılmasına yardım eder.
3. Vücudumuzda 40den fazla enzimin yapısında yer alır.
4. Kemiklerin büyümesi ve gelişmesi için gereklidir.
5. Karanlığa adaptasyonda, oksijen taşınması ve bağışıklık sistemi için gereklidir.
6. Kanser riskini azaltır.
7. Üreme organlarının fonksiyonları için oldukça önemlidir.
Kaynakları:
En iyi et, tavuk, deniz ürünleri, karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinler, orta kaynakları süt ve ürünleri, yumurta, düşük kaynakları yağlı tohumlar, kuru baklagillerdir.
Yetersizliğinde Görülen Bozukluklar:
Orta derecede anemi, büyüme geriliği, cinsiyet organlarının gelişememesi, kısırlık, cücelik, kellik, cilt yaraları, eklemlerde şişme ve sertleşme, yaraların iyileşmesinde gecikme, bağışıklık sisteminde yetersizlik, gece körlüğü, tad almada bozukluklar, karaciğer ve dalak büyümesi görülür.
Fazlalığında Görülen Durumlar:
Çok sık görülmemektedir.
Günlük Gereksinim:
Yetişkin bir birey için % 10u emildiğinde 22 mg ,%20 si emildiğinde 11 mg dır. Örneğin, yenebilir besinlerin 100 gramlarındaki çinko miktarları mg olarak şöyledir:
Et 2,00 mg
Karaciğer 4,00 mg
Peynir 2,40 mg
Badem içi 2,56 mg
Ceviz 2,26 mg
Kuru fasulye 1,02 mg
Mantar 1,30 mg
|
|
Çinko Tarifleri Besinlerin Değerleri
|
|