Kısa URL: https://ml.md/lc170480
Gönderme Tarihi: 24.Şub.2023
293 defa indirildi / yazdırıldı
2 su bardağı un
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı süt
Tüm malzemeleri genişçe bir kabın içerisine alın. İyice karıştırın. Hamuru yoğurun. Yumuşak olması gerekiyor. Tezgaha un serpin. Biraz da tezgahta yoğurun. Hamuru 8 eşit parçaya kesin. Bezelerin üstünü kapatın 10 dakika dinlensin. Merdaneyle hamuru büyütün. Yarım ay şekliden içerisine peynir koyarak kapatın. İster patatesli ister kaşarlı yapabilirsiniz. Tavada az yağla pişirebilirsiniz.
Kısa URL: https://ml.md/lc151576
Gönderme Tarihi: 03.Tem.2020
361 defa indirildi / yazdırıldı
1 kilo un
Yarım litre su
1 çorba kaşığı tuz (20 gr.)
İçine isteğe göre peynir, kıyma veya tavuk kullanabilirsiniz.
Öncelikle unu eleyin. Derin bir kaba unu ve tuzu alın. Orta kısmını açın ve içine su ekleyin.
Hamur karıştırdıktan sonra iyice yoğurun. Hamur kıvama gelince yoğurma işini sonlandırabilirsiniz.
Üzerini streç bir filmle ya da nemli bir tülbentle sararak 30 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
Süre sonunda hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar ayırın. Bezeleri önce merdane daha sonra oklava ile daire şeklinde ve 1 milimetre kalınlığında açın.
Hamuru sac veya tava üzerinde alın ve sık sık alt üst edilerek pişirin. Pişen hamurları üst üste dizerek kurutun.
Kullanmak istenildiğinde, su ile hafifçe ıslatılarak temiz bir bez üzerinde 15 dakika bekletin.
İsteğe göre hamuru daha ince açarak istediğiniz malzeme ile hazırlayabilirsiniz.
5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke
2,5 su bardağı kadar su
Ara katlara sürmek için:
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
İç malzemesi için:
8- 9 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Pul biber
Yoğurma kabına unu alın ve üzerine tuzu serpip ortasını havuz şeklinde açın. Ortasına ılık suyu, 1 yemek kaşığı sirkeyi ilave edip ortadan başlayarak kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak bir hamur yoğurun. Tereyağını eritin ve içine 1 çay bardağı zeytinyağı ekleyip karıştırın. Hamuru iki eşit parçaya bölün. Her parçadan 10'ar beze yapın. Her bezeyi tabak büyüklüğünde açın ve ara katlara hazırladığınız yağdan yeteri kadar sürüp 10 bezeyi üst üste koyun. En üstteki bezenin üzerine yağ sürmeyin. Diğer 10 bezeyi de aynı şekilde hazırlayın. Üzerlerini örtüp 1 saat dinlendirin.
İç malzemesi için soğanları piyazlık doğrayın. Bir tencereye zeytinyağını alın ve soğanları hafif karamelize oluncaya kadar soteleyin. Baharatlarla tatlandırın. Soğumaya bırakın. Tepsiyi tereyağı ile yağlayın. Bezelerden birini alın ve tepsinin içinde elinizle çekip tepsiye yerleştirin. Hamuru tepsinin kenarlarına kadar yükseltin. İç malzemeyi üzerine yayın. Diğer bezeyi de biraz tezgahta büyütün ve iç malzemenin üzerine yerleştirin. Yan duvarlardaki hamuru kenarlardan üzerine bastırın. Dilim dilim kesin. Kalan yağlı karışımı üzerine sürün. Önceden ısıtılmış fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişirin.