|
|
Çorbalar Hakkında |
|
sait
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.05.2008
Mesajlar: 66 Şehir: Çankırı |
Kısa URL: https://ml.md/lc24074
Gönderme Tarihi: 26.May.2008
2,187 defa indirildi / yazdırıldı
|
Öğünlerin başlangıç yemeği olarak mide özsularını harekete geçirici etkisi olan et suları ile yaş ve kuru sebzeler, çeşitli unlar ve tahıllarla süt, yumurta, limon gibi katkı maddeleri karışımı ile hazırlanan çorbaların, gerek besin ihtiyacı, gerekse beslenme alışkanlıkları açısından beslenme düzeninde önemli ve vazgeçilmez bir yeri vardır.
Günümüzde artık çorbaların tad unsurları kadar, pişirme kolaylıkları ve besin değerleri üzerinde de durulmaktadır. Çorbalar genellikle, her ailenin beslenme tutumuna, ihtiyaçlarına ve özelliklerine göre, kahvaltı dahil olmak üzere her üç öğünde yer alabilir.
|
Çorbalar Hakkında |
|
sarpa
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.08.2008
Mesajlar: 22 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc26638
Gönderme Tarihi: 18.Ağu.2008
2,324 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çorbalar, her türlü yiyecek maddesi ile etsuyu ya da suyla hazırlanan, sıvı oranı bol yiyeceklerdir.
Çorba pişirilirken içine et suyu veya tavuk suyu koymak lezzet için şarttır. Et suyu için kasaplardan alınacak iri sığır kemiklerinden faydalanılır. Bu kemikler kaynatılıp elde edilen su yemeklerde kullanılırsa yağ az sarf edilmis olur.
Çorbalarda kullanılacak her çeşit şehriye, tenceredeki su kaynamağa başlayacağı sırada konur, bir taşım kaynayana kadar şehriyeler birbirine yapışmasın diye karıştırılır. Sonra bir müddet kaynamaya devam eder ve pişince indirilir.
Kemikten et suyu elde edilirken, et kokusunu kaybetmesi için tencereye su ile beraber biraz kereviz, havuç ve bir baş soğan koymalıdır, iyice kaynadıktan sonra bu suyu tülbentten süzerek bir kenara ayırmalıdır.
Çorbalar sofrada daima birinci yemek olarak verilir.
|
Çorbalar Hakkında |
|
Kibele
Aşçıbaşı
Kayıt: 01.07.2009
Mesajlar: 24 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc37830
Gönderme Tarihi: 01.Tem.2009
2,182 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çorbalar hakiki değeri iştah açıcı olmaları ve mide sularının ifrazatını arttırarak sindirime yardım edişleridir. Bu nedenle akşam yemeğinde çorba içmek adet haline gelmiştir.
Çorbalar, yemek yeme kurallarına göre akşam yemeği mönüsünde yer alır.
Çorbaların lezzetli oluşu, hazırlanışlarındaki incelik, ondan gelecek yemek hakkında bir bilgi verebilir.
Çorbaların yapılışında, temel yemek sularından faydalanmak gerekir.
Konsomeler, et ve sebze suları, içinde yumurta sarısı bulunan süt veya kremayla koyulaştırılarak hazırlanmış çorbalar, püre haline getirilmiş sebze çorbaları, çeşitli unlarla hazırlanmış çorbalar, şeffaf çorbalar, ve taneli çorbalar.
|
Çorbalar için Püf Noktaları |
|
karlı
Aşçıbaşı
Kayıt: 14.03.2017
Mesajlar: 23 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc123794
Gönderme Tarihi: 14.Mar.2017
1,357 defa indirildi / yazdırıldı
|
www.miele.com.tr
Hafif bir çorba harika bir menü başlangıcıdır, aynı zamanda az kalorili lezzetli bir ana yemek yerine de geçebilir. Patates, sebze, balık ve buna benzer bir yemeği zenginleştirirken aynı zamanda harika bir et suyu çorba olarak da hazırlanabilir.
Biraz baharat, biraz krema ile çorbanın tadına bir çok yön getirilebilir.
Psikologların da çorbaların etkisi konusunda, lezzetleri neşelendirirken aynı zamanda gerginliğe de faydasının olduğuna hemfikirler.
Sebze çorbalarını az kalorili ve lezzetli bir şekilde koyulaştırmak için püre yapmak en doğru yoldur. Bütün malzemeleri tarifte yazıldığı gibi pişirin ve daha sonra püre haline gelinceye kadar mikserden geçirin. Bundan önce sebze parçalarını dışarı alın, püre yapıldıktan sonra tekrar içine koyun. Un ve yağ veya başka bağlayıcı ürünler kullanmadan taneli güzel bir çorba hazırlamış olursunuz.
Yumurta ile terbiye edilen çorbalar, sıcak suyun içinde çırpılan yumurtanın ilavesinden sonra bir daha kaynatılmamalıdır.
Çorbayı koyulaştırmak için yağ-un gibi eski usullerden faydalanılır: 40 gr. tereyağını 40 gr. un ile yoğurun. Bu hamuru 1000 ml soğuk suyun içine koyun ve pişirin.
Hamurun içindeki un soğuk suyun içinde yapışmaz, baştan itibaren pişmeye başlar ve çorba kıvamını buluncaya kadar pişmeye devam eder.
Çorba pirinç veya nişasta ile koyulaştırılacaksa, topaklanmaması için pişirme sırasında devamlı karıştırılmalıdır.
Çorbalara taze otların katılması sonucunda çorba özel bir lezzet, aroma ve vitamin kazanır.
Pişirme süresinin kısaltılması sıcak su ilavesi ile mümkün olabilir (yağlı ve unlu bağlayıcılar için uygun değildir).
Çorba ve tencere yemeklerini, istisnaları dışında, üstü kapalı olarak pişirin. Böylece sıvı kaybı çok az olur.
Tencere içindeki ısıyı eşit dağıtmak için çorba ve tencere yemeğini pişme sırasında karıştırınız.
Yemek otomatik programda pişecekse, bu yemek hazırlanırken göz önünde tutulmalıdır. Genelde hazırlanan bütün malzemeler pişirme kabında karıştırılır. Bazı farklılıklar (yumurta veya krema ilavesi) tarifte belirtilir.
Otomatik programda yemek pişirmek gerektiğinde yiyeceğin ağırlığı girilmelidir. Tabak ağırlığı önemli değildir. Otomatik programda pişirme süreleri manuel güç ve süre girişinden farklı olabilir.
Genelde içinde çorba veya tencere yemeğini hazırlayacağınız kabı cam kasenin içinde alttan 1. rafa yerleştirin.
|
|
Çorbalar Hakkında Tarifleri Aşçılığın Püf Noktaları
|
|