Kısa URL: https://ml.md/lc173548
Gönderme Tarihi: 04.Ağu.2023
278 defa indirildi / yazdırıldı
Çöven otu ülkemizde de yetiştirilen en şifalı bitkilerden birisidir. Çöven otu pek fazla bilinmese de tükettiğimiz pek çok yiyecek içerisinde yer almaktadır. Özellikle tahin helvası yapımında ve üzüm pekmezi ile ekmek yapımında çöven otu kullanılmaktadır. Çöven otu, çöğen familyası içerisinde yer alan ve yetiştirilmesi oldukça ekonomik olan bir bitki türüdür. Çöven otu kendi içerisinde 100 farklı türe sahiptir. Pek çok yiyecek içerisinde kullanılmasının nedeni ise faydalarının oldukça fazla olmasıdır.
Kısa URL: https://ml.md/lc106014
Gönderme Tarihi: 18.Mar.2015
1,641 defa indirildi / yazdırıldı
Çöven otu, yaz aylarında beyaz veya pembe renkli çiçekler açan, kalın köklü ve otsu bir bitkidir. ilkbaharın ilk aylarında toprak kürekle açılarak kökler çıkartılır. Yaş kökler güneşe serilerek kurutulur. Nadiren ilaç olarak faydalanılır. idrar ve balgam söktürücü etkisi vardır. Kaynatılarak elde edilen kreması "nadef" (Arap kökenli bir sözcük) olarak isimlendirilmektedir.