|
|
ÇULLUK KIZARTMASI |
|
DARI
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.03.2007
Mesajlar: 416 Şehir: Kırıkkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc12518
Gönderme Tarihi: 10.Mar.2007
2,904 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
3 çulluk,
1 kahve fincanı su,
2 çorba kaşığı sadeyağ,
yeteri kadar tuz.
İçi için:
Çulluğun içleri,
1+1/2 çorba kaşığı sadeyağ,
yeteri kadar tuz ve karabiber.
Kızartılması için:
6 dilim forma ekmeği,
2 çorba kaşığı sadeyağ,
1 çorba kaşığı zeytinyağı.
Yapımı: Çullukları iki - üç gün kara yatırdıktan veya buzdolabında dinlendirdikten sonra tüylerini yolup içlerini temizlemeli, ince tüylerini tütsüleyerek giderdikten sonra bol akarsuda iyice yıkamalı. Temizlenip yıkanmış çullukları, rahatça alabilecek bir tepsiye veya yayvan bir güvece koymalı, iki çorba kaşığı sadeyağ kattıktan sonra kabı kızgın bir fırına sürmeli. Çullukların önce bir yanlarını pembeleşinceye kadar kızartmalı. Sonra öbür yanlarını çevirmeli ve böylece güveci fırında 20 - 22 dakika kadar tutarak çullukları pişirmeli.
Çulluklar fırında pişerken önceden çıkarılmış içlerini, ödlerini dikkatle ve patlatmadan çıkarıp attıktan sonra iyice yıkayıp temizlemeli. Sonra bunları küçük bir kuşaneye koymalı. Üstüne tuzunu ve biberini serptikten sonra birbuçuk kaşık sadeyağ katmalı ve tencereyi kuvvetli bir ateşe oturtmalı. Yağ kızdıktan sonra tahta kaşıkla karıştırarak çulluk içlerini 8 dakika kadar kavurmalı. Sonra ateşten indirmeli ve kaşıkla iyice ezerek püre durumuna getirmeli.
Bir tavaya iki kaşık sadeyağla bir kaşık zeytinyağını koyup kızdırmalı. Sonra bu yağın içine kabukları kesilmiş ekmek dilimlerini atıp iki yanlarını da kızartmalı. Ekmekler kızarınca bunları kevgirle tavadan çıkarmalı. Püre durumuna getirilecek biçimde ezilmiş çulluk içlerini eşit ölçüde bu ekmek dilimlerinin üstüne sürmeli ve pişirildikten sonra servis tabağına yerleştirilmiş olan tüm veya ikiye bölünmüş çullukların çevresine yerleştirmeli. Kuşların içinde piştiği kabı kuvvetli bir ateşe oturtmalı. Tahta kaşıkla kabın dibini kazırcasına yağlı suyu karıştırırken bir fincan sıcak su dökmeli. Karıştırarak bir taşım kaynattıktan sonra bu salçayı bir kâseye koyup servis tabağıyle birlikte sofraya çıkarmalı.
|
FIRINDA ÇULLUK KIZARTMASI |
|
maden
Aşçıbaşı
Kayıt: 09.03.2009
Mesajlar: 20 Şehir: Zonguldak |
Kısa URL: https://ml.md/lc34423
Gönderme Tarihi: 09.Mar.2009
3,199 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 adet çulluk
60 gram sadeyağı ya da margarin (3 çorba kaşığı)
1,5 kahve fincanı su
Tuz
İçi:
3 çulluğun içleri
60 gram çiçekyağı (3 çorba kaşığı)
Tuz
Karabiber
KIZARTMAK İÇİN:
6 ya da 12 dilim ekmek
80 gram çiçekyağı (4 çorba kaşığı)
1 Serince bir yerde 2 - 3 gün bekletildikten sonra, tüyleri yolunmuş ve tütsülenmiş 6 adet çulluğun gerilerinin alt kısımlarındaki boşluğu bir bıçakla küçük kestikten sonra burada içeriye parmak sokmak suretiyle hayvanların içlerini çıkarmalı ve içlerinden çıkan, ciğer ve bağırsakları da sonradan kullanmak üzere bir tarafa ayırmalıdır.
2 Çullukları, içine rahatça alabilecek küçük bir tepsi, ya da bir tencereye 3 silme çorba kaşığı sadeyağ, ya da margarin ile içlerini çıkartmış olduğumuz çullukları koyarak çullukların bir tarafları iyice pembeleştikten sonra diğer taraflarını çevirmek suretiyle bunları çok kızgın fırında 18-22 dakika arasında kızarmaya bırakmalıdır.
3 Kuşlar pişmekte iken, diğer taraftan da küçük bir kaba 3 silme çorba kaşığı çiçekyağı koyarak kızdırmalı, sonra da kızdırılmış bu yağa, bir tarafa ayırmış olduğumuz ciğer ve bağırsaklarla 1 kahve kaşığı karabiber ve 1 tatlı kaşığı da tuz koyarak, arada bir karıştırmak suretiyle bunları 8 dakika kadar sote etmeli, sonra kabı ateşten alarak, çatalla üstlerine iyice bastırmak suretiyle içleri ezmelidir.
4 Sonra, ezmiş olduğumuz bu içleri, kenar kabukları çıkarılmış ve aşağı yukarı 4 santim en, 6 santim boy ve yarım santim inceliğinde dilimlere kesilmiş ve her iki tarafları da nar gibi oluncaya kadar 4 silme çorba kaşığı çiçekyağmda kızartılmış 6, ya da 12 dilim kızarmış ekmeklerin üstlerine tereyağı sürer gibi eşit bir surette bu içleri sürmeli ve üstlerine iç sürülmüş bu kızarmış ekmekleri servis tabağına yerleştirdikten sonra, pişirmiş olduğumuz kuşlar, birer ya da ortalarında nikiye kesilmiş olarak kızartılmış ekmeklerin üstlerine oturtmalıdır.
5 Kuşların içinde piştiği kızartma yağma da bir buçuk kahve fincanı su ile yarım kahve fincanı da kanyak koyarak, kuvvetli ateşte kabı kazırcasına karıştırarak, bu konyaklı ve yağlı suda, ancak bir taşım kaynatmalı ve salçalığa alarak, çullukları yanında salçası olduğu halde servis yapmalıdır.
|
|
ÇULLUK KIZARTMASI Tarifleri Bıldırcın Tarifleri
|
|