|
Çürütme (Kilis) |
|
gazo
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.11.2014
Mesajlar: 60 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc139421
Gönderme Tarihi: 29.Arl.2018
1,598 defa indirildi / yazdırıldı
|
Zeytinyağı çelik bir tencerede ısıtılır. 5 diş sarımsak soyulur, bütün olarak yağda pembeleştirilir. Salçalar ilave edilerek bir iki kez daha karıştırılır. Soğutulur. Üzerine 5 - 6 su bardağı su ilave edilir. Tuz ve koruk suyu konur, kaynatılır. Ekmekler bir lokmalık kırılır.
Süzgeçte yıkanarak suyu süzülür. Kaynayan suya ilave edilir. Ekmekler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Nane ve dövülmüş 3 diş sarımsak ilave edilir.
|
Çürütme (Kilis) |
|
yeni sayfa
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.09.2019
Mesajlar: 26 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc146002
Gönderme Tarihi: 01.Ekm.2019
496 defa indirildi / yazdırıldı
|
Millî Eğitim Bakanlığı
4 adet yumurta
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı domates salçası
2 adet yeşil sivri biber
Yarı pişmiş kuru yufka
1 tatlı kaşığı tuz
4 su bardağı su
1 fincan sıvı yağ
Yağ tencereye konulur, yağ kızınca küçük doğranmış soğanın hepsi ilave edilir, soğan pembeleştirilir. Doğranmış yeşil sivri biber ilave edilir, pembeleştirilir.
Yumurtalar kırılır ve katı bir şekilde pişirilir.
Yumurtalar piştikten sonra 4 su bardağı su ilave edilir, su ilave edildikten sonra domates salçası eklenir ve kaynamaya bırakılır.
Su kaynamaya başlayınca küçük doğranmış domatesler ilave edilir, 5 dakika kaynamaya bırakılır.
Yarı pişmiş kuru yufka ufalanır, kaynayan tencereye ilave edilir, 10 dakika daha kaynatılır.
Kâselere konularak sıcak olarak servis edilir.
|
Çürütme (Kilis) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177024
Gönderme Tarihi: 26.Mar.2024
63 defa indirildi / yazdırıldı
|
Fatma Canözer
Kurutulmuş 2 pide
3 yumurta
1 baş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı kuru nane
1 çay bardağı koruk ekşisi
2,5 çay bardağı zeytinyağı
4 su bardağı su
Tuz
Sarımsak dış dış ayrılır ve bütün olarak 2 çay bardağı zeytinyağında kızartılır.
Diğer yanda salçalar, koruk ekşisi, tuz ve su ile kaynatılır.
İçine, sarımsaklı zeytinyağı aktarılır, iyice kaynatılır.
Pid ler ıslatılır ve üçgen parçalanarak sosa katılır.
Pide parçaları yumuşayana dek pişmeye bırakılır. Pişince üzerine kuru nane serpilir.
Yumurtalar kalan zeytinyağında kızartılır.
Tabağa sos döşendikten sonra üzerine yumurtalar yerleştirilir.
Zeytinyağlı olduğu için isteğe göre sıcak ya da soğuk yenilebilen çürütme, yine isteğe bağlı olarak biraz değişik şekillerde de hazırlanabiliyor. Kimi hanımlar sarımsağı yağda kızartmadan dövüp yemek ocaktan ineceği sırada ekliyor, kırın hanımlar da pişmiş yumurtaları tencereye, pişmiş yemeğin üzerine aktarıp karışık olarak servis yapıyor.
Not: Yemek, esas olarak kuru pide ve ekmekleri değerlendirme yöntemidir. Aslında pide ile yapılsa da pidenin bulunmadığı durumlarda kuru ekmek de kullanılabiliyor. Yörede pideye pide ekmeği de denmekte. Yumurta genellikle kışı başına 1 tane olarak hesaplanır. Merkez ilçede biraz daha farklı pişiriliyor. Soyulmuş sarımsak bütün halinde zeytinyağına atılıyor. Pembeleştiğinde, üzerine istenen sayıda yumurta kırılıyor 2 pideye 2 yumurta ideal sayılıyor. Biraz karıştırılıp yumurtaların badem büyüklüğünde parçalar halinde kalması sağlanıyor. Diğer yanda sumağa kaynar su dökülüp yalnızca tahta kaşıkla (madeni kaşık ekşi tadı olumsuz etkiliyor) üzerine bastırılıyor ve su bir kazana alınıyor. Kazana temiz su ekleniyor, ekşiliğine bakılıp kaynatılıyor. İçine kuru ekmekler doğranıyor. Ekmekler yumuşayınca yumurtalar ekleniyor, hızla ezilmiş sarımsak aktarılıp üzerine nane üfeleniyor. Kimileri de çürütmeye yumurta koymuyor.
|
|