|
Dalgan Kavurması (Aydın) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc175749
Gönderme Tarihi: 30.Arl.2023
269 defa indirildi / yazdırıldı
|
Aydın Valiliği
1 bağ dalgan otu (ısırgan otu)
1 adet orta boy kuru soğan veya 2 adet pırasa
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
50 ml zeytinyağı
Isırganlar yarım saatten az olmayacak şekilde bol suda bekletilir. İyice yıkanıp, süzülür. Süzülen ısırgan otları kabaca doğranır.
Kabukları alınan soğan küçük küpler şeklinde doğranır.
Kavurma kabı içine alınan zeytinyağı, orta ateşte yakmadan kızdırılır.
Kızgın yağda soğanlar karıştırılarak, hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.
Pembeleşmiş soğanların üzerine ısırgan otları ilave edilir. Kısık ateşte suyu çektirilene değin kavrulur.
Kavrulma tamamlanmak üzere iken kırmızı toz biberi ve tuz ilave edilir. Birkaç dakika bekletilerek ateşten alınır.
Dalgan kavurması sade ya da yoğurt ile birlikte sıcak servis edilir.
Not: Kavurma üzerine yumurta da ilave edilebilir. İstenirse otlara kabaca sarımsak da eklenebilir. Çoğunluğu dalgan olmak üzere pırasa, soğan ve çeşitli otların bir araya getirilmesiyle yapılan ot kavurmasıdır. Aydın’da her yerde ısırgan otuna rastlamak mümkün. Aydın ve çevresinde ısırgan otu kavurmaları genellikle çiğden yapılır. Isırgan otu; kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum ve A, B, C, K vitaminlerini dışında daha birçok vitamin içermektedir.
|
Dalgan Kavurması (Aydın) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc31449
Gönderme Tarihi: 21.Arl.2008
5,044 defa indirildi / yazdırıldı
|
Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 bağ dalgan otu
1 soğan
2 pırasa
Tuz
1 çorba kaşığı kırmızı biber
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Dalganlar yıkanıp ayıklandıktan sonra küçük küçük doğranır. Soğan ve pırasalar doğranarak zeytinyağı ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Doğranmış dalganlar soğanın üzerine konur ve kısık ateşte kavurmaya devam edilir. Kavrulmak üzereyken kırmızı biberi ve tuzu ilave edin. Birkaç dk sonra ateşten alarak servis yapın. Yoğurtlu veya sade servis yapılabilir. Tercihe göre kavurma esnasında yumurta da kırılabilir.
|
|