|
|
Damat Paçası (Hazır yufkadan) |
|
Sergün
Aşçı
Kayıt: 23.03.2011
Mesajlar: 19 Şehir: Ordu |
Kısa URL: https://ml.md/lc62953
Gönderme Tarihi: 04.May.2011
10,294 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sahrap Soysal
2-3 adet tavuk göğsü veya 1 adet ufak bütün tavuk
6 su bardağı tavuk suyu
3 adet hazır yufka
Sos için;
3 yemek kaşığı sıvıyağ
3 yemek kaşığı yoğurt
3 adet sarımsak (dövülmüş)
2 adet yumurta sarısı
3 yemek kaşığı dolusu un
1 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı sirke
3 su bardağı tavuk suyu
öncelikle, tavuk etlerini, 9 bardak su ilavesiyle haşlanmaya bırakın.
Bu arada hazır yufkaların her birini dörder parçaya ayırın. Fırın tepsisinin üzerine gelişigüzel üst üste ve yanyana yerleştirin.
10 dakika önceden, ısıtılıp 175 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dakika iyice kuruyup sararıncaya dek kızartın. Kızaran yufkaları fırından alıp orta boy cam bir fırın kabına ya da bakır fırın tepsisine koyun ve üzerine 6 su bardağı sıcak tavuk suyu gezdirin.
Üzerine haşlanan tavukları incecik didikleyin. İyice yumuşaması için sönmüş ama hala sıcak olan fırında 5 dakika daha tutup çıkarın.
öte yandan, sosu hazırlamak için; sıvıyağı, yoğurdu, dövülmüş sarımsağı, sirkeyi, tuzu, yumurta sarısını, unu ve 3 su bardağı ılık tavuk suyunu derin bir kapta mikserle
2-3 dakika çırpıp, bir tencereye aktarın.
Orta ateşte sürekli karıştırarak, muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca ocaktan alın.
Son olarak, bu sosu tavuklu yufkaların üzerine döküp üzerine, isterseniz tereyağında kızdırdığınız kırmızı biberi gezdirin.
Dilimleyip sıcak olarak servise sunun.
|
Damat Paçası |
|
Zerdali
Aşçıbaşı
Kayıt: 26.06.2007
Mesajlar: 28 Şehir: Nallıhan |
Kısa URL: https://ml.md/lc72773
Gönderme Tarihi: 18.Şub.2012
2,457 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım tavuk göğsü (haşlanmış)
3 yufka
125 margarin sıvıyağ karışık
3 su bardağı tavuk suyu (bir bardağı sos için)
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
Tepsi yağlanır, yufkanın bir tanesi kenarlarından taşıcak şekilde yayılır. İkinci yufkayı buruşturarak diğerinin üzerine koyun, tekrar yağlayın. Üçüncü yufkayı da buruşturarak koyun. 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin. Fırından çıkınca, üzerine 2 su bardağı soğuk tavuk suyunu dökün.
Bir tencerede unu, yumurtayı, sirkeyi, bir su bardağı su, bir su bardağı tavuk suyunu karıştırın. Katılaşıncaya kadar ocakta pişirin. Pişen yufkanın üzerine yayın, tavuk etlerini ufak ufak diderek üzerine yerleştirin, kırmızı biber serperek servis yapın.
|
Tavuklu Damat Paçası |
|
şems
Aşçıbaşı
Kayıt: 11.03.2015
Mesajlar: 27 Şehir: Konya |
Kısa URL: https://ml.md/lc105828
Gönderme Tarihi: 12.Mar.2015
2,978 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet ince yufka
2 bardak koyu yoğurt
1 adet tavuk
3 adet yumurta
2 kaşık un
1 kahve fincanı sirke
4 diş sarımsak
2 kaşık margarin
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşıgı karabiber
1 çay kaşıgı pulbiber
Haşlanmış yarım tavuk kemiklerinden ayrılarak küçük parçalara bölünür. Bir tepsi veya ısıya dayanıklı bir tabak yağlanır, içine yufkalar döşenir, araları erimiş yağ ile yağlanır ve fırında pembe renkte kızartılır. Fırından çıkarılınca üzerine tavuk parçaları yerleştirilir, tuz ve karabiber serpilir, üzerine birkaç kepçe tavuk suyu gezdirilir.
Ayrı bir kaba üç yumurta, iki kaşık un ve döğülmüş sarmısak telle çarpılır, yoğurt eklenir. Yine karıştırarak iki-üç kepçe tavuk suyu konur ve hafif ateş üzerinde karıştırarak koyulturulur. Ateşten alındıktan sonra sirke, tuz, biber eklenip karışttrılır ve yufkalı tavuğun üzerine dökerek kapatılır. Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilir.
|
Damat Paçası |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145302
Gönderme Tarihi: 31.Ağu.2019
612 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet tavuk but
1 adet yufka
1-2 yemek kaşığı tereyağı
1-2 kepçe tavuk suyu
Tuz
Karabiber
Yoğurt sosu için:
3 su bardağı tavuk suyu
3 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta + 1 yumurtanın sarısı
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için:
1 yemek kaşığı tereyağı
2 çay kaşığı kırmızı pul biber
Tavuk butları 5-6 su bardağı kadar suyla etler didiklenecek kıvama gelene kadar haşlayın.
Yufkadan elinizle 2-3 parmak genişliğinde parçalar koparın.
Fırın kabını yağlayıp yufkaları yerleştirin.
Yufkaların üzerine tereyağı parçaları yerleştirin.
Fırını 190 dereceye ayarlayıp ısıttıktan sonra yufkaları fırına verip kızartın.
Bu esnada tavukların suyunu süzüp kenara alın.
Etlerini çatalın ucuyla didikleyip tuz ve karabiberle tatlandırın.
Sarımsakları ezin.
Yoğurt sosu için yoğurt, yumurta, un, tuz ve sarımsağı bir sos tenceresinde karıştırın.
Tavuğun haşlama suyundan sosa ilave edip orta ateşte muhallebi kıvamı alana kadar pişirin.
Sosa sirkeyi de ilave edip karıştırın ve altını kapatın.
Kızaran yufkaları fırından çıkarıp üzerine tavuk suyunu gezdirin.
Yoğurtlu sosun yarısını ve tavuk parçalarını yufkaların üzerine yayın.
En üste yeniden yoğurtlu sostan yayıp yeniden fırına verin.
200 derecede üstü kızarana kadar pişirdiğiniz damat paçasını servis etmeden önce üzerine kırmızı biberli tereyağı gezdirin.
|
Damat Paçası |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178369
Gönderme Tarihi: 27.Haz.2024
48 defa indirildi / yazdırıldı
|
Türkan Erdoğan
5 adet yufka
4 parça tavuk göğsü
3 yemek kaşığı sıvıyağ
4 yemek kaşığı yoğurt
4 diş sarımsak
3 adet yumurta sarısı
3 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz
Sirke
Tereyağı
Kırmızı toz biber
Tavuklar haşlanır. Çıkan tavuk suyundan 3 su bardağı kadar ayrılır.
Yufkalar parça parça olarak rastgele fırın tepsine konur. 150-200 derece fırında 15-20 dakika kızartılır.
Yufkalar fırından alınır, bir borcam veya tepsiye konur.
Üstüne haşlarken çıkan tavuk suyunun bir kısmı gezdirilir.
Tavuklar didik didik ayıklanır, yufkaların üzerine gelişigüzel serilir, fırında 5-6 dakika bekletilir.
Sos için yoğurt, yağ, sarımsak, sirke, tuz, un ve yumurta, kalan tavuk suyuyla karıştırılır, orta ateşte yoğun kıvam alana kadar karıştırılır.
Kıvam aldıktan sonra da tavuk ve yufkanın üstüne dökülür.
Son olarak tereyağı ile kırmızı toz biber kızdırılır, yemeğin üstüne serpilir.
Tereyağına alternatif olarak salça da kavrulup sos yapılabilir.
Not: Rumeli yörelerinde gelin, baba evine el öpmeye geldiğinde baklava açılması âdettenmiş. Baklava açılırken artan yufkayla da bu yemek yapılırmış. Peki “Damat Paçası” adı nereden geliyor? Damadı bilemeyiz ama yemeğe sarımsak ve sirke konduğu için paça denmiş olmalı.
|
|
Damat Paçası (Hazır yufkadan) Tarifleri Rumeli Yemekleri
|
|