|
Dede Çorbası (Bursa) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc31490
Gönderme Tarihi: 21.Arl.2008
4,426 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Dede çorbası köyde bulunan yatırın başında yapıldığı için bu adı almıştır. Bugün yatır köyün mezarlığına kaldırılmış ve insanlarında yatıra ilgisi kalmamıştır. Adak adayanlar çocuğu konuşmadığı veya yürümediği için yatırın başında dede çorbasını çocuklarına içiriyorlardı böylece konuşamayan çocukların konuşacağına yürüyemeyenlerin de yürüyeceğine inanıyorlardı . Günümüzde bu tür inançlar azaldığı gibi dede çorbası günlük olarak ve ölünün ardından üç gün sonra pişiriliyor. Ölü evine gelenlere ikram ediliyor.
Dede çorbası yapmak için un tuz ve su ile hamur yapılıyor eğer çorba az yapılacaksa bir bezelik hamur yapılıyor . Beze erişte kalınlığında açılıyor oklavaya doladıktan sonra bir parmak kalınlığında parçalara kesiliyor. Şeritler halindeki parça hamurlar bıçakla yenide küçük dikdörtgen parçalar kesiliyor, eğer daha küçük parçalar isteniyorsa dikdörtgen şeklindeki hamurlar tekrar ortadan ikiye bölünüyor. Dede çorbası sade hamur ile yapıldığı gibi farklı malzemelerle de yapılıyor. Tavuk suyunda veya tavuklu nohutlu olarak da pişiriliyor. Çorbanın kıvamını tutturmak için içine biraz un katılıyor. Çorbayı ocaktan almadan önce tereyağı ve nane bir kapta eritildikten sonra çorbanın üzerine dökülüyor. Kolay bir çorba olduğundan ramazanlarda ve yazın tarladan döndükten sonra hazırlanarak tüketilmektedir.
ML® Dedem Kurabiyesi için tıklayın
|
Dede Çorbası (Bursa) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116363
Gönderme Tarihi: 23.Nis.2016
2,886 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
200 gr tavuk
1 bardak un
1 bardak nohut
1 kaşık tereyağı
Nane
Tuz, un, su ve tuz ile hamur yapılarak, oklava ile erişte yufkası kalınlığında açılır, yufka oklavaya dolandıktan sonra bir parmak kalınlığında kesilir. Şeritler halindeki parça hamurlar bıçakla, uzun kenarı 1cm olan dikdörtgen parçalar kesilir, eğer daha küçük parçalar isteniyorsa dikdörtgen şeklindeki hamurlar tekrar ortadan ikiye bölünür. Nohut ve tavuk başka tencerelerde pişirildikten sonra tavuk etleri elle küçük parçalara ayrılır. Tavuk suyuna hamurlar ile tavuk eti ve haşlanmış nohut atılarak yaklaşık 15 dk kısık ateşte pişirilir. Çorbayı ocaktan almadan önce tereyağı ve nane başka bir kapta eritildikten sonra çorbanın üzerine dökülür.
Not: Halk inançları arasında yaygın olan Dede, Yatır, Türbe pratiklerinin geleneksel Bursa mutfak kültürüne yansımasıdır. Yaşadığı dönemde bilge kişiliği ile tanınan, köyün kurucusu, özel yetenekleri olan kişilerin yatırlarında olması istenen dilekler dilenir, bu dilekler gerçekleştikten sonra yatırın yanında çorba dağıtılır. Kolay bir çorba olduğundan ramazanda ve yazın tarladan döndükten sonra hazırlanarak tüketilmektedir.
|
Dede Çorbası (Bursa) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc146409
Gönderme Tarihi: 29.Ekm.2019
809 defa indirildi / yazdırıldı
|
200 gram tavuk
1 su bardağı un
1 su bardağı nohut
1 tatlı kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı su
Nane
Tuz
Un, su ve tuzu bir kaba koyarak hamur elde edin.
Hamurunuzu açıp oklavaya doladıktan sonra bir parmak kalınlığında kesin.
Şerit halindeki hamurları dikdörtgen şeklinde kesin. Eğer daha küçük parçalar isterseniz dikdörtgen şeklindeki hamurları tekrar ortadan ikiye bölün.
Nohut ve tavuğu haşladıktan sonra tavukları küçük parçalara ayırın.
Tavuk suyuna erişteleri, tavukları ve haşlanmış nohudu ilave edip yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin.
Tüm malzemeler yumuşayınca tereyağı ve naneyi çorbanızın üzerine gezdirip ocaktan alın.
Çorbanız hazır, hemen servis edebilirsiniz.
|
|