|
Demir Tatlısı (Erzurum) |
|
salkım
Aşçıbaşı
Kayıt: 05.06.2009
Mesajlar: 27 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc37156
Gönderme Tarihi: 05.Haz.2009
3,827 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 kişilik
2 su bardağı un
3 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
Şerbeti için:
3 su bardağı su
3 su bardağı tozşeker
Yarım limonun suyu
Kızartmak için: Sıvıyağ
Şekil vermek için: Hamur demiri
Şerbeti hazırlamak için, su ve tozşekeri kaynatın. Limon suyunu ekleyin. Tencereyi ocaktan alıp, şerbeti soğumaya bırakın. Ayrı bir yerde un, yumurta ve yoğurdu karıştırın. Akıcı bir kıvamda olmasına dikkat edin (Gerekirse bir miktar su ekleyebilirsiniz). Sıvıyağı tavada kızdırın. Hamur demirini kızgın sıvıyağa batırırı. Daha sonra hamura batırın. Tekrar sıvıyağa batırın. Hamur bir süre sonra kendini sıvıyağa bırakır. Bu şekilde hamuru kızartın. Bütün hamur bitince soğuk şerbete atın. Birkaç dakika bekletip servis yapın.
Fotoğraf "perver" tarafından gönderildi. 19.11.2019
|
Demir Tatlısı (Erzurum) |
|
Halfeti'li
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 29.01.2020
Mesajlar: 58 Şehir: Şanlıurfa |
Kısa URL: https://ml.md/lc148211
Gönderme Tarihi: 30.Oca.2020
589 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yumurta, yoğurt, su, karbonat ve kabartma tozu ile akıcı bir şekilde hazırlanan hamurun içerisine, yağda kızdırılmış olan özel desenli bir demir batırılarak hamuru tutması sağlanır.
Ardından, demir, üzerindeki hamurla birlikte, kızgın yağın içerisine batırılarak hamurun demirden ayrılması ve pişirilmesi sağlanır.
Piştikten sonra, bir tabağa yağı süzülerek çıkarılan tatlının üzerine, daha önce hazırlanmış şerbet dökülerek servis yapılır.
Not: Demir tatlısının kaynağı hakkında kesin verilere ulaşılamamış olmakla birlikte, Türkiyenin dışında Suriye, İtalya, Almanya, Fransa gibi ülkelerde de eskiden beri yapıldığı bilinmektedir. Erzurum Şehrinde bolca tercih edilen tatlı çeşitlerinden birisidir.
|
Demir Tatlısı (Erzurum) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc174618
Gönderme Tarihi: 15.Ekm.2023
145 defa indirildi / yazdırıldı
|
Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Lokma tatlısının şekillisidir.
Yumurta, yoğurt, su, un ve kabartma tozu ile sıvı bir hamur yapılır.
Yağda kızdırılmış şekilli demir hamura batırılır, demire yapışan hamur kızartma yağına bırakılır ve kızartılır.
Yağdan çıkarılan kızarmış hamurlar şerbette bekletilir ve üzerine dövülmüş ceviz dökülerek servis edilir.
|
|