|
Dilber Dudağı |
|
feris
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.11.2020
Mesajlar: 48 Şehir: Keçiören |
Kısa URL: https://ml.md/lc156202
Gönderme Tarihi: 20.Şub.2021
319 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı sirke
1 çay bardağı yoğurt
Yarım paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İçi için:
Ceviz
Açmak için:
Mısır nişastası
Üzeri için.
1 su bardağı sıvı yağ veya eritilmiş tereyağı
Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
4-5 damla limon suyu
İlk olarak şerbet yapılır ve soğumaya bırakılır.
Yumurta, derince bir kabin içine kırılır.
Yoğurt, yağ, sirke, kabartma tozu ve un eklenir.
Ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
Hamur, 24 küçük bezeye ayrılır.
Nişasta ile her beze, tabak büyüklüğünde açılır.
12′ şer tane olmak üzere üst üste koyulur.
Elde edilen hamur, merdane ile büyütülür.
Su bardağı ile yuvarlak parçalara kesilerek ayrılır.
İçlerine ceviz koyularak, yağlanmamış tepsiye kapatılarak dizilir.
Diğer 12’li hamura da aynı işlem uygulanır.
Tepsiye dizilen tatlıların üzerine ılınmış, tereyağı gezdirilir.
180 derecede önceden ısıtılmış fırına yerleştirilir.
Tatlılar kızardıktan sonra, fırından alınır.
Ilık şerbet, soğutulmuş tatlıların üzerine dökülür.
|
Dilber Dudağı |
|
berika
Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2020
Mesajlar: 21 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc148177
Gönderme Tarihi: 29.Oca.2020
677 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 adet yumurta
4-5 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
İri kıyılmış ceviz
Nişasta
Tuz
Üzeri için:
100 gram tereyağı
Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
2-3 damla limon suyu
İlk olarak tatlının şerbetini hazırlayın.
Su ve şekeri bir tencerede karıştırıp kaynatın.
5 dakika kadar kaynattıktan sonra limon suyunu ekleyin.
Kısık ateşte 15-20 dakika daha kaynattığınız şerbetinizi kıvamı koyulaşınca ocaktan alın ve soğuması için bir kenara koyun.
Tatlının hamuru için sıvı yağ, yumurta, sirke ve tuzu bir kaba alıp karıştırın.
Kabartma tozunu ve unu ilave edin ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar doğurun.
Hamurunuzu 24 bezeye ayırın.
Üzerini örtüp 1 saat dinlendirin.
Dinlenen bezeleri hamur tahtası ya da tezgah üzerinde nişasta yardımıyla tabak büyüklüğünde açın.
Hamurların 12 tanesini aralarına nişasta serpip üst üste dizin.
Hepsini birden 4 milimetre kalınlığında bir yufka olacak şekilde yeniden açın.
Çay bardağı yardımıyla daire şeklinde kesin ve ortalarına ceviz içi yerleştirip kapatın.
Ardından fırın tepsisine dizin.
Tereyağını eritip tatlıların üzerine sürün.
Fırına verip 190 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
Tatlılarınızı fırından çıkarınca üzerine soğuk şerbetinizi dökün.
Şerbetini çektikten sonra servis edebilirsiniz.
|
Dilber Dudağı |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc144350
Gönderme Tarihi: 21.Tem.2019
561 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 bardak un
2 yumurta
1 bardak yoğurt
1 bardak sıvı yağ
1 çorba kaşığı sirke
1 kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
İri kıyılmış ceviz
Nişasta
Üzeri için:
100 gram tereyağı
2 çorba kaşığı sıvı yağ
Şerbeti için:
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
Çeyrek limon suyu
Öncelikle dilber dudağının şerbetini yapmaya başlamalısınız. Bunun için su ve şekeri derin bir tencereye koyup kaynatın. 5 dakika kaynattıktan sonra üzerine limon suyunu ekleyin. Altını kısıp 20 dakika da kısık ateşte kaynatın. Şerbetin kıvamı hafifi koyulaşınca altını kapatıp soğuması için bir kenara alın.
Dilber dudağının hamuru için yumurta, yağ, sirke ve tuzu bir kaba alıp karıştırın. İçine kabartma tozu ve unu ekleyin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurunuzu iki eşit parçaya bölün, her parçadan 12şer küçük beze oluşturun. Bezeleri unlu bir zemin üzerinde 1 saat kadar dinlendirin.
Tezgaha ya da hamur tahtasına nişasta serperek 12 bezeyi tek tek açın. Aralarına nişasta serperek hepsini üst üste koyun. 4 milimetre kalınlığında bir yufka haline gelene kadar yeniden açın. Diğer 12 bezeye de aynı işlemi uygulayın.
Yufkaları yuvarlak bir kalıp ya da bardak ağzıyla kesin. Kestiğiniz dairelerin ortasına iri dövülmüş cevizleri yerleştirip D harfi şeklinde kapatın ve tepsiye dizin.
Tereyağı ve sıvı yağı küçük bir kapta ısıtıp eritin. Bir fırça yardımıyla tepsiye dizdiğiniz tatlıların üzerine sürün. Fırınınızı 190 dereceye ayarlayıp tatlıların üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardığınız tatlıların üzerine soğuyan şerbetinizi dökün ve çekmesi için bir süre bekleyin.
Servis yaparken üzerine ayrıca ceviz serpebilirsiniz.
|
Dilber Dudağı |
|
abcd
Aşçıbaşı
Kayıt: 20.06.2019
Mesajlar: 26 Şehir: Kastamonu |
Kısa URL: https://ml.md/lc143624
Gönderme Tarihi: 21.Haz.2019
584 defa indirildi / yazdırıldı
|
2,5 su bardağı un
125 gram tereyağı
1 su bardağı dövülmüş ceviz
3 bardak su
2 yumurta
1 çay kaşığı tuz
3 su bardağı şeker
2 çorba kaşığı limon suyu
Unu eleyip ortasını açın. 1 yumurta ve tuz ekleyerek bir bardağa yakın su ile yoğurun. Sertçe bir hamur elde edin. Hamuru 15 parçaya ayırdıktan sonra nemli bir bez altında 10 dakika dinlendirin.
Tereyağını eritin. Hamur parçalarından birini 15 santimetre kadar açıp üzerini erimiş tereyağı ile yağlayın. 5 parçayı da aynı şekilde hazırlayın. En üstte kalanı yağlamayın. Hamur parçalarıyla beşerden üç grup oluşturduktan sonra buzdolabında 20 dakika dinlendirin. Dolaptan çıkardığınız hamur gruplarından birini 1 santimetre kalınlığında açın, çay bardağı ile keserek biçimlendirin.
Bir kapta dövülmüş cevizin içine yumurta akı katarak harcını hazırlayın. Hamur parçalarının içine yeterli miktarda harç koyarak yarım daire olacak şekilde katlayarak kapatın. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın. İçi su ile ıslatılmış cam tepsiye dizerek üzerine yumurta sarısı sürün. 200 dereceye kadar ısıtılmış fırında kızartın.
3 bardak şekeri 3 bardak su ile kaynatın. Kıvama yaklaştığında limon suyunu ekleyerek şurup yapın. Fırından çıkardığınız tatlılar soğuyunca sıcak şerbeti üzerine dökün.
Fotoğraf "ay ışığı" tarafından gönderildi. 31.10.2019
|
Dilber Dudağı |
|
ma-vi
Aşçıbaşı
Kayıt: 03.03.2016
Mesajlar: 26 Şehir: Zonguldak |
Kısa URL: https://ml.md/lc136159
Gönderme Tarihi: 12.Ağu.2018
857 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
4 su bardağı un
Yarım limonun suyu
125 gram margarin
1 çay kaşığı karbonat
1 su bardağı nişasta
1 su bardağı bütün ceviz
Üzeri için:
125 gram tereyağı
Şerbeti için:
6 su bardağı tozşeker
6 su bardağı su
Yarım limonun suyu
Yumurta, süt, tuz, limon suyu ve eritilmiş margarini karıştırın. Üzerine un ve karbonatı ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. 15-20 dakika dinlenmeye bırakın. Hamuru önce 5 eşit parçaya bölün. Sonra her parçayı yeniden 10a bölün. Böldüğünüz parçaların hepsini merdane ile çay tabağı büyüklüğünde açın. Aralarına nişasta serperek 10 parçayı üst üste koyup merdane ile tekrar açın. Bir su bardağının ağzı ile yufkadan parçalar çıkartın. Her parçanın içine yarım ceviz koyup yarım ay şeklinde kapatın. Diğer 4 parça hamuru da aynı işlemi uygulayarak tepsiye dizin. Tereyağını eritip tatlıların üzerine gezdirin.
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üstleri kızarıncaya kadar pişip soğumaya bırakın. Şerbet için tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ilave edip 1-2 taşım daha kaynadıktan sonra ılınmaya bırakın. Şerbet ılıkken soğuk tatlının üzerine gezdirip, şerbeti çekmesi için 1 gece bekletin.
|
Dilberdudağı |
|
İ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 622 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc110704
Gönderme Tarihi: 15.Ağu.2015
2,667 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
3 dolu su bardağı un
Yarım paket kabartma tozu
1 çay bardağı ayçiçeği yağı
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı limon suyu
Tuz
Açmak için:
Buğday nişastası
Üzeri için:
Yarım paket (125 gr.) tereyağı
İçi için:
1 su bardağı ceviz
1 yumurtanın beyazı
Şerbeti için:
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
Öncelikle şerbeti için; 2 su bardağı şeker ve 2 su bardağı su bir tencereye konularak kaynamaya bırakılır, kıvam aldıktan sonra yarım limonun suyu ilave edilerek 5 dakika daha kaynatılır ve ocağın altı kapatılır.
Hamur için; yağ, yoğurt, 1 yumurta, 1 yumurtanın sarısı, limon suyu ve biraz un, unun da üzerine kabartma tozu eklenerek yoğrulmaya başlanır. Azar azar un ilave edilerek orta sertlikte bir hamur hazırlanır. Hamur en az bir saat dinlenmeye bırakılır.
Süre sonunda hamur 12 eşit parçaya bölünerek bezeler hazırlanır her beze yaklaşık yemek tabağı büyüklüğünde açılır.
Bezeler aralarına bol buğday nişastası serpilerek üst üste konur ve oklava yardımıyla bir tepsi çapı kadar açılır (yaklaşık 60 cm.)
Hamurlar bir su bardağı ile keserek yuvarlaklar çıkartılır.
1 su bardağı ezilmiş ceviz içi ile yumurta beyazını iyice karıştırın. Yumurta beyazı yapışkanlık sağlayarak, cevizin dışarı çıkmamasını sağlayacak.
Yuvarlak kesilen hamurların kenarlarına birer tatlı kaşığı kadar cevizli iç konur, ortadan üzerine doğru katlanır ama kenarlarına bastırılmaz.
Bütün dilberdudakları bitince üzerine eritilmiş tereyağı sürülüp 180 derece fırına verilir, Üzeri kızarıncaya kadar fırında tutulur.
Fırından çıkan sıcak tatlılara önceden hazırlanıp soğutulmuş şerbet gezdirilir. Takribi 2 saat şerbetini çektikten sonra servise sunulur.
|
Dilberdudağı |
|
yalvaç
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.05.2014
Mesajlar: 72 Şehir: Isparta |
Kısa URL: https://ml.md/lc107586
Gönderme Tarihi: 14.May.2015
2,565 defa indirildi / yazdırıldı
|
125 gram margarin
Su
Un
4 adet yumurta
Şurup için:
1+1/2 su bardağı seker
2+1/2 su bardağı su
1/2 çorba kasığı limon suyu
Kızartmak için:
3 su bardağı sıvıyağ
Süslemek için:
50 gram kaymak
1 çorba kaşığı antepfıstığı
Önce şurubu hazırlayın. Bunun için küçük bir tencerede şeker su ve limon suyunu orta ateşte 5 dakika kaynatın. Tencereyi ateşten alın. Şurubu bir kenarda soğumaya bırakın.
Hamuru için margarin, su ve bir tutam tuzu orta boy bir tencerede orta ateşte bir taşım kaynatın. Kaynar kaynamaz ateşi kısın Unu ilave edin 5 dakika kadar ağır ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak hamur tencerenin kenarlarına yapışıncaya kadar pişirin. Tencereyi ateşten alın.
Karışım ılınınca, yumurtaları tek tek ilave edip sürekli karıştırarak yedirin. Yumurtaların tümünü tek tek yedirdikten sonra, ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın. Parmak biçiminde yuvarlayın. Kenarından bıçağın sırtı ile bir çentik atın, dudak biçimi verin. Sıvıyağı eşit miktarlarda iki ayrı tencereye koyun, tencereden birini ağır diğerini harlı ateşe oturtun.
Her iki tenceredeki yağ kızınca hamurları önce ağır, daha sonra harlı ateşteki tencerede, tek tek sert bir kabuk bağlayıp. altın sarısı bir renk alıncaya kadar pişirin.
Dilberdudaklarını pişer pişmez soğuk şuruba atın, (Şurubun soğukluğunu bozmamak İçin bir defada birkaç sıcak dilberdudağından fazlasını soğuk şuruba atmayın)
Şurubunu emdirdikten sonra servis tabağına aktarın Kaymak ve antepfıstıkları ile süsleyip, üzerine biraz şurup dökerek servis yapın.
|
Dilber Dudağı |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc98439
Gönderme Tarihi: 22.May.2014
2,390 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı karbonat
3 yemek kaşığı tereyağı
Alabildiğince un, nişasta
2 su bardağı ceviz
Şurubu için:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu
Su ve şekeri 10 dakika kaynatınız. Limon suyunu ekleyip soğumaya bırakınız.
Bir tepsinin içerisine yoğurt, su, sıvıyağ ve karbonatı koyup yavaş yavaş un ilave ediniz. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurunuz.
Hamuru 20 eşit parçaya bölüp, nişasta serpiştirerek 20 adet yufka açınız.
Açtığınız yufkaları üst üste sererek, bir su bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesiniz.
Kestiğiniz parçaların içerisine dövülmüş cevizleri koyunuz ve yufkayı ikiye katlayınız.
Cevizli kısımlar yukarı gelecek şekilde tepsiye yerleştiriniz. Eritilmiş tereyağı tatlının üzerinde gezdirip, 175 derecelik fırında üzeri pembeleşene kadar pişiriniz.
Soğuttuğunuz şurubu fırından çıkan tatlının üzerinde gezdiriniz. Servisini yapınız.
|
Dilber Dudağı Tatlısı |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc95547
Gönderme Tarihi: 01.Şub.2014
2,541 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
Hamuru için:
2.5 su bardağı (250 g) un
4 yemek kaşığı (100 g) tereyağı ya da margarin
2 su bardağı (400 g) su
4 yumurta
½ çay kaşığı tuz
5 su bardağı sıvı yağ
Şurubu için:
4 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Su, şeker ve limon suyu ateşe konarak, kaynadıktan sonra 2 dakika daha kaynatılarak ateşten alınır.
Yağ, su ve tuz birlikte dibi yuvarlak bir tencereyle ateşe konur.
Kaynama noktasına gelince elenmiş un birden atılarak tahta kaşıkla karıştırılır, un tamamen yedirilir.
Hafif ateşte 10 dakika sürekli karıştırarak pişirilir.
Ateşten alınıp ılımaya bırakılır.
Ilınınca yumurtalar birer birer yedirilir.
Hamur çok sert olup yer yer çatlamalar görülüyorsa 1-2 yemek kaşığı tatlı şurubu koyulur.
Hamur ele yapışan bir durumda olmalıdır.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır ve yarım cm inceliğe getirilerek yarım ay şeklinde kapatılır.
Ortasına hafifçe bastırılır.
Hazırlanan parçalar bol miktarda koyulmuş soğuk yağın içine atılır.
Tavaya konan hamur parçası miktarı tavanın 2/3 sini dolduracak kadar olmalıdır.
Orta hararetle ateşte hamurlar yağın yüzüne çıkana kadar tava hafif hafif sallanarak pişirilir.
Hamurların alt kısmı sararınca bastırmadan spatulayla ya da çatalla çevrilir.
Çevrilen tarafta sararınca ateş hafifletilerek kevgirle çevrilir ve pembeleşinceye kadar kızartılır.
Her iki tarafı da aynı şekilde kızartıldıktan sonra süzülerek alınır.
Bekletmeden soğuk şuruba atılır.
5 dakika kadar şurubunu çekmesi sağlanarak servis tabağına alınır.
|
Dilber Dudağı |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc66781
Gönderme Tarihi: 13.Ağu.2011
2,453 defa indirildi / yazdırıldı
|
150 gr. tereyağı
1 Çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1-2 su bardağ, buğday nişastası
2 su bardağı su
2,5 su bardağı şeker
2-3 damla limon suyu
Yaklaşık 3 su bardağı un
2 yumurta
Bir tutam tuz
1 su bardağı ceviz (dövülmüş)
Şekerle suyu ateşe koyalım, kaynamaya bırakalım. Yaklaşık 10 dakika kısık ateşte kaynatalım. Limon suyunu ilave edelim. 2 dakika daha kaynatalım. Ilınmaya bırakalım. Fırını 180 (turbo 160) derecede ısıtalım. Yumurta, süt, zeytinyağı, bir tutam tuz ve un ile kulak memesinden yumuşak bir hamur yoğuralım. Hazırladığımız hamuru 21 eşit parçaya bölelim. Her bir parçayı pasta tabağı büyüklüğünde açalım. Daha sonra aralarına nişasta serperek 7 tanesini üst üste koyalım. Tüm yufkaları bu şekilde yedişerli gruplar halinde hazırlayalım. Her bir gruptan oklavayla incecik yufkalar açalım. Elimizde 3 adet büyük yufka olacak. Bu yufkaların üzerine dövülmüş cevizi paylaştırarak serpiştirelim. 3 yufkayı üst üste koyalım. Araları cevizli, 3 katlı yufkadan, üzerine ince ağızlı bir su bardağı ile bastırarak yuvarlaklar keselim. Her bir yuvarlağı ortadan ikiye katlayalım, üzerini elimizle hafifçe bastıralım. Geniş bir fırın tepsisine dizelim. Tereyağını yakmadan fokur fokur kaynayacak şekilde kızdıralım. Sıcak yağı hamurların üstüne gezdirelim. Sıcak fırının alttan ikinci rafında üstü pembeleşene kadar, yaklaşık 30 dakika fırınlayalım. Sıcakken üzerine soğumuş şerbeti gezdirelim.
|
Dilber Dudağı |
|
şef
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 29.07.2011
Mesajlar: 72
|
Kısa URL: https://ml.md/lc66375
Gönderme Tarihi: 01.Ağu.2011
2,593 defa indirildi / yazdırıldı
|
2.5 su bardağı un
5 çorba kaşığı margarin
1 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz, tozşeker
3 adet yumurta
Şerbet:
4 su bardağı tozşeker
3 su bardağı su
Yarım limonun suyu
Yarım paket vanilya
Su ve şekeri kaynatın, 10 dakika sonra limon suyu ve vanilyayı ekleyip, şerbeti soğumaya bırakın. Hamur için su, margarin, tuz ve şekeri kaynatın. Unu ekleyip, pürüzsüz oluncaya dek karıştırın, kısık ateşte 10 dakika pişirin. Ilınınca yumurtaları tek tek hamura yedirin. Elinizi yağlayarak, hamurdan misket büyüklüğünde parçalar koparın. Avucunuzda açın ve ikiye katlayarak dudak şekli verin. Hamurları çok kızgın olmayan yağda kızartın, soğuk şerbete atın.
|
DİLBER DUDAĞI |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc60275
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2011
2,708 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı su
75 gr (5 çorba kaşığı) tereyağı
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
450 gr (3+3/4 su bardağı) un (elenmiş)
6 yumurta
Şurubu:
2 kg toz şeker
1 litre (5 su bardağı) su
1 tatlı kaşığı limon suyu
5-6 su bardağı rafine yağ (kızartmak için)
Orta boy bir tencerede 3 su bardağı su, 5 çorba kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuzu orta ateşte karıştırarak kaynatınız. Unu tahta bir kaşıkla devamlı karıştırarak şekerli karışıma yedirip, bir hamur yapınız. Hafif ateşte tahta kaşıkla eze eze karıştırıp alt üst ederek hamuru tencereden başka bir tencereye alınız. Hamura yumurtaları teker teker ekleyip, iyice karıştırınız.
Derince bir büyük tencereye 5-6 su bardağı rafine yağı koyunuz. Elinizi yağlayıp hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak, avucunuzun içinde düzgünce yuvarlayıp 1/2 cm kalınlığında yassıltınız. Tam ortasından parmağınızla uzunlamasına katlayarak kenarlarını hafifçe bastırınız. İçinde rafine yağın ısındığı tencereye atıp alt üst ederek 20-25 dakika, nar gibi olana kazar kızartınız. (Dilber dudaklarını kızartırken tümünü birden tencereye atmayınız. Çünkü kızarırken birbirine değmemeleri gerekir. Bu yüzden iki bölümde kızartmak en uygundur. Ama ikinci bölümü kızartırken, kızartma yağını biraz soğuduktan sonra kullanmak gerekir.)
Şurubu yapmak için, orta boy bir tencerede şekeri, suyu ve limon suyunu karıştırınız. Tencereyi orta ateşe tutup karıştırarak kaynamağa bırakınız. Şurup kaynayınca ateşten indirerek 10 dakika bekletiniz.
Yağda kızarmış dilber dudaklarını şuruba atarak 15 dakika, tatlılar şurubu içene kadar bekletiniz. Dilber dudaklarını delikli kepçeyle servis tabağına alıp kaymakla servis ediniz.
|
DİLBER DUDAĞI |
|
ruşeym
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.11.2010
Mesajlar: 321 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc57666
Gönderme Tarihi: 22.Kas.2010
2,795 defa indirildi / yazdırıldı
|
Necip Usta
Yassı kadayıf
600 gr. su
75 gr. yağ
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
450 gr. un
6 bütün yumurta
Kızartmak için 2 kg. yağ
Şurubu:
2 kg. şeker
1 kg. su
1/2 kahve kaşığı limon tuzu
Şurup malzemesini hep beraber 2 dakika kaynatınız, soğumaya bırakınız. Suyu, yağı, şekeri, tuzu bir tencereye koyup bir kere kaynatınız ve elenmiş olarak tahta bir kaşıkla devamlı karıştırmak sureti ile unu, yedirip bir hamur yapınız ve ağır ateşte zaman zaman eze eze karıştırıp alt üst ederek 10 dakika pişirip ateşten alarak başka bir tencereye koyunuz. İlk sıcaklığını kaybeder etmez yumurtaları teker teker ilâve edip karıştırarak yediriniz. Derince bir tepsiye gayet ılık olarak yağı koyunuz ve avucunuzun içini ve sağ parmaklarınızı hafifçe yağlayınız.
Hamurdan bir ceviz büyüklüğünde alıp avucunuzun içinde düzgünce yuvarlayıp üzerine hafif bastırıp yassıltınız ve orta parmağınızı yağa batırıp tam hamurun ortasından deliniz ve parmağınızla deliği biraz genişletip yağın içine atınız. Diğerlerini aynı şekilde yuvarlayıp tepsinin yarısı dolunca tepsiyi ateşe koyarak ilk 10 dakika orta ateşte karıştırmadan altını üstüne çevirerek kızartınız ve sonra bir kevgirle devamlı, dikkatlice karıştırarak 10-15 dakika daha
İki avucunuz ve sağ el parmaklarınızı hafif yağlayarak ceviz büyüklüğünde bir hamuru avucunuzun içine alınız düzgünce yuvarlayıp 1/2 santim kalınlığında yassıltınız. Tam ortasına boydan boya parmağınızla bastırarak iz bırakınız ve yarısını diğer yarısının üzerine katlayıp tekrar üzerine boydan boya parmağınızla bastırıp iz bırakarak yağın içine atarak tepsinin yarısı dolunca tepsiyi ateşe koyarak ilk 10 dakika orta ateşte karıştırmadan altını üstüne çevirerek kızartınız ve sonra bir kevgirle devamlı, dikkatlice karıştırarak 10-15 dakika daha kızartıp kevgirle yağsız olarak şurubun içine çıkartınız. Hafif üzerini bastırıp 10 dakika sonra şuruptan çıkarıp arzu ettiğiniz zaman servis ediniz.
Not: Hamur iyi pişmez ve kızarmazsa içi hamur kalır ve şurup çekmez.
|
DİLBER DUDAĞI |
|
Hasefe
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.11.2010
Mesajlar: 46 Şehir: Amasya |
Kısa URL: https://ml.md/lc57562
Gönderme Tarihi: 17.Kas.2010
3,309 defa indirildi / yazdırıldı
|
Necip Usta
14 adet 50 santim çapında baklava yufkası
750 gr. süzme yağ (El dayanır sıcaklıkta)
Harcı:
250 gr. çekilmiş fıstık
1 kahve fincanı pudra şekeri (1 kahve fincanı su ile karıştırılmış)
Şurubu:
2 kg. şeker
1 kg. su
2 gr. limon tuzu
Şurup malzemesini hep beraber 2 dakika kaynatın. Baklava hamurunu hazırlayıp açınız ve 14 yufka olarak mermerin üzerine açınız. Oklavayı cetvel gibi kullanarak hamurun etek tabir edilen uçlarını kesip dört köşe şekle getiriniz. Kestiğiniz yufkaları kare yufkanın üzerine müsavi şekilde diziniz. Önünüze gelen kısımdan üç santim mesafe bırakarak şerit gibi uzunlamasına çekilmiş fıstık veya ceviz veya bademi seriniz ve fıstık ortada kalmak şartıyle, hamuru fıstığın üzerine kapattıktan sonra hamur kesmeye mahsus bir kahve fincanı genişliğinde teneke kalıpla tırtıllı veya düz olarak yarım yuvarlak şekilde kesip tepsiye diziniz, ve yağını koyup pişirdikten sonra yağını süzdürüp kaynar olarak şurubunu döküp soğuyunca servis ediniz.
|
DİLBER DUDAĞI |
|
has hoşaf
Aşçıbaşı
Kayıt: 02.11.2010
Mesajlar: 21 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc57213
Gönderme Tarihi: 02.Kas.2010
2,812 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram un
100 gram tereyağı
50 gram toz şeker (yoğurmak için)
6 adet yumurta
10 gram kadar tuz
Küllü su (durulmuş)
Ayrıca koyu soğuk şerbet
Evvelâ, suyu bir tencerede kaynatmak ve tereyağını da içine katarak su ile iyice karıştırdıktan sonra tencereyi ateşten almalıdır. Bu esnada, unu da, tencereye tutam tutam serperek yedirmelidir. Tuzunu atmalıdır. Tekrar ocağa alınan tencere iyice karıştırılmağa devam edilerek, unu pişirmeli ve indirip soğumasını beklemelidir. Sonra, toz şekeri katmalı ve yumurtaları da yoğurma esnasında birer birer kırmalı ve hamuru, bunlarla birlikte, güzelce yoğurmağa devam etmelidir. Kıvamını bulunca, hamurdan münasip büyüklükte küçük parçalar koparılarak yuvarlamak ve kenarları düzgün olmak ve yassı bir forma verilmek için çukur bir kahve tabağını hamura bastırmalıdır. Bu yassı hamuru da ikiye katlayınca dudak şeklini almış olur. Ve böylece tepsiye dizilmelidir. Sonra, tavada yağı kızdırıp indirmeli ve bu dilber dudaklarını, tavaya alarak, kızartmak ve yağlarını süzerek tavadan çıkarıp, soğuk koyu şerbete daldır-makdır. Yumuşayınca, çıkarıp, tabaklara kurtarmakdır.
|
DİLBER DUDAĞI |
|
çilek
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.08.2010
Mesajlar: 40 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc54135
Gönderme Tarihi: 03.Ağu.2010
2,695 defa indirildi / yazdırıldı
|
80 gram tereyağını 320 gram durulmuş küllü su ile tencerede (su beyazlaşıncaya kadar) kaynatıp indiriniz. Azar azar 650 gram un yediriniz. 13 gram tuz serpip tekrar ocağa sürünüz. Un kokusu kalmayıncaya kadar karıştırarak pişirdikten sonra indirip soğutunuz. 50 gram tozşeker, birer birer 5 - 6 yumurta yedirerek helva haline gelinceye dek yoğurunuz. Hamurdan ceviz kadar parça koparınız, avucunuzda yuvarlayınız, üzerine basınız, kahve tabağı gibi bir şekil veriniz. Sonra ortasından bükünüz, dudak şekli verip kaba diziniz. Hamur tamam olunca yağı kızdırıp tavayı ateşten çekiniz. Yağın harareti biraz düşünce hamurları birer birer içine atınız. Tekrar ateşe sürünüz. Çevire çevire kızartınız, birer birer süzüp çıkarınız, soğuk tatlının içine atınız. Yerlerine ötekileri koyup evvelkileri tatlıdan tabağa alınız, yerine kızaranları atınız.
|
Dilber Dudağı |
|
kadriye09
Aşçı
Kayıt: 15.09.2009
Mesajlar: 14 Şehir: Isparta |
Kısa URL: https://ml.md/lc41135
Gönderme Tarihi: 27.Eyl.2009
2,828 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
250 gram tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kabartma tozu
Alabildiğince un
1 su bardağı ceviz
Şurubu İçin:
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Bütün malzemeler karıştırılır. (Tereyağı hariç) Kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınır. Onar santim çapında açılır. Üzerine nişasta serpilir. Her açılan parça önce açılanın üzerine konur. Hepsi üst üstte konulduktan sonra bir santim kalınlığında açılır.
Bir çay bardağının ağzı yâda su bardağının ağzı ile kesin. Arasına bir parça ceviz tanesi koyarak dudak şeklinde kapatın. Tepsiye dizdikten sonra eritiimiş tereyağını hamurların üzerine gezdirin.
Fırına sürün ve iyice kızarıncaya kadar pişirin. Fırından alıp harlı ısısı kayboluncaya kadar bekleyin. Sonra önceden hazırlanmış ve soğumuş şurubu üzerine dökerek, afiyetle yiyebilirsiniz.
|
DİLBER DUDAĞI |
|
didar
Aşçıbaşı
Kayıt: 15.08.2009
Mesajlar: 21 Şehir: Edirne |
Kısa URL: https://ml.md/lc39561
Gönderme Tarihi: 15.Ağu.2009
2,811 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 kahve fincanı su
1,5 kahve fincanı un
1/2 kahve fincanı sadeyağ
2 tane yumurta
1 yumurta sarısı
1 kahve kaşığı tuz
Kızartmak için:
1,5 bardak rafine zeytinyağı
Şurubu için:
2 bardak toz şeker
2 bardak biraz az su
1 tatlı kaşığı limon
Bir tencereye konulan su hafif ısınmaya başlayınca, içine yağ ve un, serpile serpile katılır. Hamur haline gelinceye kadar, tahta kaşıkla karıştırılır. Sonra pişen hamur, mermer ya da fayansın üzerine konulur. İçine yumurtalar teker teker kırılır. Hamur haline getirilir.
Hamurlar ceviz kadar koparılır, zeytinyağı ile yağlanmış avuçlarda yuvarlanıp iyice bastırılır ve böylece yassıltılır. Su bardağının dibi kadar yuvarlak ve yassı hale getirilerek ikiye katlanır ve dudak şekli verilir, yağın içine atılarak kızartılır. (Kızartılacak yağın soğuk olarak ateşe verilmesi gerekir.)
Şurup, yazılı malzemelerin bir kap içinde 10-15 dakika kaynatılmasıyla yapılır. Tatlılar içine atılır.
|
DİLBER DUDAĞI |
|
Ballıca
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.07.2008
Mesajlar: 41
|
Kısa URL: https://ml.md/lc25596
Gönderme Tarihi: 22.Tem.2008
3,106 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 bardak un
1 bardak ince irmik
Yarım bardak nişasta
2 kaşık ayçiçek yağı
1 kaşık şeker
8 bardak su
12 adet yumurta
Az tuz
Şerbeti:
3 kilo şeker
1,5 kilo su
Yarım limon
Önce sekiz bardak suyu dibi yuvarlak bir tencereye koyun ve ocağı yakın. Sıvı yağı koyun ve bir kaşık da şeker koyun, kaynasın. Un, irmik ve nişastayı karıştırın ve kaynayan suya boşaltın. Tahta kaşıkla eze eze pişirin. Yapışmazsa pişmiştir. Pişen hamuru bir mermere veya masaya yayın. Soğutun. Yumurtaları kırıp karıştırın. Hamuru yoğurun ve ayrı bir yerde çiçek yağını kızdırın.
Hamurdan parçalar alarak dilber dudağı şeklini verin. Yağda kızartıp soğuk şerbete atın ve soğutup servis yapın.
|
Dilber Dudağı |
|
BnSONY
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.10.2007
Mesajlar: 46
|
Kısa URL: https://ml.md/lc18414
Gönderme Tarihi: 13.Ekm.2007
2,741 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 su bardağı un
1 yumurta
3 çorba kaşığı yoğurt
Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı
Yarım su bardağı su
1 çorba kaşığı sirke
1 tutam tuz
15 çorba kaşığı nişasta
3 su bardağı çekilmiş fındık
Şurup için:
3 su bardağı tozşeker
3 su bardağı su
1 limonun suyu
Un ve tuzu hamur yoğurma kabına alıp ortasını havuz gibi açın. Yumurta, yoğurt, tereyağı, su ve sirkeyi ekleyip yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp yarım saat dinlendirin.
Hamuru 15 bezeye ayırın. Üzerlerine birer çorba kaşığı nişasta serpiştirip merdaneyle ince açın. 15 yufkayı üst üste dizip bir su bardağını bastırarak yuvarlak parçalar kesin. Fındığı hamur parçalarının ortasına paylaştırın. İkiye katlayarak şekil verin ve yağlanmış fırın tepsisine aralıklı dizin. Önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında 35 dakika pişirin.
Şurup için, şeker ve suyu bir tencereye alıp şeker eriyene kadar karıştırın. Kıvamı koyulaşınca tencereyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Şerbeti pişmiş sıcak hamurların üzerine gezdirip soğumaya bırakın. Servis yapın.
|
|