|
Dolaz (Aksaray) |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 2334 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc184483
Gönderme Tarihi: 23.Ağu.2025
14 defa indirildi / yazdırıldı
|
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 Su Bardağı Süt Veya Su
1 Yemek Kaşığı Un
1/4 Çay Kaşığı Tuz
1/2 Yemek Kaşığı Tereyağı
1,5 Çay Kaşığı Kırmızı Pul Biber
Tencereye önce süt, ardından azar azar un devamlı karıştırılarak dökülür ve karıştırılarak pişirilir.
Muhallebi kıvamına gelince içine tuz dökülür. 2,3 taşım sonra tencere ocaktan alınır.
Dolaz tabaklara paylaştırılır, üzerine pul biberli eritilen tereyağı gezdirilir ve servis edilir.
Not: Dolaz çabuk hazırlandığı için annelerin işini kolaylaştırır, Aksaray yöresinin genelinde sevilerek yenir. Kıvam olarak unu arttırıp azaltmak hane halkının tercihine bağlı olarak değişiklik gösterir.

|
Dolaz (Aksaray) |
 |
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 62 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc164730
Gönderme Tarihi: 08.May.2022
267 defa indirildi / yazdırıldı
|
9 yemek kaşığı un
1 su bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı bal (ya da 10 yemek kaşığı şeker)
Sosu için:
2 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 yumurta
Sos için yumurta, kabartma tozu ve sütü karıştırıp kenarda bekletiyoruz. Sıvı yağın üstüne unu koyup, ocağı yakıyoruz ve rengi değişine kadar kavuruyoruz. Hafif kahve rengi olunca sosumuzu döküyoruz, ezer gibi bastırarak karıştırıyoruz. Dağılım sağladıktan sonra altını kapatıp servis tabağına bastırarak ortası hafif çukur şekilde olacak bal gezdiriyoruz. Ardından servis yapıyoruz.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 11.07.2023
|
Dolaz (Aksaray) |
 |
Göksen
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116303
Gönderme Tarihi: 20.Nis.2016
3,031 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
Unla yağ sararana kadar kavrulur. Un serinledikten sonra süt katılıp karıştırılarak muhallebi kıvamında pişirilir, tepsiye dökülür ve üzerine eritilmiş tereyağı dökülerek sıcak sıcak servis yapılır.

|
|