Kısa URL: https://ml.md/lc171312
Gönderme Tarihi: 07.Nis.2023
101 defa indirildi / yazdırıldı
Dolmada kullanılan pirinçli malzemenin şişme payı düşünülerek doldurulacak sebzenin ancak üçte biri boş kalacak şekilde doldurulur.
Doldurulan malzemenin dışarı çıkmaması için, kapak olarak doğranmış domates ya da temizlenmiş biber koçanı gibi kapatıcılar koymak aynı zamanda estetik görüntü verir.
Zeytinyağlı dolmalarda pirinçli harç doldurulmadan önce pişirilir. Bu işlem yapılırken, tam pişmemesine özen gösterilmelidir. Çünkü iç doldurulan sebzeyle de pişeceği için püre kıvamında, şekilsiz ve tatsız olur.
Et sarmaları içlerinin taşmaması için kürdanla tutturulur ya da iplikle dikilir. Mutfakta sadece bu iş için kullanılmak üzere iğne ve pamuklu bir iplik bulundurulmalıdır.
Balık ve et sarmalarına doldurulan içler, küçük doğranmış malzemelerden oluşur.
Meyve dolması hazırlarken, doldurulan malzemenin dışarı çıkmaması için, üzerine eklenen suyun, sütün ya da meyve suyunun kenardan konması tavsiye edilir.
Her çeşit dolma hazırlandıktan en az yarım saat sonra servise sunulur.
Kısa URL: https://ml.md/lc27067
Gönderme Tarihi: 06.Eyl.2008
1,953 defa indirildi / yazdırıldı
Zeytinyağlı dolmalar yapılırken pirinç fıstıkta kavrulduktan ve baharat içine atıldıktan sonra tencerenin kapağını derhal kapamalı ve beş dakika hiç açmamalıdır Böylece demlenmeye bırakılan dolma içine baharat kokusunun iyice sinmesi temin edilir. Aksi halde baharatların güzel kokusu uçar gider, hiç kullanılmamış hale gelir.
Dolmaların dibinin tutmaması için pişirilecekleri tencerenin dibine ya beş altı adet yaprak koymak veya yaprakları haşlandıktan sonra koparılan sapları kafes gibi dizilmek gereklidir.