|
|
Domates Kurutmanın Püf Noktaları |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc161957
Gönderme Tarihi: 21.Arl.2021
277 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bütün domatesler ile kurutma yapılabilir ama istediğiniz kalite ve aromada olmaz. Bu sebeple en kaliteli ürünü elde edebilmek için ideal domates türünü seçmeniz gerekir. Yumurta biçiminde olan küçük boyutlu domateslerin seçilmesi gerekir. İç kısımları az sulu olanlarda tercih edilebilir ama biz özellikle bol sulu olan cinsleri tercih ediyoruz. Kurutma süresi bir miktar uzun sürer ama daha kaliteli bir domates elde etmiş oluruz.
Domateslerin kuruma esnasında iç kısmındaki su çekileceği için parça parça doğramak doğru değildir. Kabuklarını soymadan ortadan paralel şekilde 2 parçaya bölebilirsiniz. Bölmüş olduğunuz domateslerin iç kısımları yukarı gelecek şekilde seriyorsunuz. Alt kısmının toprak olması çok daha iyi olacaktır. Su toprağa karışacaktır ve domatesin çürümesini engelleyecektir.
Kuru domatesin soğuk olarak saklanması gerekir. 4 Derece ve altında saklamak kuru domatesin bozulmasını engeller. Buzdolabında saklamanızı öneririz. Eğer buzdolabında saklama imkanınız olmazsa güneş görmeyen soğuk bir alanda saklamanız iyi olacaktır.
Kurutulmuş domatesler lezzet açısından birçok yemekle uyumlu olabilecek, hatta kahvaltılık olarak da değerlendirilebilecek bir gıdadır. Kış boyunca, tencere yemeği olarak hazırladığınız tüm yemeklerin yanında, salatalarda ve mezelerde kullanabilirsiniz. Özellikle bakliyatların yanında enfes bir eşlikçidir. Domates kuruları haşlandıktan sonra, rondodan çekilerek, sağlık deposu domates çorbaları yapılabilir. Kahvaltıda lor peyniriyle karıştırılarak ve üzerine zeytinyağı dökülerek ekmekle tüketilebilir. Küp küp (minik boylarda) kesilerek ekmek hamuruna koyulur ve domatesli ekmekler yapılabilir. Ayrıca pilavlarda, makarnalarda da domatesli tarifler çoğaltılabilir.
|
Domates Kurutmanın Püf Noktaları |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176517
Gönderme Tarihi: 20.Şub.2024
96 defa indirildi / yazdırıldı
|
Domatesler, kışlık yemek hazırlıklarının başrol sahibidir. Kilolarca domatesten hazırlanan mis kokulu salçalar, tüm kış boyu daha lezzetli ve daha sağlıklı yemekler yapmayı sağlar. Domateslerden yapabileceğiniz bir diğer kışlık yemek hazırlığı da kurutulmuş domatestir. Kimi zaman kahvaltı sofrasında kimi zaman bir dürüm arasında kimi zaman da reçelden turşuya her türlü yemek tarifinde yer alan en önemli lezzettir. Güneşin faydalarını alıp da kızaran domatesler şimdi de kuru halleriyle damakları şenlendirsin isterseniz püf noktalarımız sizin
için gelsin. Yazımızın devamında domates kurutmaya yönelik ihtiyacınız olan püf noktalarını bulabilirsiniz.
Kurutma amaçlı satın alacağınız domatesleri de tıpkı yeme amaçlı alır gibi taptaze olanlarından seçmeye dikkat edin. Bu sayede daha iyi bir lezzette kuru domatesler elde edebilirsiniz.
Bol sulu bir domatesin güzel bir salata içinde, nefis bir peynirin yanında ne kadar da iştah kabarttığını biliriz. Ancak kurutma işlemi sırasında bol sulu domatesler büyük bir zorluk sebebi olabilir.
Sulu domatesler çok daha uzun sürede ve zor şekilde kurur, aynı zamanda kuruma esnasında nemlenip bozulabilir. Bu nedenle diğerlerine göre daha az su içeren uzun ve çeri domatesler kurutmak için en iyi seçenekler arasında yer alır.
Kurutmak için tercih ettiğiniz domatesleri güzelce yıkadıktan sonra ortadan ikiye eşit olacak şekilde kesin. Ardından her bir domatesin iç kısımlarına 1 çay kaşığı kadar kaya tuzu gezdirin. Mineral zengini kuru domates yiyebilmek için tuz olarak sofra tuzu yerine kaya tuzu tercih edin.
Kesip tuzladığınız domatesler, kurutmaya hazır hale gelmiş demektir. Sıra geldi, onları özenle dizmeye… Kesip tuzladığınız domatesleri uygun büyüklükte bir tepsiye ya da ızgara teline dizin. Bu sırada domatesleri iç yüzeyleri yukarı bakacak şekilde dizmeye dikkat edin.
Kurutmak istediğiniz domatesleri sahip olduğunuz imkâna göre balkon, teras, bahçe gibi alanlara bırakabilirsiniz. Sadece bol güneşli ve kuru bir bölge olmasına dikkat edin.
Domatesleri kurutmak için bol güneşli bir mekâna bıraktınız ancak sürekli takipte olmanız gerektiğini unutmamalısınız. Domateslerin küflenmeden, bozulmadan kuruyabilmesi için nemlenmeden, çiy ya da yağmur yağmasından korumanız gerekir. Bunun için dış mekândaki domatesleri geceleri içeri almalı, ertesi gün yeniden güneşe çıkarmalısınız. Tamamen kuruyana kadar, ortalama 5-8 gün kadar her gün bu adımları tekrarlamalısınız.
Domates kurutmak için yeteri kadar güneşli bir bölge bulamıyorsanız fırından yararlanmayı deneyebilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz şekilde kesip tuzladığınız domatesleri bu kez fırın tepsisine dizerek 60 derece ısıda yaklaşık 12 saat boyunca kurumaya bırakabilirsiniz.
Domatesleri kuruttuktan sonra elbette ki akla gelen sorulardan biri de nasıl muhafaza etmek gerektiğidir. Kurutulmuş domatesleri bez torbada ya da cam kavanozda uzun süre boyunca ilk günkü tazelikleriyle saklayabilirsiniz.
|
|
Domates Kurutmanın Püf Noktaları Tarifleri Aşçılığın Püf Noktaları
|
|