|
|
Dömi Glas |
|
serin
Aşçı
Kayıt: 16.11.2008
Mesajlar: 14
|
Kısa URL: https://ml.md/lc33483
Gönderme Tarihi: 06.Şub.2009
2,037 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg dana kemiği
3 çorba kaşığı tereyağı
75 gr un
1 kahve fincanı domates püresi
1 adet havuç
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1-2 dal maydonoz
4-5 adet tane karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
2,5 lt. su
Dana kemikleri yağ ile kavrulur. Un, havuç, soğan, sarımsak ve maydonozlarda eklenerek karıştırılır. Domates püresi ve baharat eklenerek birkaç kez daha karıştırıldıktan sonra sıcak su ve tuz ekliyerek, 3-4 saat pişirilir. Süzülerek kullanılır. İsteğe bağlı olarak sebzelerde ezilerek sosa katılır.
|
DÖMİ GLAS (Et suyu özü) |
|
pırlanta
Aşçıbaşı
Kayıt: 02.02.2009
Mesajlar: 20 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc33383
Gönderme Tarihi: 02.Şub.2009
2,316 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 kilo kemik
200 gram havuç
10 kilo su
100 gram soğan (1 büyük)
1 kahve fincanı un
5 adet defne yaprağı
1/2 bardak domates salçası
10 adet karabiber (tane)
1/2 çorba kasığı tuz
1 Bir tepsiye küçük parçalara doğranmış 5 kilo kemik, gelişi güzel parçalara kesilmiş 2 havuç, 1 soğan ile 10 adet de tane karabiber koyarak, kemikler iyice kızarmış bir hal alıncaya kadar, arada bir çevirmek suretiyle bunları kuvvetli fırında kızartmah, sonra kemiklere bir kahve fincanı da un ilâve ederek kanştırmalı, 10 dakika daha kızarttıktan sonra tepsiyi fırından almalıdır.
2 Sonra tepsiyi ateşe oturtarak buna 2 litre kadar su kattıktan sonra kemikleri birkaç taşım kaynatmalı, sonra bunları büyük bir tencereye aktarma ettikten sonra tenceredeki kemiklere 8 litre daha su, 3/4 bardak çifte kaynatılmış konserve domates salçası, yarım çorba kaşığı tuz ile 5 adet de defne yaprağı kayşamaya bırakmalı, suyun ısınmasiyle üstünde birikmeye başlayan köpükleri bir delikli kepçe ile alıp attıktan sonra tencerenin kapağım kapatmalı ve et suyunu küçük ateşte 12 saat pişirmeye bırakmalıdır. (Tencerede su azalırsa bir miktar daha su katmalıdır.)
3 On iki saat sonra yarıya kadar azalmış olan et suyunu süzmek suretiyle küçük bir tencereye aldıktan ve küçük tencereyi tekrar ateşe oturtarak et suyu ancak 3 - 4 bardak gelinceye kadar kapaksız kaynatarak azaitmah ve ateşten alarak, saklayacak olduğumuz kaba almalı, soğuyarak iyice pelteleştikten sonra gereğinde kullanmak üzere buzdolabında saklamalıdır.
NOT: Dömi glas en iyi et suyu özüdür. Bundan herhangi bir yemek ve salçaya az miktarda katılsa o yemeğe olağanüstü bir çeşni ve lezzet verir.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 07.07.2022
|
Dömiglas |
|
Karakol
Editor
Kayıt: 10.11.2005
Mesajlar: 157 Şehir: Emek/ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc10377
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2006
2,138 defa indirildi / yazdırıldı
|
32 bardak (8 it) su
1,5 kg sığır kemiği
1 havuç
1 çorba kaşığı sadeyağ
2 baş soğan
1/4 pırasa
1 demet kök maydanoz
1 diş sarımsak
Tuz
Sığır kemiği parçalan ile sadeyağ veya margarin bir tencereye konur ve kemikler çok koyu kahverengi bir duruma gelinceye kadar bunlar kuvvetli ateşte veya fırında kavurulur. Sonra tenceredekilere ince ince kıyılmış soğanlar, küçük parçalara doğranmış havuç, pırasa, temizlenmiş bir demet maydanoz kökü, sarımsak katılır ve sebzeler ölünceye kadar kemiklerle birlikte kavurmaya devam edilir. Sebzeler de pembe bir renk alınca bunlara sırasiyle su ve tuz katılır ve tencerenin üstü açık olarak kuvvetli bir ateşte kaynaması beklenir. Su ısındıkça yüzeyinde beliren köpükler delikli bir kepçeyle alınıp atılır. Sonra tencerenin kapağı kapatılır ve hafif ateşte yedi saat kadar kaynatılır. Yedi saat sonra kemikler çıkarılır. Tenceredeki su ince süzgeçten geçirilir. Üzerinde birikecek yağların donması için et suyu ertesi güne kadar bir tarafa bırakılır. Ertesi gün et suyunun üzerindeki donmuş yağlar delikli bir kepçeyle alınır. Yağsız et suyu tekrar ateşe konur ve bir saat kadar üstü açık olarak kaynatılır. İyice azalmış olan et suyu ateşten alınır, soğutulduktan eonra jöleleşmesi için buzdolabına Konur.
Not: Dömiglas genellikle lokantalarda kullanılan çok iyi bir et suyu özüdür. Bu et suyu özünden herhangi bir yemeğe veya salçaya birkaç kaşık konulduğunda o yemeğe çok güzel bir tad verilmiş ve besin değeri artırılmış olur.
|
|
Dömiglas Tarifleri Soslar
|
|