| 
 
 
 | 
Dondurmalı İrmik Helvası | 
  | 
annebebek 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.01.2008 
Mesajlar: 100 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc21011 
Gönderme Tarihi: 30.Oca.2008 
4,311 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı irmik
 
3 çorba kaşığı tereyağı
 
2 su bardağı şeker
 
3,5 su bardağı süt
 
1 kg dondurma
 
 
Tencereye irmik ve yağ konur. İrmik pembeleşene dek kavrulur. Bu arada süt ve şeker başka kapta iyice karıştırılır. İrmiğin üzerine dökülür. Sütlü karışımı çekene kadar kısık ateşte karıştırarak pişirilir. Üzerine kağıt kapatılır, pilav gibi dinlendirilir. Tam olarak soğuyunca ıslatılmış büyük kaseye, ortası çukur kalacak şekilde bastırark yerleştirilir. Çukura dondurma doldurulur. Servis tabağına ters çevrilir.
 
 
 
  
 | 
Dondurmalı İrmik Helvası | 
  | 
Fortuna 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 17.10.2011 
Mesajlar: 119 Şehir: İspanya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc69193 
Gönderme Tarihi: 23.Ekm.2011 
2,340 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı irmik
 
1 su bardağı toz şeker
 
2 su bardağı süt ya da (1 su barağı su+1 su bardağı süt)
 
4 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin
 
4 yemek kaşığı çam fıstığı (Dövülmüş fındık ya da ceviz)
 
Her kaseye 1 top dondurma
 
 
Küçük bir sos tenceresine sütü ve şekeri koyun. Şeker eriyene kadar karıştırarak ısıtın. Yayvan bir tencereye tereyağını, fıstıkları ve irmiği koyun. Fıstıklar ve irmiğin rengi koyulaşana kadar orta ateşte tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. İrmikler istediğiniz renge ulaşınca içine sütü ilave edin. İrmiği sütü çekinceye kadar kısık ateşte pişirin. Pilav gibi üzeri göz göz olunca ocaktan alın ve 1-2 kez karıştırın. Tencerenin kapağı kapalı olarak 10-15 dakika demlenmesini bekleyin. Küçük boy bir kaseyi hafifçe ıslatın. Soğuyan irmikten birkaç kaşık alıp kaseye koyun, yanlara doğru bastırarak ortasına bir çukur açın. Çukura dondurmanızı yerleştirin ve üzerini irmikle kapatın. Kaseyi servis tabağına ters çevirin.
 
 
 
 
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 19.07.2023
  
 | 
Dondurmalı İrmik Helvası | 
  | 
merve ergül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 27.07.2017 
Mesajlar: 32 Şehir: Manisa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc127160 
Gönderme Tarihi: 30.Tem.2017 
1,336 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.reisgida.com.tr
 
 
250 Gr Reis İrmik
 
Yarım Çay Bardağı Ayçiçek Yağı
 
2 Su Bardağı Toz Şeker
 
Yarım Çay Bardağı Dolmalık Fıstık
 
2 Su Bardağı Süt
 
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
 
Kaymaklı Dondurma 
 
 
İrmik ile dolmalık fıstıkları ayçiçeği yağında pembeleşene kadar kavurun.
 
Tereyağı ilave edin.
 
Ayrı bir tencerede süt ve toz şekeri karıştırarak ılınmasını sağlayın.
 
Küçük bir kasenin içini streç filmle kaplayın.
 
Ilınan helvayı kasenin içine yayın.
 
Orta boşluğa dondurma yerleştirin.
 
Üzerini tekrar helva ile kaplayıp servis tabağına ters çevirin ve servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Dondurmalı İrmik Helvası | 
  | 
abcd 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.06.2019 
Mesajlar: 26 Şehir: Kastamonu | 
Kısa URL: https://ml.md/lc143628 
Gönderme Tarihi: 21.Haz.2019 
700 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı irmik
 
125 gram tereyağı
 
2 su bardağı toz şeker
 
1 kutu hazır dondurma
 
Sos için:
 
2 su bardağı süt
 
1 yemek kaşığı mısır nişastası
 
4 yemek kaşığı toz şeker
 
2 yemek kaşığı kakao
 
 
Tencereye süt, kakao ve toz şekeri koyup, bir taşım kaynatın. Küçük bir kaba mısır nişastasını koyup, sütten 2 yemek kaşığı ekleyip karıştırın. Sütlü nişastayı, karışıma dökün. Muhallebi kıvamı alana dek pişirin. Hazırladığınız sosu miksere koyup, çırparak soğutun.
 
Dondurmayı da mikserde çırpıp, buzdolabında bekletin.
 
Tencerede tereyağını eritin. 2 su bardağı irmiği ekleyip, kısık ateşte karıştırarak kavurun. 2 su bardağı toz şeker ve 3 su bardağı sıcak su ekleyip, bir iki taşım kaynatın. Helvanın suyu çekip koyulaşınca, 5 dakika tahta kaşıkla karıştırın. Ocağın altını kapatın.
 
Çukur bir cam kaseye streç film yayın. Ilınmış helvayı kaseye ortası çukur kalacak biçimde yerleştirin. Boş kalan kısma dondurmayı koyup beklemeden servis tabağına ters çevirin. Çikolatalı sosla süsleyip, servis yapın.
 
 
 
 
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 14.04.2023
  
 | 
Dondurmalı İrmik Helvası | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc156203 
Gönderme Tarihi: 20.Şub.2021 
1,425 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,5 su bardağı irmik
 
125 gr tereyağı
 
Şerbeti için:
 
1 su bardağı süt
 
Yarım su bardağı su
 
1 su bardağı şeker
 
Üzeri için:
 
Fıstık
 
İçi için:
 
Sade dondurma
 
 
Öncelikle süt, şeker ve suyu küçük bir tencereye alın.
 
Şeker eriyene kadar ısıtın.
 
Şerbeti soğumaya bırakın.
 
Uygun bir tencereye tereyağını alarak eritin.
 
Üzerine irmiği ekleyerek kavurmaya başlayın.
 
Karıştırmaya ara vermeden, irmiğin rengi dönünceye kadar kavurun.
 
Daha sonra soğumuş olan şerbeti, dikkatlice ekleyin.
 
Kısık ateşte bir güzel karıştırın.
 
Helva şerbeti iyice çektikten sonra ateşten alın.
 
10 dakika kadar demlenen helvayı kâseye alın.
 
Kasedeki helvayı kâse duvarına yapışacak şekilde açın.
 
Havuz şeklinde açılan boşluğa, dondurma ekleyin.
 
Üzerini ise tekrar helva ile kapatın.
 
Bir tabağa ters çevirerek servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Dondurmalı İrmik Helvası | 
  | 
OlurMuOlur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 62 Şehir: Sincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc164783 
Gönderme Tarihi: 11.May.2022 
416 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Süt 1 su bardağı
 
Krema %30 yağ oranlı 1 su bardağı
 
Toz salep 5 yemek kaşığı
 
Vanilin 1 çay kaşığı
 
Dr. Oetker İrmik Helvası
 
 
Sütün içerisine salep, vanilin ve kremayı ekleyip ocağa alıyoruz ve yoğunlaşana kadar çırpıyoruz. Yoğunlaştıktan sonra oda sıcaklığına gelene kadar dinlendiriyoruz. Soğuduktan sonra bir kaba aktarıp derin dondurucuda 3-4 saat kadar bekletiyoruz. Arada bir çıkartıp karıştırıyoruz. Yeteri kadar kıvam aldığında servise hazır demektir. İrmik helvasının içine dondurmamızı koyup servis ediyoruz.
 
 
 
  
 | 
Dondurmalı İrmik Helvası | 
  | 
OlurMuOlur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 62 Şehir: Sincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc164910 
Gönderme Tarihi: 17.May.2022 
414 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Arda Türkmen
 
 
500 gr. irmik (3,5 su bardağı)
 
250 gram tereyağı
 
1,5 su bardağı su
 
3 su bardağı süt
 
2 su bardağı toz şeker
 
500 gram kaymaklı dondurma
 
 
Tereyağını bir tencereye alıp eritin.
 
Yağ eriyince irmiği ekleyin ve irmik renk alana kadar kavurun.
 
Ayrı bir tencereye su ve toz şekeri ekleyin.
 
Kaynayınca sütü ekleyin ve ılınana kadar pişirin.
 
Sütlü şerbet, hafif ılınınca kavurduğunuz irmiğin içerisine ılık şerbeti dökün ve karıştırıp kapağını kapatın.
 
5 – 10 dakika bu şekilde pişirin ve demlendirin.
 
Çukur bir kasenin içerisine irmik helvasını ortası çukur kalacak şekilde bastırarak doldurun. Çukur kalan yeri dondurma ile doldurun ve irmik helvası ile kapatın. Servis tabağına ters çevirerek servis edin.
 
 
Not: Dilerseniz üzerine toz antepfıstığı ve tarçın serperek servis edin.
 
 
 
 
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 05.07.2022
  
 | 
Dondurmalı İrmik Helvası | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc166204 
Gönderme Tarihi: 21.Tem.2022 
337 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 paket vanilya
 
1,5 su bardağı irmik
 
1,5 su bardağı su
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
1,5 su bardağı süt
 
2 su bardağı şeker
 
3-4 top dondurma
 
 
Geniş bir tavaya tereyağını koyun ve eritin. Üstüne irmiği ilave edin ve kavurun.
 
Şekeri, suyu ve sütü ayrı bir kapta karıştırdıktan sonra irmiğin üzerine boşaltın.
 
İçine vanilyayı da ilave edince, hızlıca karıştırın.
 
İrmik suyunu çekene kadar pişirin.
 
Helva piştikten sonra on beş dakika dinlendirin.
 
Ardından kaselere paylaştırın ve dondurma ile süsleyip, servis yapın.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 24.04.2024
  
 | 
Dondurmalı İrmik Helvası | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc169853 
Gönderme Tarihi: 20.Oca.2023 
357 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.droetker.com.tr
 
 
1 poşet Dr. Oetker İrmik Helvası
 
2 su bardağı su
 
0,5 çay bardağı sıvı yağ
 
Dolgu:
 
5 top vanilyalı dondurma
 
 
Su ve sıvı yağı bir tencereye alın ve kaynatın. Kaynamaya başlayınca irmik helvası karışımını ekleyin ve karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağı kısın ve tencerenin kapağını kapatın. Suyunu tamamen çektiğinde ocaktan alın, birkaç kez alt üst karıştırın ve kapağını kapatıp 20-25 dakika dinlendirin.
 
İrmik helvasını küçük kaselere doldurun, ortalarını kaşığın tersi ile çukurlaştırıp birer top dondurma koyun ve dondurmanın üzerine de bir miktar irmik helvası koyup servis tabağına ters çevirip kaseyi çıkarın. Bekletmeden servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Dondurmalı İrmik Helvası | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc170762 
Gönderme Tarihi: 10.Mar.2023 
371 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://cook.com.tr
 
 
Toz Şeker 0.5 Kilogram
 
Çam Fıstığı 1 Kahve Fincanı
 
Margarin 5 Çorba Kaşığı
 
Toz İrmik 0.5 Kilogram
 
Pastörize Süt 0.5 Litre
 
Dondurma 1 Kilogram
 
 
Çam fıstığını, irmiği ve margarini bir tencereye koyalım. Tahta kaşıkla, ağır ateşte karıştırarak kavuralım. Ateşin harlı olmamasına dikkat edelim. Fıstıklar pembeleşip irmikte meyane kokusu gelmeye başlayınca kavrulmuş demektir. Ateşi iyice azaltalım. Sütü ilave edelim bir iki karıştıralım. Süt soğuk olmalı. 5-10 dakika kendi haline bırakalım. Sonra toz şekeri koyalım. Karıştırıp kapağını kapatalım. Bu sefer 15-20 dakika bırakalım demlensin, taneleşsin. Ilınınca orta boy kaseye helvadan bir miktar koyup içini çukurlaştıralım. Buraya dondurma koyup, servis tabağına ters çevirelim. Süsleyip servis edelim.
 
 
 
  
 | 
Dondurmalı İrmik Helvası | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc171807 
Gönderme Tarihi: 02.May.2023 
298 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
1 su bardağı süt
 
1 su bardağı irmik
 
1 su bardağı çam fıstığı
 
Yarım su bardağı su
 
1 su bardağı toz şeker
 
1 tatlı kaşığı tarçın
 
 
Bir tavaya tereyağını koyup eritin.
 
Çam fıstıklarını kavurun.
 
Arından içine irmikleri boşaltıp karıştırın.
 
Son olarak sütü ilave edin.
 
15 dakika kavurun.
 
Küçük bir tencerede toz şeker ve suyu koyun.
 
Şerbet yapın.
 
Ardından şerbeti irmik kavurmasının üzerine dökün.
 
15 dakika daha kavurup ocaktan alın.
 
Bir kaseye koyup ortasına dondurma yerleştirin.
 
Ters çevirip tabağa koyun.
 
Üzerine tarçın döküp tüketin.
  
 | 
Dondurmalı İrmik Helvası | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172895 
Gönderme Tarihi: 26.Haz.2023 
304 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gram irmik
 
1 paket margarin ya da tereyağı (250 g.).
 
Şerbeti için:
 
1 su bardağı su
 
2 su bardağı süt
 
2 su bardağı şeker
 
Üzeri için:
 
Fıstık
 
İçi için:
 
Sade dondurma
 
 
Su, süt ve şeker küçük bir tencereye alınır. Akabinde şeker eriyene kadar karıştırılarak ısıtılır.
 
Kaynama durumuna gerek olmuyor, şeker erise yeterli oluyor.
 
Akabinde irmik kavurmaya başlanabilir.
 
İrmiğin rahatça kavrulabileceği bir tencereye margarin alınır ve eriyene kadar beklenir.
 
Margarin eridikten sonra irmik de ilave edilir.
 
Tahta bir kaşık aracılığıyla irmiğin rengi koyulaşana kadar devamlı olarak karıştırılır ve kavurma işlemi yapılır.
 
İrmiğin rengi döndükten sonra küçük bir kaba, bir kaşık irmik alınarak üzerine bir kaşık şerbet dökülür ve rengi kontrol edilebilir.
 
Rengi yeterli geldiğinde şerbet dikkatlice dökülür ve tencerenin kapağı hemen kapatılır. Aksi taktirde şerbet sıçrayabilir.
 
Devamında ortalama 6-7 dakika daha karıştırılır ve koyulaşması beklenir.
 
Sonra ocak kapatılır ve tencerenin de kapağı kapalı bir şekilde helvanın demlenmesi beklenir.
 
Helva soğuduktan sonra ya da ılıkken streç film serilir. Akabinde bir kasenin kenarlarına ve ortasına helvadan eklenir. Orta kısmına ise dondurma eklenir. Akabinde ters çevrilir.
 
Üstüne fındık ile süs yapılır ve servise hazır hale gelir.
 
 
 
  
 | 
Dondurmalı İrmik Helvası | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc173248 
Gönderme Tarihi: 15.Tem.2023 
325 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı irmik
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
1,5 su bardağı şeker
 
2 su bardağı su (Sütle de yapılabilir)
 
Sütlü dondurma
 
İsteğe göre fıstık
 
 
Önce yağı eritin. İrmiği içine ekleyin ve kısık ateşte irmikler pembeleşene kadar kavurun. Daha sonra fıstıkları ilave edin ve kavurma işlemine fıstıklar da pembeleşene kadar devam edin. Bu sürenin sonunda şekeri ekleyin ve birkaç dakika daha şekerle kavurun. Koyu olmasını isterseniz çok kavurun. Kavurmanın sonunda altını kısıktan normale getirip suyu ekleyin veya sütle yapacaksanız sütü ekleyin. Kaynayana kadar karıştırın. Kısık ateşte birkaç kez karıştırdıktan sonra katılaştıktan sonra altını kapatın ve dinlenmeye bırakın.
 
Tabağa önce irmik helvası koyun. Arasına bir top dondurma ekleyin. Üzerini tekrar helvayla kapatın. İçine fıstık kullanmadıysanız fıstıkla veya cevizle süsleyebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Dondurmalı İrmik Helvası | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc173604 
Gönderme Tarihi: 08.Ağu.2023 
373 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,5 su bardağı irmik
 
3 yemek kaşığı tereyağı
 
½ su bardağı sıvı yağ
 
½ çay bardağı çam fıstığı
 
1,5 su bardağı süt
 
1,5 su bardağı şeker
 
1,5 su bardağı su
 
İçi için:
 
Vanilyalı dondurma 6 top
 
Servisi için :
 
2 tatlı kaşığı tarçın
 
1 yemek kaşığı toz antepfıstığı
 
 
Öncelikle bir sos tenceresinin içerisine su, toz şeker ve süt alınarak karıştırılır. Akabinde ocakta bir taşım kaynatılarak kenara alınır.
 
Helva için tava ısıtılır ve içerisine sıvı yağ ve tereyağı eklenir. Sonra çam fıstıkları ilave edilerek 3-4 dakika kadar kavrulur.
 
Sonra irmik de eklenir ve ocakta peyderpey 10 dakika kadar kavrulur.
 
İrmik renk aldıktan sonra kaynatılan süt ilave edilir ve kıvam alana kadar karıştırılır. Akabinde kapağı kapatılır.
 
Sonra altı kısılır ve 5 dakika şerbetinin çekmesi için beklenir. Devamında ocağın altı kapatılır ve demlemeye bırakılır.
 
Helva servis edilebilmesi için bir kaseye aktarılır. Devamında helvanın orta kısmı çukur şeklinde açılır. Sonra vanilyalı dondurma açılan çukura doldurulur ve tekrar üzerine helva eklenerek açılan çukur kapatılır.
 
Kase ters çevrilerek sunuma hazır edilir, isteğe bağlı olarak tarçın ve toz antepfıstığı da eklenebilir.
 
 
 
  
 | 
Dondurmalı İrmik Helvası | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc175206 
Gönderme Tarihi: 24.Kas.2023 
343 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
125 gr tereyağı
 
2 su bardağı irmik
 
1,5 su bardağı toz şeker
 
1,5 su bardağı süt
 
1,5 su bardağı su
 
1 paket vanilya
 
Vanilyalı dondurma
 
 
İlk olarak tereyağını uygun bir tencereye koyun, üstüne irmiği ekleyin ve karıştırın.
 
İrmik helvasının şerbeti için bir kaba toz şekeri, sütü ve suyu ekleyin.
 
Toz şeker eriyene kadar karıştın.
 
Ardından bu karışıma vanilya ekleyin ve karıştırın.
 
Bir yandan da tenceredeki irmik helvasını karıştırarak kavurun.
 
İrmiğin rengi değişene kadar bu işleme devam etmelisiniz.
 
İrmik kahverengiye yakın bir renge geldiğinde kaptaki karışımı irmiğin üstüne ekleyin.
 
Kısık ateşte altı kez karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın.
 
Helva şerbetini çektiği zaman üç kez olacak şekilde karıştın ve dinlendirin.
 
Bir kaseye, irmik helvasını çevreleyecek şekilde koyun.
 
İçine dondurma ekleyin ve altını irmik helvasıyla kapatın.
 
Servis edeceğiniz tabağa, kaseyi ters çevirerek helvayı aktarın.
 
Dilediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.
  
 | 
Dondurmalı İrmik Helvası | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc177427 
Gönderme Tarihi: 22.Nis.2024 
288 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.cumhuriyet.com.tr
 
 
250 g tereyağı
 
500g irmik
 
Şerbeti için;
 
250 ml süt
 
1 su bardağı su
 
2 su bardağı şeker
 
İçi İçin;
 
Dondurma
 
 
Şerbeti için uygun bir karıştırma kabına su, süt ve şekeri alalım, şeker eriyene kadar karıştıralım.
 
Daha sonra uygun bir tencereye tereyağını alalım ve eritelim.
 
İrmiği de ilave edelim, orta ateşte karıştırarak kavurmaya başlayalım. 10 dakika kadar kavuralım.
 
Kavurduğumuz irmiğe şerbetini de ilave ederek tencerenin kapağını kapatalım.
 
Şerbetini çeken helvayı karıştıralım ve koyulaştıktan sonra ocağı kapatarak demlenmeye bırakalım.
 
Servis edeceğimiz zaman içerisini streç film ile kapladığımız kasenin içerisine helvadan koyalım. Ortası çukur kalacak şekilde helvayı yayalım.
 
Helvamızın ortasına dondurmadan koyalım ve daha sonra alt tabanını da helva ile kapatalım.
 
Servis tabağımıza kasemizi ters çevirip üzerini dilediğimiz şekilde süsleyelim. Dondurmalı irmik helvamız servise hazır.
 
 
 
  
 | 
Dondurmalı İrmik Helvası | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc177560 
Gönderme Tarihi: 01.May.2024 
175 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.cumhuriyet.com.tr
 
 
2 su bardağı irmik
 
150 gr tereyağı
 
Çam fıstığı
 
Şerbeti için:
 
1 su bardağı süt
 
Yarım su bardağı su
 
1 su bardağı şeker
 
Üzeri için:
 
Toz antep fıstığı
 
İçi için:
 
Sade dondurma
 
 
Öncelikle şerbeti için süt, şeker ve suyu küçük bir tencereye alın. Şeker eriyene kaynatın. Şerbeti soğumaya bırakın. İrmik için yayvan tencereye tereyağını eritin. Üzerine irmiği ekleyerek kavurmaya başlayın. Karıştırmaya ara vermeden, irmiğin rengi dönünceye kadar kavurun. Çam fıstıklarını ekleyin. Daha sonra soğumuş olan şerbeti, yavaş yavaş ekleyip, kısık ateşte karıştırın. Helva şerbeti iyice çektikten sonra ateşten alıp, dinlenmeye bırakın. İçine dondurmayı yerleştirmek için, orta boy bir kaseye dinlenen ılık helvayı hafif bastırarak yerleştirin. Kasenin ortasına havuz şeklinde boşluk açıp, sade dondurmayı ekleyin. Üzerini tekrar helva ile kapatın. Düz bir tabağa ters çevirerek servis edin. Toz antepfıstığı ile servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Dondurmalı İrmik Helvası | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc180673 
Gönderme Tarihi: 05.Arl.2024 
120 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 dolu dolu yemek kaşığı tereyağı
 
3 yemek kaşığı sıvı yağ
 
2,5 su bardağı irmik
 
Şerbeti için:
 
3,5 su bardağı su
 
2,5 su bardağı şeker
 
İçine:
 
Vanilyalı dondurma
 
 
İlk başta küçük bir tencereye şeker ile suyu koyup kaynaması için ocağa alın şerbet kaynarken helvayı kavurmaya geçin.
 
Tereyağını tavada eritip irmiği üzerine dökün ve orta ateşte irmiğin rengi dönene kadar sürekli karıştırarak iyice kavurun.
 
Sonunda kaynayan şerbetini ekleyin ocağın altını kısıp karıştırın.
 
Birkaç kez karıştırdıktan sonra birazcık akışkan ve sulu bırakıp altını kapatın ve dinlenmeye bırakın.
 
 
 
  
 | 
Dondurmalı İrmik Helvası | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc180751 
Gönderme Tarihi: 10.Arl.2024 
145 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı irmik
 
1/2 su bardağı tereyağı
 
1/2 su bardağı sıvı yağ
 
1 su bardağı toz şeker
 
1,5 su bardağı süt
 
1 su bardağı su
 
1 çay bardağı çam fıstığı (isteğe göre)
 
Servis için:
 
Vanilyalı dondurma (isteğe göre damla sakızlı veya maraş dondurması)
 
 
Süt, su ve toz şekeri küçük bir tencereye alın ve şeker eriyene kadar karıştırarak hafifçe ısıtın. Kaynatmanıza gerek yok, şekerin erimesi yeterli. Ardından ocaktan alın ve bir kenara bırakın.
 
Tereyağı ve sıvı yağı geniş bir tencereye alarak eritin. Yağ ısınınca çam fıstığını ekleyip, hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından irmiği ilave edin ve sürekli karıştırarak irmiğin rengi altın sarısına dönene kadar kavurun. Bu aşamada kısık ateşte kavurmak, irmiğin yanmadan eşit şekilde pişmesini sağlar.
 
 İrmik yeterince kavrulunca, hazırladığınız ılık şerbeti dikkatlice tencereye ekleyin. Bu aşamada karışım fokurdayabilir, bu yüzden dikkatli olun. Tüm malzemeleri güzelce karıştırarak helvanın suyunu çekmesini bekleyin.
 
Helvanız şerbeti tamamen çekince, tencerenin kapağını kapatıp yaklaşık 10-15 dakika demlenmeye bırakın. Bu, helvanın lezzetinin tam olarak oturmasını sağlar.
 
Helvayı servis etmek için, ılımaya bıraktıktan sonra bir kaseye biraz helva koyup, ortasına bir top dondurma ekleyin. Ardından üzerine tekrar helva koyarak dondurmayı tamamen kapatın ve kaseden servis tabağına ters çevirin. Böylece tatlı içinde saklı dondurmalı bir sunum elde edersiniz.
 
 
 
  
 | 
Dondurmalı İrmik Helvası | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc183977 
Gönderme Tarihi: 20.Tem.2025 
93 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı irmik
 
100 gram tereyağı
 
Yarım çay bardağı sıvı yağ
 
1 su bardağı toz şeker
 
1,5 su bardağı süt
 
1 su bardağı su
 
1 tatlı kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
 
Dondurma (vanilyalı tercih edilir)
 
Antepfıstığı veya ceviz (üzeri için)
 
 
Tereyağı ve sıvı yağı tencereye alıp orta ateşte eritin.
 
Yağ ısındığında irmiği ekleyin ve rengi altın kahverengi olana kadar sürekli karıştırarak kavurun (yaklaşık 10-15 dakika).
 
Ayrı bir kapta su, süt ve şekeri karıştırın. İrmiğiniz hazır olduğunda bu karışımı dikkatlice tencereye dökün (dikkat, sıçrayabilir!).
 
Karıştırarak kıvam almasını sağlayın, kapağını kapatıp 10-15 dakika dinlendirin.
 
Ilınan helvadan bir miktar alın, içini çukurlaştırın, içine 1 top dondurma koyup üzerini helvayla kapatın. İyice bastırarak şekil verin.
 
Üzerine tarçın serpin, antepfıstığı ya da cevizle süsleyerek servis edin.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |