Kısa URL: https://ml.md/lc31452
Gönderme Tarihi: 21.Arl.2008
3,940 defa indirildi / yazdırıldı
Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 bağ ebegümeci
1 soğan
Tuz
Kırmızı biber
Yarım çay bardağı zeytinyağı.
Ebegümeci yapraklarından ayıklandıktan ve doğrandıkta sonra yarım tencere kaynamış suda haşlanır. ayrı bir tavada soğan pembeleşinceye kadar kavrulduktan sonra ebegümeci soğanın üzerine ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir. Pişmek üzere iken biber ve tuz atıldıktan sonra sıcak olarak servis yapılır. Tercihe göre yoğurtlu, yumurtalı da olabilir.
Kısa URL: https://ml.md/lc175747
Gönderme Tarihi: 30.Arl.2023
195 defa indirildi / yazdırıldı
Aydın Valiliği
1 bağ ebegümeci
1 adet orta boy kuru soğan ya da 1 adet pırasa
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
50 ml zeytinyağı
Ebegümeci yaprakları bol su ile yıkanır ince ince doğranır. Bir tava içine konulan zeytinyağı orta ateşte yanmadan soğan eklenerek hafifçe kavrulur.
İnce doğranan ebegümeciler soğanın üzerine eklenir. Kısık ateşte kavrulur, pişmek üzere iken kırmızı toz biberi ve tuzu ilave edilir.
Birkaç dakika sonra ateşten alınarak servis yapılır. Servise yoğurt eklenebilir.
Ebegümeci kavurması isteğe bağlı olarak yumurta ile de yapılabilir.
Not: Ebegümeci otunun lezzeti toz kırmızı biberden geçer. Birçok değişik türü bulunan ebegümeci en sağlıklı bitkiler içerisinde yer alır. Ebegümeci, gerçek bir protein ve C vitamini deposudur. Kalsiyum ve fosfor bakımından zengin bir bitkidir. İçerdiği malvidin ve malvin maddeleri, ağız ve diş sağlığı için ideal koruyucudur.