|
Ekşili Köfte Çorbası |
|
tanver
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.05.2016
Mesajlar: 28 Şehir: Kastamonu |
Kısa URL: https://ml.md/lc117540
Gönderme Tarihi: 13.Haz.2016
1,431 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sabiha Çakıcı
2 adet patates
2 adet havuç
1 adet soğan
250 gr kıyma
Tuz
½ limon
Az tereyağı
Karabiber
1 adet yumurta sarısı
1 su bardağı yoğurt
½ çay bardağı süt
6 yemek kaşığı un
Kıymanın içine 1 soğan rendelenir. Karabiber ve tuz atıp yoğurup küçük top haline getiriyoruz. Patatesler ve havuçlar küçük küp küp kesilir. Tencerede havuçları, tereyağı ve az sıvı yağ ile soteleyip 1,5 lt su ilave edip kaynatıyoruz. Sırasıyla top köfteleri bir süre sonra patatesleri kaynatıyoruz. Çorbanın terbiyesi için ayrı bir kapta yoğurt, yumurta sarısı, sütü ve unu çırpıyoruz. İçine çorbanın suyundan ilave edip yarım limon sıkıyoruz. Bir adet et bulyon, tuz ve karabiber ekleyip yavaş yavaş çorbanın suyuna ekliyoruz. 5 dk daha pişirip altını kapatıyoruz.
|
Ekşili Köfte Çorbası |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc133209
Gönderme Tarihi: 07.Nis.2018
1,947 defa indirildi / yazdırıldı
|
400 gr. kıyma
1 tane soğan
1 tane havuc
1 tane patates
Bir miktar, maydanoz
1 çay bardağı pirinç
1 tane yumurta
Tuz
Karabiber
Terbiyesi için:
1 çay fincanı yoğurt
1 tane limon
2 yemek kaşığı un
Su
Üzeri için:
1 yemek kaşığı tereyağı
Nane
Pulbiber
Öncelikle köfteyi hazırlayalım, bunun için karıştırma kabına kıymayı alalım. Sonra sırası ile rende soğanı, pirinci, yumurta, tuz ve karabiberi alalım ve yoğuralım. Kıvama gelen, köfte harcından, ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlak köfteler hazırlayalım. Köftelerin kara suyunu almak için sıcak suya atıp hemen cıkaralım. Tencereye, su alalım, kaynayınca köfteleri ilave edelim, üzerine küp doğranmış patates ve havucu ilave edelim, kaynamaya bırakalım. Biz bu arada köftenin terbiyesini hazırlayalım, bunun için çukur bir kaseye unu, yoğurdu ve limon suyunu alalım iyice cırpalım. Pişen köftelere, terbiyeyi katalım, önce hazırladığımız tebiyeye soğuk su katıp karıştıralım, sonra köftenin suyundan katalım karıştırıp, tencereye ilave edelim. Terbiyeyi ilave ettikten sonra birkaç dakika pişmeye bırakıp, ocaktan alalım. Diğer tarafta küçük bir tavaya tereyağını alıp eritelim, nane ve pulbiberi ilave edelim hafif yakalım, ocaktan alalım. Hazırladığımız tereyağlı sosu tencereye dökelim karıştıralım.
|
Ekşili Köfte Çorbası |
|
sessiz bilge
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.03.2020
Mesajlar: 43 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc149389
Gönderme Tarihi: 23.Mar.2020
840 defa indirildi / yazdırıldı
|
Köftesi için:
300 gram dana kıyma
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı kuru nane
1 adet yumurta
1 çay kaşığı pul biber
2 yemek kaşığı un
Yarım çay bardağı pirinç
Çorba için:
4 adet domates
2 adet patates
2 adet havuç
5 dal maydanoz
Yarım limonun suyu
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 litre su
Domatesleri rendeleyin.
Havuç ve patatesleri küp küp doğrayın.
Maydanozu da ince ince kıyın ve kenara alın.
Sarımsağı rendeleyip un hariç diğer köfte malzemeleriyle birlikte yoğurun.
Kıymalı harç iyice özleşince ceviz büyüklüğünde köfteler yapın.
Köftelerin dışını bir tepsiye serptiğiniz unla kaplayın.
Sıvı yağı tencerede ısıtın.
Sarımsakları ve unu yağda kavurun.
Üzerine havuç ve patatesleri ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
Domates rendesi ve salçayı da ilave edip pişirin.
Üzerine sıcak suyu ve limon suyunu ekleyip bir taşım kaynatın.
Kaynayınca içine köfteleri ekleyip 10 dakika daha pişirin.
Tencerenin altını kısıp 5 dakika daha pişirdikten sonra çorbanızı ocaktan alın.
Üzerine kıyılmış maydanoz serpip servis edin.
|
Ekşili Köfte Çorbası |
|
Alaaddin
Aşçıbaşı
Kayıt: 21.05.2020
Mesajlar: 22 Şehir: Tokat |
Kısa URL: https://ml.md/lc150772
Gönderme Tarihi: 25.May.2020
485 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sozcu.com.tr
250 gram yağsız kıyma
Yarım su bardağı yasemin pirinci
3 su bardağı su
1 yumurta
Zeytinyağı
Zencefil
2 yemek kaşığı yoğurt
Yarım limon suyu
Tuz
Karabiber
Dereotu
Havuç
Öncelikle köfte toplarını hazırlamakla başlıyoruz. Kıymanın içine pirinç, tuz ve karabiberi ekleyerek yoğuralım ve minik yuvarlak köfteleri elimizde yuvarlayarak hazırlayalım. 1 saat kadar buzdolabında dinlendirelim.
Köftelerimizi tencereye alarak zeytinyağında çok hafif gezdirdikten sonra suyu ekleyelim. Suyun içine de az miktarda tuz ekleyebilirsiniz.
Çorbanın terbiyesi için yumurta, yoğurt ve limon ve rende zencefili iyice karıştıralım. Bu karışıma kaynayan köfte suyundan çok küçük miktarlarda alarak 2 sıvıyı aynı sıcaklık derecesine getirelim ki aksi halde yumurtalarımız pişer. En son hepsini tencerede buluşturduktan üzerine havuç rendesi ve dereotu ekleyerek servis edelim.
|
Ekşili Köfte Çorbası |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc151923
Gönderme Tarihi: 26.Tem.2020
455 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.posta.com.tr
250 gram kıyma
Yarım çay bardağından bir parmak fazla ince bulgur veya pirinç
Karabiber
Kimyon
Yenibahar
Kekik
Nane
Tuz
2 su bardağı yoğurt
1 tepeleme çorba kaşığı un
1 yumurtanın sarısı
1 limonun suyu
1,5 litre su
1 adet et bulyon
Köfteleri hazırlamak için kıyma, bulgur ve baharatları bir kaba alın ve iyice özleşinceye kadar 5-8 dk yoğurun. Bir tepsinin tabanını un ile kaplayın. Hazırladığınız harçtan nohut büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuz ortasıyla yuvarlayın, ihtiyaç duyarsanız parmağınızla avucunuza biraz su sürebilirsiniz. Yuvarlanmış köfteleri un kaplı tepsiye koyun. Köfteler tamamlanınca büyükçe bir tencereye 1 buçuk litre su koyup kaynatın ve et bulyonu ekleyin. Bu sırada terbiyeyi hazırlamak için geniş bir kaba yoğurdu alın, üzerine unu eleyin, bir yumurta sarısını ve limonu ekleyin. İyice karıştırın ve köftelerin kaynadığı sudan iki kepçe sıcak suyu yavaşça ve sürekli karıştırarak terbiyenin olduğu karışıma ekleyin. Hazırlanan terbiyeyi yavaşça ve yine karıştırarak köftelerin üzerine ekleyin. Ara sıra karıştırarak 20-25 dk pişirin. Pişen çorbanın üzerine istediğiniz miktarda yağın içinde hazırlayacağınız nane ve kırmızı biberli sostan dökün, tuzunu da bu aşamada ekleyebilirsiniz.
|
Ekşili Köfte Çorbası |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc156056
Gönderme Tarihi: 13.Şub.2021
546 defa indirildi / yazdırıldı
|
Köftesi İçin:
250 gr kıyma
1 yumurta beyazı (Sarısı terbiyesi için )
1 yemek kaşığı un tepeleme
1 yemek kaşığı ince bulgur
1 adet orta boy kuru soğan
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kuru reyhan
Tuz
Çorbası İçin:
3 su bardağı yoğurt (Ev yoğurdu olursa daha iyi olur )
2 yemek kaşığı tepeleme un
Yumurtanın sarısı
7-8 su bardağı soğuk su
1 su bardağı haşlanmış nohut
Sos İçin:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı nane
Öncelikle çorbamızın köftesini hazırlayayım.
Kuru soğanı ve sarımsağı, rendenin ince tarafıyla rendeleyelim.
Karıştırma kabına kıyma, soğan, sarımsak, yumurtanın beyazı, un, bulgur ve reyhani koyup 10 dakika iyice yoğuralım.
Elimizi yağlayarak, köftemizi misket büyüklüğünde yuvarlayalım.
Köftelerin küçük olmasına özen gösterin.
Köfteleri yaptıktan sonra buzdolabına kaldıralım.
Çorbamız olana kadar dinlensin.
Gelelim çorbasına; nohut hariç bütün malzemeleri tencereye alalım.
Unu, hiç topak kalmayacak şekilde çırpalım.
Ben bu işlemi mikserle yapıyorum.
Daha kolay oluyor ve hiç topak olmuyor.
Çorbayı ocağa alalım ve kaynayana kadar hiç bırakmadan karıştıralım.
Burası önemli karıştırmayı bırakırsanız kesilebilir.
Kaynayan çorbaya nohut ve köftelerimizi atalım.
15 dakika kadar pişirmeye bırakalım.
Pişen çorbaya tereyağımızı eritelim, iyice yanmadan nanemizi ekleyelim.
Çorbamızın üzerine dökelim.
Dilerseniz nohut koymayabilirsiniz.
Not: Terbiyeli çorbalarda kesilmeyi önlemek için devamlı karıştırmak gerekiyor. Misket köfteleri hazırladıktan sonra buzdolabında dinlenirse daha iyi olur.
|
Ekşili Köfte Çorbası |
|
Cumartesi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 47 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc156130
Gönderme Tarihi: 17.Şub.2021
291 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet havuç
1 adet büyükçe patates
Zeytinyağı ve tereyağı
2 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
Yarım limon suyu
1 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı kuru nane
5 su bardağı su
Köftesi İçin:
500 gr yağsız veya az yağlı kıyma
1 adet yumurta
1 çay kaşığı toz karabiber
1 çay kaşığı köfte baharı
1 kahve fincanı pirinç
1 adet rendelenmiş kuru soğan
Tuz
Köftesini yapmak için tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun.
Küçük yuvarlak köfteler yapın.
Herhangi bir düz tabağa 1 yemek kaşığı un serpin.
Minik köfteleri bu una bulayın.
Ocağın üstüne bir tencereye yağ koyun.
Bu arada havuçları yıkayın ve küp küp doğrayın.
Havuçları yağa ilave edip, soteleyin
Ardından ocağın altını kısıp, 10 dakika pişirin.
Küp küp doğranmış patatesleri de ilave edin.
Her iki malzemeyi de tencerede kavurun.
Kavrulan havuç ve patateslerin üzerine suyunu ilave edin.
Su kaynayınca köfteleri de katın ve tencerenin ağzını kapatın.
Kısık ateşte 30-35 dakika pişirin.
Diğer tarafta yoğurt, yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı un ve limon suyunu yemeğin suyundan biraz alarak karıştırın.
Kaynayan köfteli karışıma ilave edin ve hafif karıştırın.
5 dakika daha kaynadıktan sonra yemeğiniz hazır.
Not: Köfteleri minik yaparsanız yemeğiniz daha güzel olur. Arzu ederseniz salça da kullanabilirsiniz. Suyunu tencerenizin boyutuna göre ayarlayın. Ne çok sulu ne de kuru olsun. Terbiyesini yaparken yumurta sarısı kullanın. Bütün yumurta ile olursa güzel olmaz.
|
Ekşili Köfte Çorbası |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc157673
Gönderme Tarihi: 11.May.2021
373 defa indirildi / yazdırıldı
|
Köftemiz İçin:
250 gram az yağlı dana kıyma
Tuz
Karabiber
Kimyon
Yarım çay bardağı kadar kırık pirinç
Sosumuz İçin:
2 yemek kaşığı kadar yoğurt
Yarım yemek kaşığı kadar un
1 adet yumurta
Yarım adet limonun suyu
Üzeri İçin:
50 gram tereyağı
1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
Nane
Köfte malzemelerimizin hepsini bir kabın içerisine alıyoruz ve kıvama gelene kadar yoğuruyoruz.
Köfte hamurumuzu tamamladıktan sonra küçük parçalar kopartıyoruz ve elimizde yuvarlayıp, misket kadar köfteler hazırlıyoruz.
Bir tepsiye un döküyoruz ve hazırladığımız köfteleri içerisine diziyoruz.
Bütün köftelerimizi hazırladıktan sonra, tencereye 5 su bardağı kadar su ve tuz alıp, kaynatmaya başlıyoruz.
Suyumuz kaynayınca köftelerimizi karıştıra karıştıra suyun içerisine alıyoruz.
Köftelerimizi kısık ateşte 10 dakika kadar kaynatıyoruz.
Onlar kaynarken, unumuzu, yoğurdumuzu, yumurtalarımızı ve limon suyumuzu bir kabın içerisine alıp, çırparak sosumuzu hazırlıyoruz.
Köftelerimiz piştiği zaman kaynayan suyundan 1 kepçe kadar alıyoruz ve sosumuza ekliyoruz.
Sosumuzu biraz daha çırparak, ısınmasını sağlıyoruz.
Ardından sosumuzu köftelerimizin üzerine yavaş yavaş karıştırarak döküyoruz.
Yağımızı ve nanemizi bir tavaya alıp, kızdırıyoruz.
Ekşili köfte çorbamızın üzerine gezdiriyoruz ve ocaktan alıyoruz.
|
|