|
|
Gürün Ekşili Köftesi |
|
sabahtan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.11.2020
Mesajlar: 30 Şehir: Şereflikoçhisar |
Kısa URL: https://ml.md/lc153907
Gönderme Tarihi: 04.Kas.2020
289 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı tane sumak
2 su bardağı su
4 su bardağı et suyu
2 çorba kaşığı salça
1er su bardağı haşlanmış nohut, kurufasulye ve yeşil mercimek
Köfte için:
Yarım kg yağsız kıyma
2,5 su bardağı ince bulgur
1 adet büyük boy soğan
Yarım tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı toz reyhan
1 su bardağı su
1 adet yumurta
4 çorba kaşığı un
Tuz
Üzeri için:
Yarımşar tatlı kaşığı tereyağı, nane ve toz kırmızıbiber Servis için: Toz sumak
Sumak suyu için tane sumak ve suyu tencereye alıp bir gece dinlendirin. Ertesi gün süzüp, suyu kenara alın ve taneleri atın. Köfte için kıyma, bulgur, kıyılmış soğan, toz kırmızıbiber, karabiber, reyhan ve tuzu iyice yoğurun. Köfte kurudukça azar azar su ilave edin. Yumurta, 2 çorba kaşığı un ekleyip yoğurmaya devam edin. Harçtan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın. Köfteleri kalan 2 çorba kaşığı una bulayıp kenara alın. Ayrı bir yerde sumak suyu, et suyu ve salçayı kaynatın.
Kaynamaya başlayınca köfteleri ilave edip 5 dakika pişirin. Haşlanmış nohut, kurufasulye ve mercimek ekleyip 10 dakika daha pişirin. Üzerine tereyağında kızdırılmış nane ve toz kırmızıbiber gezdirin. Sumak serpip servis yapın.
|
Ekşili Köfte (Gürün Sivas) |
|
ali cin
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.03.2016
Mesajlar: 37 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc136306
Gönderme Tarihi: 19.Ağu.2018
1,882 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gürün Kaymakamlığı
Nohut ve bakla akşamdan ıslatılır. Kuşbaşı doğranmış etle birlikte ocağa konulur. İçine soğan ve biber doğranır. Salçalı yağ hazırlanıp dökülür ve hepsi kaynatılır. Bunlar pişerken köfteler dökülür. Köfte için ince bulgur, varsa kıyma ile yoğrulur. Bulgur yumuşayınca yumurta kırılır, su ilave edilerek un katılıp yoğurmaya devam edilir. Hazırlanan hamurdan küçük küçük parçalar kopartılıp avuç içinde yuvarlatılır. Daha önce pişen etli suya, sumak suyu dökülür, kaynatılır. Kaynayan bu suyun içine köfteler atılıp tekrar kaynatılır. Pişince servis yapılır.
|
|
Ekşili Köfte (Gürün Sivas) Tarifleri Balık Köfte Tarifleri
|
|