|
Ekşili Malhıta (Kilis) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176553
Gönderme Tarihi: 22.Şub.2024
107 defa indirildi / yazdırıldı
|
Mehmet Şahiner
Kırık kırmızı mercimek duru suda iyice haşlanır.
Bulunabilen mevsim sebzelerinden patlıcan, pazı ya da semizotundan biri küçük parçalar halinde doğranıp iyice pişmiş mercimeme eklenir.
Sebzeler de iyice piştikten sonra koruk ekşisi eklenir.
Zeytinyağı ısıtılır. Özerine küp doğranmış soğan ve bütün (dış) sarımsak atılıp kızartılır.
Kuru nane de serpilir. Sos çorbanın üzerine dökülür.
Not: Yemeğin adı karışım anlamındaki malhut sözcüğünden gelmektedir.
|
Ekşili Malhıta (Kilis) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc146496
Gönderme Tarihi: 03.Kas.2019
561 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
2 Su bardağı kırmızı mercimek
1 Adet patlıcan veya 6 yaprak pancar
1 Baş sarımsak
1 Kahve fincanı koruk suyu veya 2 limon
1 Çorba kaşığı kuru nane
1 Çorba kaşığı kırmızı biber
1 Çorba bardağı zeytinyağı
1 Tatlı kaşığı tuz
Mercimek ayıklanır, yıkanır. Üzerine 8 su bardağı su ilave edilir.
Kaynayınca, soyulmuş küçük küp küp doğranmış patlıcanlar ilave edilir.
Özleşip çorba kıvamına gelinceye kadar pişirilir.
Nane, tuz, kırmızı biber, koruk suyu veya limon suyu ilave edilir.
Bir iki taşım kaynatılıp ateşten alınır.
Sarımsak soyulur. Her diş ikiye bölünür. Bir tavada zeytinyağı ısıtılır.
Sarımsaklar ilave edilir. Pembeleşince çorbanın üzerine dökülür.
|
Ekşili Malhıta (Kilis) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc139303
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2018
803 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kırmızı mercimek ayıklanıp yıkanarak üzerine 8 su bardağı su ilave edilir.
Kaynayınca içine soyulmuş ve küp küp doğranmış patlıcanlar eklenir.
Nane, tuz, kırmızıbiber, koruk suyu veya limon suyu ilave edilir.
Bir iki taşım kaynatılır ve ocaktan alınır. Tavada ısıtılmış zeytinyağı içine sarımsaklar eklenir ve pembeleşince çorbanın üzerine eklenir.
|
Ekşili Malhıta Çorbası (Kilis) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc117051
Gönderme Tarihi: 22.May.2016
3,115 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
3 su bardağı kırmızı mercimek
1 çay bardağı zeytinyağı
3 limon veya limon tuzu
2 baş sarımsak
Yeterince nane
Tuz
Kırmızı mercimek iki kez soğuk suda yıkandıktan sonra tencereye konur. Mercimek seviyesini 4-5 cm. geçecek kadar su eklenir. Kaynamaya başlamadan önce oluşan köpükler alınıp, atılır. Küçük küçük doğranmış patlıcan veya pazılar tencereye dökülür. Çorba pişince ekşi konur. beş dakika sonra ateşten alınır. Dövülmüş durumdaki bir baş (10-12 diş) sarımsak ile nane ilave edilir. Zeytinyağı kızdırılır, kalan bir baş sarımsak dişlerine ayrılmış ve her diş iki parçaya bölünmüş olarak zeytinyağında pembeleştirilir. Çorbaya dökülür. Servis yapılır
|
|