|
|
Elmalı Turta |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178374
Gönderme Tarihi: 28.Haz.2024
72 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
Hamur için:
2,5 su bardağı un
200 gram tereyağı (soğuk ve küçük küpler halinde kesilmiş)
1/2 su bardağı toz şeker
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı soğuk su
Bir tutam tuz
İç harcı için:
5-6 adet orta boy elma (tercihen ekşi elma)
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1/2 su bardağı dövülmüş ceviz (isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı un
Bir karıştırma kabına un, tuz ve küçük küpler halinde kesilmiş soğuk tereyağını ekleyin. Parmak uçlarınızla ya da bir hamur karıştırıcı kullanarak tereyağı ve unu birbirine yedirin. Kum gibi bir karışım elde etmelisiniz.
Toz şekeri ekleyin ve karıştırın. Ardından yumurtayı ekleyin ve hamuru yoğurmaya başlayın.
Soğuk suyu ekleyerek hamuru toparlayın. Hamuru fazla yoğurmadan, sadece malzemeler birbirine karışana kadar yoğurun.
Hamuru iki eşit parçaya bölün, streç film ile sarın ve buzdolabında en az 30 dakika dinlendirin.
Elmaları soyun, çekirdeklerini çıkarın ve ince dilimler halinde kesin.
Bir karıştırma kabına dilimlenmiş elmaları, toz şekeri, tarçını ve limon suyunu ekleyin. İyice karıştırın.
Un ve dövülmüş cevizleri ekleyin, tekrar karıştırın.
Fırını 180 dereceye ısıtın.
Dinlenen hamur parçalarından birini unlanmış tezgah üzerinde merdane yardımıyla açın. Hamuru, turta kalıbının tabanına ve kenarlarına gelecek şekilde yerleştirin.
Hazırladığınız elmalı karışımı hamurun üzerine eşit şekilde yayın.
Kalan hamuru da açın ve elmalı karışımın üzerine yerleştirin. Kenarlarını iyice kapatın ve fazla hamuru kesin.
Üst hamura bıçakla birkaç yerinden küçük delikler açın ki buhar çıkabilsin.
Turtayı önceden ısıtılmış fırında altın rengini alana kadar, yaklaşık 45-50 dakika pişirin.
Turta oda sıcaklığına geldikten sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz.
Not: Yanında bir top vanilyalı dondurma ile harika gider.
|
Elmalı Turta |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178604
Gönderme Tarihi: 15.Tem.2024
85 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamur için:
2,5 su bardağı un
200 gram tereyağı
1/2 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı soğuk su (gerekirse)
İç harcı için:
4 adet büyük boy elma (tercihen ekşi elma)
1/2 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı un
Üzeri için:
1 adet yumurta (çırpılmış, üzeri için)
Unu, toz şekeri ve tuzu geniş bir karıştırma kabında karıştırın.
Soğuk tereyağını ekleyin ve parmak uçlarınızla veya bir hamur kesici ile tereyağını una yedirin. Karışım ekmek kırıntısı gibi olmalıdır.
Yumurtayı ekleyin ve hamuru bir araya getirin. Eğer hamur çok kuruysa, 1 yemek kaşığı soğuk su ekleyebilirsiniz.
Hamuru top haline getirin, streç filme sarın ve buzdolabında en az 30 dakika dinlendirin.
Elmaları soyup dilimleyin.
Bir kaseye elma dilimlerini, toz şekeri, tarçını, limon suyunu ve unu ekleyin. İyice karıştırın.
Dinlenmiş hamuru buzdolabından çıkarın ve hafif unlanmış bir yüzeyde açın. Tart kalıbınıza hamuru yerleştirin ve kenarlarını düzeltin.
Elma harcını hamurun üzerine eşit şekilde yayın.
İsteğe bağlı olarak, tartın üzerine hamurdan şeritler yaparak kafes deseni oluşturabilirsiniz.
Kenarlarına ve üzerine çırpılmış yumurtayı fırça ile sürün.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika boyunca, üstü altın sarısı rengi alana kadar pişirin.
Tartı fırından çıkarın ve biraz soğumasını bekleyin.
Dilimleyerek servis yapın. İsteğe bağlı olarak üzerine bir top vanilyalı dondurma koyarak servis edebilirsiniz.
|
|
Elmalı Turta Tarifleri Portakallı Pasta Tarifleri
|
|