|
|
Empanada (Arjantin) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176004
Gönderme Tarihi: 16.Oca.2024
261 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamur İçin:
3 su bardağı un
1 su bardağı su
Yarım su bardağı sıvı yağ
Bir tutam tuz
İç Harcı İçin:
250 gr kıyma (isteğe bağlı tavuk ya da dana eti de kullanabilirsiniz)
1 adet soğan, doğranmış
1 adet yeşil biber, doğranmış
2 diş sarımsak, doğranmış
Yarım su bardağı mısır (isteğe bağlı)
Yarım su bardağı siyah zeytin, doğranmış
1 çay bardağı sıvı yağ
Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)
Hamur için unu geniş bir kaba alın. Ortasını açın ve su, sıvı yağ ve tuzu ekleyin. Yavaşça karıştırarak hamuru yoğurun. Hamurunuz kıvamlı ve elastik bir hale gelene kadar yoğurun. Ardından üzerini örtün ve yaklaşık 30 dakika dinlendirin.
İç harcı hazırlamak için tavada sıvı yağ ile doğranmış soğanı pembeleşene kadar kavurun. Ardından kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. Kıyma suyunu salıp çekene kadar pişirin.
Doğranmış yeşil biber, sarımsak, mısır ve zeytinleri ekleyin. Tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak pul biberi de ekleyip malzemeler iyice karışana kadar pişirin. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle açın. İç harçtan koyup hamuru yarıya katlayın ve kenarlarını iyice bastırarak kapatın. İsterseniz çatalla kenarlarına desen yapabilirsiniz.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serip, hazırladığınız empanadaları tepsiye dizin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkan sıcak empanadaları biraz dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.
Not: İspanya'da empanada, Orta Çağ'dan beri bilinmektedir ve zamanla Latin Amerika'da farklı bölgelerde çeşitli varyasyonlar kazanmıştır. Empanada, özellikle festivaller, kutlamalar ve özel günler gibi topluluk etkinliklerinde sıkça görülen bir yiyecektir. Örneğin, Arjantin'de "Día de la Empanada" (Empanada Günü) gibi özel günler düzenlenir. Latin Amerika mutfağının önemli bir parçası olan bu lezzet, aynı zamanda bizim mutfağımıza da oldukça benzer bir tatla sunuluyor.
|
Empanadas (Arjantin) |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc164220
Gönderme Tarihi: 13.Nis.2022
529 defa indirildi / yazdırıldı
|
75 gram tereyağı
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı sirke
Yarım su bardağı su
3 buçuk su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
1 adet soğan
2 yemek kaşığı yağ
200 gr az kıyma
1 adet orta boy kırmızı dolmalık biber
10 dal maydanoz
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 kaşık su
Öncelikle yumurta, sirke ve suyu iyice çırpın.
Azar azar unu ekleyerek bir yandan karıştırmaya devam edin.
Tereyağı ve tuzu da ilave ettikten sonra ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Üzerini kapatıp mayalanması için 45 dakika kadar bekletin.
Diğer yandan tavada yağı kızdırın ve soğanlarla kıymaları kavurun.
Biber ve baharatlarla birlikte tuzu de ekletin sotelendikten sonra ocağın altını kapatın. Son olarak kıyılmış Maydanozları ekleyin ve karıştırın.
Hamuru 6 parçaya bölüp 15 cm kadar açın. İçerisine iç harcından koyup kenarlarını kapatın.
Kenarları kıvırarak burgu şekli verin ya da çatalla ezerek şekil verebilirsiniz.
Üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derecelik fırında yarım saat kadar pişirin.
|
Empanada (Arjantin) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc160751
Gönderme Tarihi: 21.Ekm.2021
405 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi
Kıyma 300 g
Sarımsak 2 diş
Kuru soğan 1 adet
Biber 3 adet
Tereyağı 100 g
Sıvı yağ 1/2 çay bardağı
Tuz, karabiber 1 tatlı kaşığı
Hamuru için:
Un 5 su bardağı
Yumurta 1 adet
Maya 1 küçük paket
Süt 1/2 su bardağı
Soğan, sarımsak ve biber küçük küçük doğranır. Sıvı yağda sotelenir. Kıyma ilave edilerek pişirilir. Unun ortası açılır. İçine ılık su ile yumuşatılmış maya, tavada daha önce ısıtarak eritilmiş tereyağı, 1/2 çay bardağı sıvı yağ, 1/2 su bardağı süt, 1 yumurtanın beyazı ve bir tutam tuz eklenir. Hepsi karıştırılarak hazırlanan hamur, tezgahın üzerine alınarak önce ikiye ayrılır. İkiye ayrılan hamur daha sonra küçük küçük yaklaşık ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Açılarak içine malzemesi konur ve fırında pişirilir.
|
Empanada (Arjantin) |
|
kuş lokumu
Aşçıbaşı
Kayıt: 20.06.2017
Mesajlar: 25 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc126209
Gönderme Tarihi: 21.Haz.2017
1,004 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 bardak un
1 adet yumurta
1 adet yumurta beyazı
3 yemek kaşığı margarin
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı su
1 tatlı kaşığı sirke
İsteğe göre kıymalı, tavuklu, parça etli, peynirli, sebzeli vb.harç
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı su
Bir kapta su, yumurta beyazı, yumurta ve sirke karıştırılıp, iyice çırpılır. Un, tuz ve yağı geniş bir kaba konulur ve parmak ucu ile iyice karıştırılır. Ortası açılır ve sıvı karışım içine dökülür. Hepsi iyice hamur olana kadar karıştırılır. Unlu bir zeminde yoğurulur, strece sarılıp dinlendirilmek üzere buzdolabına konulur. Buzdolabında bir saat bekletilir. Bu arada istenilen iç hazırlanır, pişirilir ve soğuyana kadar bekletilir.
Buzdolabından çıkarılan hamur beze büyüklüğünde parçalara ayrılır. Unlanan tezgahın üzerine konulur, üzeri hafifçe unlanır ve merdaneyle daire şeklinde açılır. Açılan hamurun yarısına iç malzeme konulur ve hamurun diğer kısmı üzerine kapatılır. Parmak uçlarıyla kıvıra kıvıra kenarları kapatılır. Tüm hamurlar için aynı işlem yapılır. Tepsiye yağlı kağıt serilir, empanadalar üzerine yerleştilir. Üzerlerine bir kapta karıştırılan yumurta ve su karışımı fırça ile sürülür. Önceden 180 Cde ısıtılmış fırında maks. 25 dak.(kızarana kadar) pişirilir. Ilınması beklenir ve servis edilir.
|
|
Empanada (Arjantin) Tarifleri Diğer Ülkelerin Yemekleri
|
|