|
|
ERİK MARMELÂTLI TART |
|
vardar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.02.2007
Mesajlar: 394
|
Kısa URL: https://ml.md/lc12275
Gönderme Tarihi: 26.Şub.2007
4,465 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak malzeme
Hamuru için:
300 gram un,
125 gram tereyağı,
150 gram toz sekeri,
2 yumurta,
1 limon,
1 çimdik tuz.
Marmelâtı için:
300 gram erik marmelâtı,
150 gram acıbadem kurabiyesi,
1 limon,
Yapımı:
Marmelâtın harcını tartı yapmaya başlamadan, en azından üç saat önce hazırlamak gerekir.
Acıbadem kurabiyeleri gereği kadar kuru değilse bunları bir süre sıcak bir fırında tutup iyice kurutmak. Sonra bunları soğutup havanda dövmeli ve un durumuna getirmeli.
Erik marmelâtını porselen büyük bir kâseye koyup bir süre tahta bir kaşıkla iyice çırpmalı. Limonun sadece sarısı rendelenmiş kabuğuyla un durumuna getirilmiş acıbadem kurabiyesini katmalı. Marmelâtı tekrar karıştırarak bu katılanları yedirmeli. Bu işlem de bitince porselen kâsenin ağzını büyükçe bir tabakla örtüp bir kenara kaldırmalı.
Porselen kâsedeki harç üç saat kadar din. lendirildikten sonra tart hamurunun yapımına geçmeli. Önce 23 santim çapındaki bir tart kalıbını yağlayıp unlamalı ve bir kenara bırakmalı.
Unu elekten geçirerek hamur yoğurma mermerine boşaltmalı. Ortasını çukurlaştırmalı. Bu çukura sırasıyle bir çimdik tuzla sadece sarısı rendelenmiş limon ka. buğunu serplştirmeli, bir kaşık kadar toz şekerini bir kenara ayırdıktan sonra geri kalanını una serpmeli. Küçük parçalara doğranmış ve yumuşatılmış tereyağı parçalarını ve iki yumurta sarısıyle bir yumurta akını katmalı.
Böylece una katılacak malzeme tükenince unun yoğurulmasına başlamalı. Hamuru, içindekileri birbirlerine yedirecek kadar yoğurduktan sonra yuvarlak bir top durumuna getirip yağ kâğıdına sarmalı ve buzdolabının en soğuk yerinde dinlenmeye bırakmalı.
Hamur, buzdolabında 45 dakika kadar kaldıktan sonra bunu merdaneyle yarım santim inceliğinde ve kalıbın dibiyle kenarlarını örtecek biçimde açmalı (Hamuru açarken unlamayı unutmamalı. Yoksa hem yapışır, hem de yer yer çatlayabilir). Yağa ve una bulanmış kalıbın içiyle kenarını bu hamurla kaplamalı. Bunun üstüne bir kenarda duran marmelât karışımını döküp bir spatulayla düzlemeli. Kalıbın kenarından sarkan fazla hamuru bir makasla kesip toplamalı. Bunu yuvarlamalı ve hafitçe unlanmış merdaneyle açıp birer parmak genişliğinde şeritler veya yuvarlak biçimlerde kesmeli. Artan hamur şerit biçiminde kesilmişse bunları marmelâtın üstüne kafes biçiminde döşemeli. Hamur yuvarlak biçimde kesilmişse bunları da marmelâtın üstüne yanyana dizerek yerleştirmeli. Bu iş bitince kalıbı 190 dereceye göre kızdırılmış fırına sürüp orada 40-50 dakika kadar bırakmalı.
Kalıbı fırından çekmeden on dakika önce bir kenara bırakılmış olan 1 kaşık toz şekeriyle bir yumurta akını porselen bir kâsede çırparak kar köpüğü durumuna getirmeli. Kalıbı fırından çıkarıp kar köpüğünü fırçayla tartın üstüne sürmeli ve kalıbı tekrar fırına sürüp on dakika daha orada tutmalı.
Kalıbı fırından çıkarınca bir kenarda on dakika kadar soğutmalı. Sonra ince bir bıçakla kalıbın kenarında hamurun yapışıp yapışmadığını kontrol etmeli. Yapışmışsa bu bıçakla hamurla kalıbın arasını açmalı ve kalıbı başaşağı ederek düz bir saca aktarmalı, oradan da tekrar başaşağı ederek tartı servis tabağına aktarmalı. Tartı, küçük acıbadem kurabiyeteriyle süsleyip gerektiği vakit servis yapmalı. Bir gün sonra servis yapılırsa daha lezzetli olur.
ML® Marmelatlı Kek için tıklayın
|
|
ERİK MARMELÂTLI TART Tarifleri Baton Pasta Tarifleri
|
|