5 kilo erik
4 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı nişasta
Eriklerimizi güzelce yıkayarak çekirdeklerini çıkarıyoruz.
Sonrasında üzerine 5 kg erik için 2 su bardağı şekeri ekleyerek kısık ateşte hiç su koymadan kabukları çatlayıp erikler iyice yumuşayana kadar kaynatıyoruz.
Erikler güzelce suyunu salıyorlar. Delikli bir kevgir kullanarak kabuklarını ve çekirdeklerini ayırdığımız erik püresinden küçük bir kase ayırarak içine 3 yemek kaşığı nişasta ekliyoruz.
Küçük bir kapta karıştırmamızın amacı nişastanın topak topak olmasını engellemektir.
Nişastalı karışımı yeniden tencereye ekleyerek ve 2 su bardağı daha şeker ilavesi yaparak koyu bir muhallebi kıvamına gelene kadar kaynatıyoruz.
Erik pestili harcı sıcak sıcak ince bir tabaka halinde ister tepsilere ister köşelerinden iyice gerdirilmiş temiz bir çarşafa yayılarak bir iki gün ön kuruma yaptırılır.
Dışarıda direk güneş altında kurutma olacak ise üzerine temiz bir tül gerelim arılar rahat bırakmayabilir. Yağlı kağıt serili tepsiler kullandım ve ev ortamında olduğu için 80/90 derece fanlı fırında 1 er saat fırınlayarak tepsilerimi beklemeye aldım. Ortalama 1 hafta sürede kurudular.
Not: Çerez kullanacaklar cevizi ya da fındık parçalarını tepsiye ince bir kademe halinde yaydırılan harçtan hemen sonra yapmalıdırlar. Kolay olsun diye blenderdan geçirmeyin kevgir kullanın. Blender doğal eriğin tüm liflerini parçalanarak besleyici özelliğini kaybetmesine sebep olmaktadır. Tamamen her yerinin kurumasına dikkat edelim kurumadan katlanan pestiller ilerisi için küf yapabilir. Eğer dışarıda saklanacak ise temiz bir bez çuvala sarılarak serin bir ortamda muhafaza edilmelidir.
Kısa URL: https://ml.md/lc167467
Gönderme Tarihi: 22.Eyl.2022
206 defa indirildi / yazdırıldı
2 kilogram kırmızı erik
2 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı nişasta
Yeteri kadar su
Erikleri güzelce yıkayıp tencereye alın.
Eriklerin üzerini geçecek kadar su ilave edin.
Daha sonra şekeri ekleyip kaynatın.
2 yemek kaşığı nişastayı su ile açıp tencereye ekleyin.
Erik püreniz kıvam alında kevgirden geçirerek kabuk ve çekirdekleri ayırın.
İlk sıcağı geçtikten sonra yağlı kağıt üzerine ince olacak şekilde yayın ve güneş almayan bir yerde bekletin.
Pestilin alt kısmı kuruyunca diğer kısmını da kuruması için çevirin.
Tamamen kuruduktan sonra yağlı kağıtta çıkarıp tüketebilirsiniz.
Kısa URL: https://ml.md/lc57331
Gönderme Tarihi: 07.Kas.2010
4,560 defa indirildi / yazdırıldı
Bol miktarda toplanmış, olmuş yumuşak erikler kevgirde yıkanıp bir büyük kaba yahut kazana doldurulur. Sıkı kaynatılır. Kuvvetli bir kepçe ile de karıştırılıp ezilir ve dağıtılır ve pelte haline getirilir. Sonra, süzgeçten geçirilir. Hasıl olan öz kayısı suları tekrar ocağa konur. Suyunu çekince ince tabakalar halinde, tepsilere dökülür. Güneşte kurutulur. Tamam olunca bükülüp kilerde saklanır.
Not: Erik pestili oldukça ekşi olur, kullanılacağı zaman şekeri daha fazla katılabilir.
Kısa URL: https://ml.md/lc55175
Gönderme Tarihi: 30.Ağu.2010
3,534 defa indirildi / yazdırıldı
Olmuş ve ezilmeğe başlamış eriklerden seçerek tencereye ya da kazana koyunuz. Kaynatınız. Ara sıra karıştırarak kabuk, çekirdek ve posasının ayrılmasını sağlayınız. Sonra bir kepçe ile bunu döve döve iyice karıştırınız. Bir kevgire ya da eleğe koyarak el ile ovunuz. Çekirdek ve kabuklarından başka ince posayı ve suyu kevgirden geçiriniz. Daha sonra bunu ateşe koyup kaynata kaynata suyunun çekilmesini sağlayınız. Su tamamen çekildiği zaman badem yağı ile yağlanmış tepsilere incecik döküp tepsileri güneşe koyunuz. Güneşte tamamen kuruyunca ve yaprak gibi olunca çıkarıp iki taraflarını katlayıp dikdörtgen bir hale getiriniz. Yuvarlayıp bükerek rutubetsiz ve hava alan bir yerde saklayınız. Bu pestili gerektiğinde parça parça ılık suya koyup 24 saat bekletiniz. Sonra ezerek ve içine şeker karıştırarak hoşaf haline getirip pilav yemeği ile birlikte içiniz.