|
Erik Reçeli |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 2068 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc180555
Gönderme Tarihi: 27.Kas.2024
26 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. erik
1-1.5 kg. Geker
1 gr. limon tuzu veya bir limon suyu
Erikler bol su ile yıkanıp, sapları koparılır, sonra bir kat şeker bir kat erik olmak üzere en üste şeker gelecek şekilde bir kaba veya reçel pişme tenceresine katlanarak konur.
Bir gece veya 4-5 saat kendi haline bırakılır. Şeker eriğin suyunu emer ve eriyerek sulanır.
Ertesi gün eriklere hiç su ilave edilmeden pişirilir, erikler bir süre piştikten sonra delikli kepçe ile dışarı alınır, şurup karıştırılarak koyulaştırılır, sonra erikler şuruba tekrar konarak limon tuzu veya limon suyu ilave edilir. 4-5 dakika daha pişirildikten sonra tam kıvamında iken ateşten indirilir ve sıcak sıcak temiz ve kuru kaplara doldurulur.
Not: Üryani, mürdüm ve can eriğinden iyi reçel yapılabilir. Çekirdekleri çıkarılabilen erikler reçel için elverişlidir.
|
Erik Reçeli |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179191
Gönderme Tarihi: 26.Ağu.2024
82 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
1 kg erik (isteğe göre kırmızı ya da siyah erik kullanabilirsiniz)
800 gr toz şeker
1 yemek kaşığı limon suyu
1 çay bardağı su
Erikleri yıkayın ve çekirdeklerini çıkararak dilediğiniz büyüklükte doğrayın.
Doğradığınız erikleri geniş bir tencereye alın ve üzerine toz şekeri dökün. Bu şekilde erikleri şekerle birlikte bir gece (yaklaşık 8 saat) bekletin. Bu süre zarfında erikler suyunu salacaktır.
Bekleme süresi sonunda tencereyi ocağa alın ve suyu ekleyin. Orta ateşte karıştırarak şekeri tamamen eritin.
Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alarak erikler iyice yumuşayana kadar pişirin. Ara ara karıştırarak dibi tutmamasını sağlayın.
Reçelin kıvamını kontrol etmek için bir kaşık yardımıyla bir miktar reçeli bir tabağa alın ve soğumasını bekleyin. Soğuduğunda istediğiniz kıvama gelmişse reçeliniz hazırdır. Eğer çok sulu olduğunu düşünüyorsanız, birkaç dakika daha kaynatabilirsiniz.
Pişirme işleminin sonunda limon suyunu ekleyin ve birkaç dakika daha kaynatın. Limon suyu reçelin uzun süre dayanmasını sağlar ve şekerlenmesini önler.
Sıcak reçeli sterilize edilmiş cam kavanozlara dikkatlice doldurun. Kavanozların ağzını sıkıca kapatın ve ters çevirin. Bu şekilde soğumaya bırakın. Bu işlem, kavanozların vakumlanmasını sağlar.
Soğuyan kavanozları serin ve karanlık bir yerde saklayabilirsiniz.
|
Erik Reçeli |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145457
Gönderme Tarihi: 06.Eyl.2019
708 defa indirildi / yazdırıldı
|
15 adet iri kırmızı erik
2 su bardağı+1/3 su bardağı şeker
Çeyrek limonun suyu
Erikleri iyice yıkayın, saplarını ayıklayın ve dörde bölüp çekirdeklerini ayırın.
Erikleri tencereye alıp üzerine şekeri serpin.
Kapağını kapatıp sulanması için 1 gün kadar bekletin.
Ertesi gün yarım çay bardağı daha su eklediğiniz erikleri kaynatmaya başlayın.
Kaynamaya başladığında ocağı kısın.
Reçeliniz kıvamına kavuştuğunda limon suyunu da ekleyin.
5 dakika daha kaynattığınız reçelin altını kapatın.
Biraz ılınınca kavanoza doldurup ağzını sıkıca kapatın ve ters çevirin.
Reçelinizi güneş almayan bir yerde uzun süre saklayabilirsiniz.
|
Erik Reçeli |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145351
Gönderme Tarihi: 02.Eyl.2019
718 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilogram erik
5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
Yarım limonun suyu
Saplarını ayıkladığınız erikleri bol suyla yıkayın.
Erikleri bıçakla ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın.
Reçeli kaynatacağınız tencereye aldığınız eriklerin üzerine şekeri her tarafını kaplayacak şekilde yayın.
Tencerenin kapağını kapatıp buzdolabında bir gece bekletin.
Ertesi gün reçel tenceresini orta ateşte kaynayana kadar pişirin.
Kaynayan reçelin altını kısıp ara sıra karıştırarak kaynatmaya devam edin.
Koyulaşan reçele limon suyunu ilave edip birkaç dakika daha kaynatın ve altını kapatın.
Soğumasını beklediğiniz reçeli kavanozlara bölüştürün.
Kavanozların ağzını sıkıca kapatıp ters vaziyette karanlık bir yerde saklayın.
|
Erik Reçeli |
|
sabah gülü
Aşçıbaşı
Kayıt: 04.06.2018
Mesajlar: 24 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc134584
Gönderme Tarihi: 04.Haz.2018
906 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg 250 gr erik
1.5 kg şeker
1 kg su
Yarım limon suyu
Erikler iyice yıkandıktan sonra arzuya göre kabukları soyularak ya da kabukları ile haşlanır.
Haşlama sonrası şeker su ve yarım limon suyu ayrı bir tencerede 5 dk. kaynatılır.
Erikler şekerli suyun içine ilave edilir.
25 dakika kaynatılınca reçelimiz servise hazırdır.
|
Erik Reçeli |
|
turp
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.03.2017
Mesajlar: 35 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc124146
Gönderme Tarihi: 28.Mar.2017
1,090 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilogram erik
750 gram toz şeker
2 limon suyu
2 gram limon tuzu
Erikleri yıkadıktan sonra saplarını ve çekirdeklerini çıkarın. Bir tencereye koyun ve bir bardak su ilave ederek yumuşayıncaya kadar kaynatın. Süzgeçten geçirin, üzerine şeker ve limon tuzu ilave ederek hafif ateşle yeniden kaynatın. Soğumaya bırakın. Ağzı kapalı bir kavanozda uzun süre saklayabileceğiniz reçeliniz hazır!
İkinci kaynatma aşamasında bir-iki karanfili tencereye atarsanız, reçelinizin aroması da yoğunlaşacaktır.
|
Erik Reçeli |
|
bahar gibi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.12.2011
Mesajlar: 69 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc70592
Gönderme Tarihi: 09.Arl.2011
2,292 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg kırmızı erik
1 kg şeker
Yarım limon suyu
Erikler yıkanıp dörde bölünür ve bir tencereye alınır. Üzerine toz şeker dökülür. Önce harlı ateşte, kaynamaya başlayınca da kısık ateşte kıvamını alana kadar pişirilir. Kaynama esnasında oluşan köpük delikli bir kepçe yardımıyla alınır. Altını kapatmaya yakın limon suyu ilave edilir.
Fotoğraf "Domates Perisi" tarafından gönderildi. 26.10.2021
|
ERİK REÇELİ |
|
bostan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.08.2010
Mesajlar: 37 Şehir: Konya |
Kısa URL: https://ml.md/lc55263
Gönderme Tarihi: 31.Ağu.2010
2,322 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,280 kilogram erik için 2 kilo şeker kullanmalıdır. Şekeri kestirip tencereyi indirdikten sonra, erikleri çekirdekleri ile azar azar atınız. Kabardıkça ateşten çekip tekrar sürünüz. Arasıra kenarından köpüğünü alınız. Fazla kabarırsa biraz su koyunuz. Piştiğini anlamak için biraz su ile tanesini tabağa koyunuz. Soğuyunca tane, sudan ayrılmazsa hemen ateşten indiriniz. Tencereyi olduğu yerde oynata oynata kalan köpüğünü içiriniz. Az köpük artarsa da kaşıkla alınız. Soğuyuncaya dek kapamayınız. Sonra kavanoza delikli kepçe ile taneleri koyup üzerine de tatlıyı ilâve ederek kaldırınız.
Not: Her çeşit erikten reçel yapılır. Çekirdekleriyle, bütün olarak pişirilir.
Fotoğraf "Domates Perisi" tarafından gönderildi. 26.10.2021
|
Erik Reçeli |
|
Vahşi Batı
Aşçıbaşı
Kayıt: 26.07.2007
Mesajlar: 20 Şehir: Karaburun İZMİR |
Kısa URL: https://ml.md/lc16669
Gönderme Tarihi: 26.Tem.2007
8,400 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. üryani erik
1 kg. toz şeker
1 limon
Erik yıkanır, çekirdekleri çıkarılır, tencereye bir kat erik, bir kat şeker olmak üzere yerleştirilir, tencerenin kapağı kapatılır, bir gece bekletilir, ertesi günü hiç su koymadan, kıvam alana kadar pişirilir, limon eklenir, 5 dakika sonra ateşten alınır.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 12.08.2021
|
|