|
|
Erzincan Yemek Kültürü |
|
marka
Aşçıbaşı
Kayıt: 02.06.2009
Mesajlar: 23 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc37084
Gönderme Tarihi: 02.Haz.2009
3,370 defa indirildi / yazdırıldı
|
Erzincan'da ilk yerleşimin günümüzden 5 bin 500 yıl önce Tunç Çağı'nda gerçekleştiği, Altıntepe ve Küçüktepe höyüklerinde yapılan araştırmalarla ortaya çıkmıştır. Ekonomik açıdan fazla bir gelişmenin olmadığı Doğu Anadolu'nun bu küçük ve şirin ilinde yetiştirilen başlıca ürünler; şekerpancarı, buğday, arpa, soğan, patates çavdar ve baklagiller, bağ ve bahçe bitkileri olarak da domates, elma, hıyar, armut, zerdali, üzüm ve kayısıdır. Yörede "çekirdeksiz dut" adıyla tanınan küçük dutlardan pekmez ve pestil yapılır. Dağların yüksek kesimlerindeki yaylalarda ise hayvancılık yaygındır.
|
Erzincan Mutfağı |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc31594
Gönderme Tarihi: 22.Arl.2008
2,272 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yörede geleneksel beslenme düzeni etkinliğini sürdürmektedir. Beslenmenin temelini buğday ve buğday ürünleri ile hayvansal gıdalar oluşturur. Bulgur, yarma, tarhana, erişte, dövme en çok tüketilenlerdir. Özellikle bulgur, çok sayıda yemek türünde kullanılır.
Kışlık, besin maddeleri hazırlanmasının yöre halkının yaşamında önemli bir yeri vardır. Bulgur, gendime (aşurelik buğday), tarhana, yarma, erişte kış için hazırlanan ürünlerin başlıcalarıdır. Ayrıca çeşitli sebzeler ve meyveler kurutularak, reçel yapılarak değerlendirilmektedir. Yöre mutfağı yemek türleri bakımından zengindir. Bunların çoğunluğunu hamur yemekleri oluşturur. Eşgili, kesme çorba (un çorbası), yaprak sarma başlıca yemek türleridir. Ayrıca su böreği ve özellikle kete ve tatlılar çokça tüketilen hamur işlerindendir.
|
Erzincan Mutfağı |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc74351
Gönderme Tarihi: 03.Nis.2012
1,773 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolujet Magazin
Fırat nehrinin yukarısında yer alan ve bir çok medeniyete ev sahipliği yapmasının yanı sıra, tarihi ipek yolu güzergâhında yer alıyor olması, Erzincan’ın Anadolu’nun en eski kültür merkezlerinden biri olmasına katkı sağlamıştır.
Soğuk iklimin hüküm sürdüğü Erzincan’da geçmişten günümüze mutfak kültürü de tarım ve hayvansal ürünlerle bezenmiştir. Kışa hazırlıkta hayvanların sütünün bol olduğu dönemlerde yapılan peynirler, küplere ve tulumlara, süzme yoğurtlar küplere basılarak, ağızlarına tereyağı dökülerek kapatılır. Çeşitli kavurmalar samanlara gömülür. Kavun, karpuz, tavanlara asılan hevenklerde saklanır. Yaz sonu meyveleri, kesmece, pestil, kavut unu, bastık, elma, armut, gahı, tamas yarması, dut yoğurtlaması, incir, tarhana, çiğit, kuru fasulye, nohut, barbunya, çeşitli turşular, pekmez, reçeller ve tahıllar özenle kilerlerini süsler.
Erzincan tava leblebisi ve ülkemizin her yöresinde bilinen meşhur tulum peyniri Erzincan ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Erzincan tulumu ve cimin üzümü Türk Patent Enstütisi’nden tescillenmiş tatlardır. Yolunuz düştüğünde lavaş ekmeği tulum peyniri ve cimin üzümünü mutlaka tatmanızı tavsiye ediyorum.
|
Erzincan Yemekleri |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 1430 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc179919
Gönderme Tarihi: 15.Ekm.2024
30 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yöre mutfağı yemek türleri bakımından zengindir. Bunların çoğunluğunu hamur işleri oluşturur. Eşgili, kesme çorba (un çorbası) yaprak sarma başlıca yemek türleridir. Ayrıca su böreği ve özellikle kete ve tatlılar çokça tüketilen hamur işleridir.
|
|
Erzincan Mutfağı Tarifleri Diğer Konular
|
|