Kısa URL: https://ml.md/lc102338
Gönderme Tarihi: 17.Ekm.2014
2,878 defa indirildi / yazdırıldı
250gr kuzu kuşbaşı
1 su bardağı haşlanmış bezelye
2 adet domates
2 adet sivri biber
1 adet soğan
1 su bardağı süt
100 gr margarin
1 yemek kaşığı susam-çörekotu
Tuz
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 kilo yufka
Bir tavada 2 çorba kaşığı margarini kızdırın. Etleri tavaya alıp karıştırarak suyunu alıp çekene kadar kavurun. Etler suyunu çekince içine ince kıyılmış soğan ve biberi ekleyin. Soğan ve biberler kavrulmaya başladığında ince kıyılmış domatesi ve tuzu ekleyip kısık ateşte kapağını kapatıp ara sıra karıştırarak pişirin.
Dikdörtgen bir fırın tepsisini yağlayın ve bir yufkayı kenarları dışarı sarkacak şekilde serin. Kalan yufkalardan birini elinizle küçük parçalara bölerek tepsinin tabanına yayın. Geniş bir kasede sütü, yağı ve yumurtanın beyazını çırpın. (Eğer yufkalarınız kuruysa süt miktarını artırabilirsiniz.) Çırpılmış karışımın yarısını yufkaların üzerine kepçe yardımıyla ezdirin. Harcı eşit şekilde dağıtarak yayın. Üzerine kalan yufkayı yine elinizle küçük parçalar koparark harcın üstüne yayın. Kalan karışımı da dökün. Kenarlara sarkan yufkaları tepsinin üstü kapanacak şekilde örtün. Üzerine yumurta sarısını sürün. Çörekotu ve susam sertin. Bir tavada 2 çorba kaşığı ayçiçek yağını kızdırın. Etleri tavaya alıp karıştırarak suyunu alıp çekene kadar kavurun. Etler suyunu çekince içine ince kıyılmış soğan ve biberi ekleyin. Soğan ve biberler kavrulmaya başladığında ince kıyılmış domatesi ve tuzu ekleyip kısık ateşte kapağını kapatıp ara sıra karıştırarak pişirin.
Dikdörtgen bir fırın tepsisini yağlayın ve bir yufkayı kenarları dışarı sarkacak şekilde serin. Kalan yufkalardan birini elinizle küçük parçalara bölerek tepsinin tabanına yayın. Geniş bir kasede sütü, yağı ve yumurtanın beyazını çırpın. (Eğer yufkalarınız kuruysa süt miktarını artırabilirsiniz.) Çırpılmış karışımın yarısını yufkaların üzerine kepçe yardımıyla ezdirin. Harcı eşit şekilde dağıtarak yayın. Üzerine kalan yufkayı yine elinizle küçük parçalar koparark harcın üstüne yayın. Kalan karışımı da dökün. Kenarlara sarkan yufkaları tepsinin üstü kapanacak şekilde örtün. Üzerine yumurta sarısını sürün. Çörekotu ve susam sertin. 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
Kısa URL: https://ml.md/lc118884
Gönderme Tarihi: 14.Ağu.2016
1,194 defa indirildi / yazdırıldı
Nülüfer Tür
1 kilo yufka
½ kilo kuşbaşı yağsız et (kuzu, dana ya da tavuk)
3 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay bardağı çiçek yağı
100 gram tereyağı veya margarin
½ litre kadar ılık su
Tuz
Karabiber
Eti bir çay bardağı yağ ile pembeleşene kadar kavuruyoruz. Pişmesine yakın domates ve salçayı ilave ediyoruz. Bir miktar ılık su takviyesiyle pişiriyoruz. Piştikten sonra tuz, karabiber ve kimyonu ilave ediyoruz, sulu bir iç elde ediyoruz. Etleri iyice pişirip didikleyerek de kullanabiliriz. Sonrasında pişirdiğimiz iç harcımızı soğumaya bırakıyoruz. Bu arada yufkaları 4'e bölüp teflon tavada veya saç üzerinde hafif bir şekilde pembeleştiriyoruz, bir kenara biriktiriyoruz. Yufkaların işlemleri bitince ılınmış olan harcımızın suyuna yufkaları dikkatlice batırıp tepsinin her tarafını kaplayacak şekilde gelişi güzel katlar yaratarak yufkaların yarısını yerleştiriyoruz. Daha sonra etleri güzelce yayıyoruz. Sonrasında kalan yufkaları yine harcın suyuna batırıp böreğimizin üzerini kapatacak şekilde yufkaları yerleştiriyoruz. Eğer bir miktar harç suyunuzdan arttıysa üzerine gezdirebilirsiniz (çok olmamak kaydıyla). Son olarak tereyağı veya margarini küçük parçacıklar halinde böreğimizin üzerine koyuyoruz. Önceden ısıtılmış fırınımızda 170 derecede üzeri ve altı pembeleşene kadar pişiriyoruz.