|
|
Etli Çiğ Köfte (Malatya) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc32128
Gönderme Tarihi: 25.Arl.2008
9,030 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Etli çiğ köfte için 400 gr. çiğ köftelik bulgur, 300 gr. yağsız ince çekilmiş dana kıyma, birer kaşık domates ve biber salçası, bir baş soğan, bir demet maydanoz, 100 gr. yeşil soğan, 3-4 diş sarımsak, yeteri kadar tuz, biber ve baharat gereklidir.
Tepsiye bulgur konulur. İnce kıyılmış soğan, salça ve baharat eklenerek yoğrulmaya başlanır. Bulgur birbirini tuttuğunda kıyma eklenir ve tekrar yoğrulmaya devam edilir. Kıvamını aldığında dövülmüş sarımsak eklenir. Çiğ köftenin iyice yumuşadığı anlaşılınca yeşil soğan ve maydanozu da eklenir. Birkaç dakika da bunlarla yoğrulur.
Yoğurma işlemi bittiğinde küçük parçalar halinde avuçta hafif sıkılarak servis tabağına alınır. Yanına marul konularak servis yapılır.
ML® Çiğ Köfte için tıklayın
|
Etli Çiğ Köfte (Malatya) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc171196
Gönderme Tarihi: 01.Nis.2023
218 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malatya Valiliği
1 kg çiğ köftelik kıyma (dana eti, yağsız ve iki kere çekilmiş olmalı)
1 kg bulgur (çiğ köftelik orta bulgurun incesi)
2 büyük baş kuru soğan
1 baş sarımsak
100 gr domates salçası
50 gr biber salçası (acı olan)
30 gr çiğ köfte baharatı
20 gr toz kırmızıbiber
2 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı nar veya erik ekşisi
1 limon (parçalanarak kabuğu ile koyulur)
1 adet domates,
1 demet maydanoz
200 gr yeşil soğan
Biraz sıvı yağ
Yere sofra bezini serin. Yoğuracak kişi başroldedir. Bu kişi minderde otururken, buna malzeme getirip götürmek için başka bir kişi bulunur. Çiğ köfte leğenini yere koyarken altını besleyin.
Leğenin hareket etmemesi için leğenini altına birkaç kat örtü serilir. Leğene önce bulgur, rendelenmiş veya çok ince doğranmış kuru soğan koyun. Bulgur ile soğanı elde ovalayarak soğanı iyice yedirin.
Diğer taraftan bir kâse içerisinde domates, biber salçası, tuz, baharatlar, nar veya erik ekşisi, limon dilimlerini, biraz sıvı yağ, ½ çay bardağı su ile ezin. Bulgura, yapılan harcı ilave ederek yoğurma işlemine devam edin.
Bulgur iyice ezilince eti koyun. Et ile bulgur macun gibi oluncaya kadar devam edin. Limon parçalarını içinden alın. Tadına ve tuzuna bakın. Gerekli lezzeti bulunca ince kıyılmış yeşil soğanın yapraklarını ve maydanoz katarak yoğurun.
Soğan ve maydanozun sadece yaprak kısımları katılır. Servis tabaklarına sıkarak alın.
Bol yeşil salata, ayran, limon ve ince lavaş ekmeği ile servis yapın. Çiğ köftenin olgunluk derecesi ağza alınarak anlaşılır. Eğer dişe bulgur değmiyorsa, olmuştur.
Not: Bu köfte Malatya’da öğle veya akşam yemekleri yerine yenen bir yiyecek değildir. Aile fertlerini ve yakınlarını bir araya getiren ya da misafire özellikle ikram amaçlı yapılan, kışın daha çok yenen bir ara öğün yiyeceğidir. Köfte yenirken içilen ayrana günümüzde şişkinlik yapmaması için maden suyu karıştırılır. Üzerine çay içilir. Köfte etinin limon ile buluşturulmasının nedeni ise etin bakterilerinin limon suyunda ölmesini sağlamaktır.
|
|
Etli Çiğ Köfte (Malatya) Tarifleri Doğu Anadolu Yemekleri
|
|