Kısa URL: https://ml.md/lc44584
Gönderme Tarihi: 16.Arl.2009
2,780 defa indirildi / yazdırıldı
Hatay Valiliği
Antakya Mutfağı - Süheyl Budak
6 adet Antakya enginarı
1 baş soğan
200 gr. koyun kıyması
1 yemek kaşığı tuz
2 bardak su
1 çay kaşığı karabiber
1 adet limon
1 çorba kaşığı tereyağı
Enginarların dış kabuğu temizlenerek iç yaprakları üzerinde bırakılır. çanağın içindeki tüyler bir kaşıkla iyice alınır. Saplar soyularak fazla uzunlukları alınıp diğer kısımları üzerinde bırakılır. Diğer taraftan bir kab ın içinde hazırlanan limonlu suda enginarlar bekletilir. Soğan yağda sarartılır. Et, ayrı bir kapta pişirilip üzerine soğanlar ve sudan süzülen enginarlar eklenerek iki bardak su ilavesiyle hafif ateşte pişirilir. Pişmeye yakın karabiber eklenir. Sıcak servis edilir.
Enginarın dışına baharatlanmış köftelik et ile kapladık ve içerisine kaşar peyniri ekledik. Altına kremalı patates püresi, üstüne de domatesten oluşan bir sos yaptık.
Not: Enginar Hatay için çok önemli bir sebze. Atatürk zamanında ölüm döşeğinde iken enginar istemiş ve bu da Hataydan temin edilmiş ancak yemesi kısmet olmadan vefat etmiş.