|
Etli Kuru Patlıcan Dolması (Gaziantep) |
|
yakın yıldızlar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.08.2011
Mesajlar: 53 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc67036
Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2011
3,589 defa indirildi / yazdırıldı
|
15 adet kuru patlıcan
300 gr. kıyma
Yarım bardak kırık pirinç
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı pul biber
2 yemek kaşığı tereyağı
1 bardak su
4 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
Yarım demet maydanoz
Önceden ince ince dilimlediğiniz soğanları bir kabın içine alın. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz serperek yoğurun. Soğanlar yumuşayınca yarım bardak pirinç ekleyin ve pirinçler kırılana kadar yoğurun. Üzerine 1 yemek kaşığı biber salçası, 2 yemek kaşığı domates salçası, 2 yemek kaşığı sumak, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı pul biber, 4 yemek kaşığı sıvıyağ, 2 yemek kaşığı tereyağı ve yarım demet kıyılmış maydanoz ekleyerek yoğurun. Tüm malzemeler birbirine karışınca 300 gr. dana kıyma ve 1 bardak suyu da ilave ederek yoğurun. Karışımı iyice yoğurduktan sonra kuru patlıcanların içine doldurun. Patlıcanları yatay olarak tencereye dizin. Tencereye dolmaların üzerine çıkmayacak kadar su ilave edin. Üzerine bir tatlı kaşığı tuz ekleyin, patlıcanların üzerine bir tabak kapatın ve tencerenin ağzını da kapatarak ocağın üzerine koyun. Orta ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin. Pişen dolmalarınızı ateşten indirin ve servis tabağına alarak servise hazır hale getirin.
|
Gaziantep Usulu Kuru Patlıcan Dolması |
|
Rukiye Doğru
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.07.2014
Mesajlar: 37 Şehir: Edirne |
Kısa URL: https://ml.md/lc134902
Gönderme Tarihi: 17.Haz.2018
1,498 defa indirildi / yazdırıldı
|
15 adet kuru patlıcan
200 gr orta yağlı kıyma
1 büyük kuru soğan
2 diş sarımsak
Yarım su bardağı pirinç
Çeyrek su bardağı bulgur
1 dolu yemek kaşığı domates salçası
1 dolu yemek kaşığı acı biber salçası
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
Çeyrek su bardağı su
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı kuru nane
3 adet kırmızı biber
Dolmanın sosu için:
1 yemek kaşığı salça
4 yemek kaşığı sıvı yağ
Kuru patlıcanları 15-20 dakika kadar kaynatalım. Patlıcanların ne çok sert, ne çok yumuşak olması lazım. Ardından soğuk sudan geçirelim. Diğer tarafta dolmanın içi için tüm malzemeleri bir kaba koyup yoğuralım. Karışan iç malzeme ile patlıcanların içini dolduralım. İçerisindeki bulgur ve pirinç piştikçe şişeceğinden patlıcanları üstten 1 parmak aşağıya kadar doldurulması gerekmektedir. Üzerini dolmanın ağzı büyüklüğünde kesiğiniz kırmızı biber ile kapatıp bir tencere dizelim. İç malzemelerin dağılmaması için dolmaları geniş bir tencerede tek sıra halinde pişirilmesini öneririz. Eğer sığmaz ise üst üste de sürekli pişmesini kontrol ederek pişirebilirsiniz. Diğer tarafta dolmanın sosu için salçayı ve yağı kaynar su içerisinde karıştıralım ve tencereye dizdiğimiz dolmaların üzerinde dolmaların üzerini çok hafif geçene kadar gezdirelim. Sürekli suyu kontrol edilerek pişmesi beklenir.
|
Kuru Patlıcan Dolması (Gaziantep) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176919
Gönderme Tarihi: 19.Mar.2024
91 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
10 adet kuru patlıcan
1 su bardağı pirinç
250 gram kıyma (dana veya kuzu tercih edilebilir)
1 büyük soğan, doğranmış
2 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı biber veya domates salçası
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
Üzeri İçin:
Yoğurt
Tereyağı
Pul biber veya kırmızı biber salçası
Kuru patlıcanları bir gece önceden sıcak suda bekletin, yumuşamasını sağlayın.
Pirinci yıkayıp süzün. Soğanı ince doğrayın.
Bir tavada sıvı yağı kızdırın. Doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
Kavrulan soğana kıymayı ekleyin, suyunu salıp çekene kadar kavurun.
Salçaları ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Dolmalık fıstık, kuş üzümü, pirinç, tuz ve baharatları ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Ocaktan alın.
Kuru patlıcanları sıvı yağda hafifçe kızartın.
Kızarmış patlıcanların içlerine hazırladığınız iç malzemeyi doldurun.
Patlıcanların ağız kısımlarını kürdanla kapatın.
Tencereye dizdiğiniz dolmaların üzerine yoğurt dökün.
Üzerine tereyağı ve pul biber veya kırmızı biber salçasıyla sos hazırlayıp gezdirin.
Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Servis tabağına alıp sıcak olarak servis yapın.
|
|